Oprez, provjerite je li brojač kilometara 'hakiran'!

shimmer fallback

Hrvatski autoklub (HAK) upozorava sve kupce rabljenih automobila na sve rašireniju pojavu smanjivanja broja prijeđenih kilometara na brojaču, kako bi se rabljeni auto skuplje prodao.

17.2.2012.
17:18
Play logo

Za ovu su 'djelatnost' smanjivanja broja prijeđenih kilometara na brojaču, poručuju iz HAK-a, potrebna mala početna ulaganja, imovinska je korist od nje velika, a posljedice gotovo da i ne postoje. Naime, hrvatski propisi za ovo varanje još ne predviđaju adekvatnu kaznu, pa izigrani kupci pravdu mogu tražiti samo u dugim i neizvjesnim privatnim tužbama.

Budući da su moderni automobili puni elektronike, a ne mehaničkih instrumenata, vraćanje kilometraže na brojaču postalo je pitanje hakiranja softvera. Prema neslužbenim podacima, prodavatelj će 'stručno' hakiranje platiti tristotinjak kuna, a sigurno će vratiti 'ulaganje' pri prodaji, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na internetskim forumima se bez prikrivanja razmjenjuju podaci o tvrtkama i pojedincima koji to rade, raspituje se o cijenama, a dobar dio vozača je, ako ništa drugo, barem čuo ili zna nekoga tko je na taj način prodao automobil. Pojava je očito pustila duboko korijenje, a zakonodavac se ponaša kao da ne postoji. Do službenih podataka o kojim je štetnim iznosima riječ i koliki je postotak rabljenih vozila na našem tržištu s falsificiranim brojčanicima, nije moguće doći. Prema MUP-ovoj statistici, takvi podaci uopće ne postoje jer ovo djelo izrijekom nije opisano ni u jednom članku Kaznenog zakona ili bilo kojeg drugog zakona, teško ga je otkriti, a onda i dokazati", napominju iz HAK-a.

U HAK-u zato savjetuju da prilikom kupovine rabljenog vozila tepotvrdu Centra za vozila Hrvatske i analizirate podatke, te da servisnu knjižicu provjerite u ovlaštenom servisu te zatražite dijagnostičku obradu.

Slična situacija vlada i u drugim zemljama, pa npr. u Njemačkoj policija procjenjuje kako je svako treće rabljeno vozilo prodano s lažnim brojem prijeđenih kilometara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Vezani članci:

arti-201202010197006 arti-201112130345006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo