7 činjenica o Super Mariju koje možda niste znali

shimmer fallback

Legenda je započela davne 1983., a igra Mario Bros autorima je donijela milijune i milijune dolara, te se dokazala kao najbolja igra ikad napravljena.

26.2.2011.
8:08
Play logo

Milijuni gamera odrasli su uz zgode i nezgode Marija i Luigija i njihovu vječitu borbu protiv zlih kornjača (uglavnom), koje uništavaju tako da im skoče na glavu. I iako se čini da više nema nikakvih nepoznanica, postoje neke činjenice o toj igri koje možda niste znali.

1. Sitna, ali dinamitna Znate li da je više kilobajta u dokumentu Word nego što je bilo u cijeloj originalnoj igri Mario Bros. Iako je imala svega 40 kilobajta, mogla su se odigrati 32 nivoa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako nije imala najbolju grafiku, prodaja je išla odlično zbog epske Marijeve misije da spasi princezu. Tim koji je napravio igru ponavljao je jednu te istu grafiku u različitim scenama, mijenjajući boje i kulisu.

2. Mario izaziva sudbinu Na spomen petka 13. mnoge će ljude obuzeti jeza, dok će neki biti posebno pažljivi. Poznat kao najnesretniji dan, petak 13. djeluje i na kompanije, koje lošu sreću pokušavaju izbjeći tako da tada ne rade ništa važno jer bi to moglo dovesti do propasti.

No, kakav bi Super Mario bio superjunak kada bi se obazirao na takvu 'sitnicu' kao što je petak 13.? Barem su tako razmišljali autori igre, koju su je na tržište lansirali upravo na taj dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Mario u zemlji čudesa Činjenica da se radnja igre Mario Bros zbiva u čudnovatoj zemlji nije slučajnost. Shigeru Miyamoto, autor igre, bio je inspiriran pričom Alisa u zemlji čudesa, te je neke dijelove priče ubacio u igru, kao npr. dio u kojem Mario jede gljive koje ga povećavaju ili smanjuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, Alisa nije jela gljive, nego kolačiće (osim jednom prilikom kad je zagrizla gljivu koju joj je ponudila gusjenica kako bi se povećala), no nagađalo se da se Lewis Carroll 'hranio' upravo gljivama dok je pisao knjigu. Mario Bros vrvi detaljima iz Zemlje čudesa. Divovske kornjače, leteće ribe, zmajevi koji bljuju vatru – sve su to likovi iz igre inspirirani Carrollovom knjigom. Stoga, ne samo da je Mario Bros jedna od najboljih igara ikad napravljenih, nego je i temeljena na jednoj od najutjecajnijih dječjih knjiga.

4. 'Slučajan' Mario Shigerua Miyamota čekala je nekolicina zanimljivih izazova s kojima se morao uhvatiti u koštac prije nego je igra bila spremna za prodaju. Kapa, brkovi i radni kombinezon našeg junaka napravljeni su jer su bili jednostavni i izdvajali su pikseliziranog Marija od pozadine. Kapa je napravljena kako bi zamijenila kosu, s kojom se Shigeru 'borio', a brkovi su trebali dati oblik usnama kako bi se bolje vidjele na pozadini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Ovako udara poznati vodoinstalater Mario ustvari nikada nije razbio nijednu ciglu glavom, iako se tako čini, nego šakom. Pogledate li izbliza možete vidjeti Marijevu malenu pikseliziranu ruku koja udara ciglu.

Jeste li se ikada zapitali zašto je Mario vodoinstalater? Na početku je ovaj maleni bucko bio stolar, no promijenili su mu zanimanje jer bolje paše uz cijevi, koje voli istraživati i kojima putuje s jednog mjesta na drugo. To se može vidjeti i u najboljim nivoima igre koji se odigravaju ispod površine vode, gdje Mario mahnito pliva kako bi došao do sljedeće cijevi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Sve se plaća, sve se vraća Možda i nije sasvim nepoznato kako je Mario dobio ime, manje-više se zna da je za to zaslužan najmodavac Mario Segali, koji je neslavno prekinuo sastanak u stožeru Nintenda kako bi pokupio zakašnjelu stanarinu. Možemo samo probati zamisliti kako je tekao razgovor između Marija i tima dizajnera, no problem je nekako riješen. Izrada igre je nastavljena, a simpatični vodoinstalater dobio je ime.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7. Slava i bogatstvo Uz to što je autorima donio hrpu love, što su o njemu snimljene serije, crtići, pa čak i film, Super Mario je 2003. dobio i svoju operu, točnije rock-operu, koju je osmislio Jonathan Mann, s kalifornijskog Umjetničkog instituta, a djelić te opere možete pogledati u ovom videu.

Play logo

No, to nije sve. Glazbu iz igre Mario Bros, poznatu u cijelom svijetu, skladao je Koji Kondo. Ta je skladba izvođena mnogo puta u raznim verzijama diljem svijeta. Izveo ju je Zack Kim na dvjema gitarama (35 milijuna pregleda na YouTubeu do danas), Jean Baudin na basu s 11 žica, Greg Pattilla ju je odbeatboxao u kombinaciji sa sviranjem na flauti, a našla se i na repertoaru nekih simfonijskih orkestara, od kojih je najpoznatiji onaj koji sudjeluje u audiovizualnom spektaklu Video Games Live.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo