Play ponuda

Bitka za neutralnost mreže je izgubljena!

shimmer fallback

Zašto bi vas trebalo zabrinuti ukidanje 'neutralnosti mreže'?

15.1.2014.
11:17
Play ponuda

Prizivni sud u Sjedinjenim Državama u utorak je oborio najnovije napore američke Federalne komisije za komunikacije (FCC) koja od pružatelja internetskih usluga zahtijeva da sav promet na internetu tretiraju jednako i da daju korisnicima jednak pristup legalnim sadržajima, što je politika koju najčešće nazivamo "neutralnost mreže".

"Neutralnost mreže", "sloboda interneta" ili "otvorenost interneta" je načelo prema kojem se svi pružatelji internetskih usluga trebaju ravnopravno i bez diskriminacije odnositi prema svim podacima koji putuju internetom, neovisno o lokaciji korisnika, sadržajima, platformama ili vrsti opreme.

Federalna komisija za komunikacije (FCC) nije imala zakonske ovlasti 2011. donijeti propise koji su bili osporavani u parnici koju je pokrenula tvrtka Verizon Communications, objavio je američki Prizivni sud u svojoj odluci.

"Iako Komisija ima opću nadležnost za reguliranje u ovom području, ne može nametati uvjete koji su u suprotnosti s izričitim zakonskim ovlaštenjima", rekao je sudac David Tatel.

Iako je izvanraspravno vijeće bilo jednoglasno u vezi s ishodom, jedan sudac je odvojeno napisao da bi išao još dalje u ograničavanju autoriteta FCC-a.

FCC se mogao žaliti na odluku Prizivnom sudu ili američkom Vrhovnom sudu, a mogao je i pokušati prepisati regulativne propise kako bi zadovoljio Prizivni sud.

Tijekom rasprave koja je održana u rujnu, odvjetnik Verizona je rekao da su FCC-ovi propisi povrijedili pravo kompanije na slobodu govora i oduzeli joj kontrolu nad onim što i kako njezine mreže prenose.

Ishod spora će odlučiti mogu li pružatelji internetskih usluga ograničiti neki sadržaj, primjerice tako da blokiraju ili uspore pristup pojedinim web-stranicama ili da naplate stranicama bržu isporuku njihovih sadržaja.

FCC nema izravan komentar na ovu odluku, a Verizon je također odbio bilo što komentirati.

Ako se na ovaj način pogazi načelo neutralnosti mreže, to će imati dalekosežne posljedice. To primjerice znači da bi hrvatski pružatelji internetskih usluga, kao što su T-HT, Iskon, Amis, B-Net i drugi, mogli u jednom trenutku blokirati Net.hr, neki blog ili bilo koju drugu web-stranicu.

Kako piše magazin Slate, gubitak na sudu je katastrofa koju je malo tko očekivao.

Play ponuda
Play ponuda