Argentinski mediji o Hrvatskoj / Zemlja u kojoj kapetanu prijeti zatvor, čiji je nogometni moćnik u bijegu, iz koje ljudi svakodnevno odlaze - To je Hrvatska

Image
Foto: PIXSELL

'Kada vidimo infrastrukturu i uvjete u državi, ovo je stvarno čudo', piše list.

13.7.2018.
16:10
PIXSELL
VOYO logo

Argentinski list La Nacion objavio je zanimljiv tekst o Hrvatskoj, povodom povijesnog uspjeha Vatrenih u Rusiji pod naslovom "Hrvatska: Kada malenoj zemlji anarhičnog nogometa dođe prilika da bude netko u svijetu".

"Zamislite zemlju u kojoj je isti klub osvojio 11 od 12 zadnjih nogometnih prvenstava prve lige. Zamislite da to prvenstvo ima samo deset sudionika i da je polovica klubova iz glavnoga grada. Zamislite zemlju u kojoj skandal oko potplaćenih sudaca ima monopol u razgovoru navijača. Zamislite da predsjednik Saveza provodi 200 dana godišnje u inozemstvu. Zamislite da je svemoćni vlasnik jednog kluba, koji je u stvari čovjek koji vodi cijeli nogomet, u bijegu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamislite da velika zvijezda reprezentacije ima problema s pravdom i da mu prijeti zatvor. Zamislite da u pola svjetskog prvenstva izbornik izbaci jednog igrača i pošalje ga kući. Zamislite da je ta zemlja u zadnjih pet godina izgubila deset posto stanovništva, gotovo svi mladi uvjereni da ovdje nema budućnosti. Prestanite zamišljati. Ta zemlja je Hrvatska koja će u nedjelju pokušati postati prvak svijeta", piše u uvodu teksta objavljenog u argentinskom listu La Nacion. 

Image
Foto: Vijesti.hr

>> Prvi čovjek FIFA-e: 'Hrvatska je iznenađenje ovog prvenstva, nitko se nije nadao ovakvom finalu' 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje spominju riječi izbornika Zlatka Dalića koji je kazao kako "ni život ni nogomet ne funkcioniraju nepogrešivo po matematičkim formulama".

''Ne vjerujem u statistike i brojeve, vjerujem u ono što vidim i činim''. Istina je da su brojevi, algoritam ili što već mogli reći Hrvatskoj da im pokraj bolje organiziranih ekipa i saveza neće biti dostatan talent Luke Modrića i Ivana Rakitića, da će snaga Marija Mandžukića biti nedovoljna, da će sve biti dobro s Ivanom Perišićem, ali... ništa od toga. Hrvatska se sprema za finale protiv Francuske, i njenih četiri milijuna stanovnika, njena 23 igrača (22 nakon izbacivanja Nikole Kalinića) uvjereni su da će Francuska biti ta koja će zapljeskati prvaku", piše La Nacion.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL

Izbornik koji nikada nije bio dionikom nečega tako važnog

Argentinski list spominje i statističke podatke prema kojima je Hrvatska bila googlanija u jednoj večeri kao u protekle 3 godine. Navode i podatak kako su seizmografi zabilježili blago podrhtavanje tla kada je Mandžukić zabio gol Rusima i u trenutku kada je sudac označio kraj utakmice. Pišu: "Očekivano, kada je dva od četiri milijuna Hrvata bilo pred televizorom u to vrijeme".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni, kao i Dalić, izbornik koji nikada nije bio dionikom nečega tako važnog, nisu mogli vjerovati onome što vide. Kada vidimo infrastrukturu i uvjete u državi, ovo je stvarno čudo. Hrvatska svakako ima dobre igrače, piše list, dodajući kako dosadašnji uspjeh reprezentacije nije puka sreća. 

>> Hrvatski maestro rasplakao navijače: 'Ma mijenjao bih sve 4 Lige prvaka za naslov s Hrvatskom'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uspjeh koji se ne može mjeriti ni s Goranovim uspjehom

"Može li se finale Svjetskog prvenstva mjeriti s onime što je Hrvatska već postigla u sportu? Ne, čak ni s Wimbledonom kojeg je osvojio Goran Ivanišević. Nogomet je veliki sport u ovoj zemlji u kojoj je ekonomska kriza između 2008. i 2013. dovela do zatvaranja brojnih sportskih klubova, u kojoj je Dinamo Zagreb bio prvak 11 puta u zadnjih 12 godina i u kojoj je Davor Šuker, heroj trećeg mjesta 1998., za mnoge dekorativni predsjednik Saveza jer je prava moć u rukama Zdravka Mamića koji je pobjegao u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta zemlja u kojoj Modriću, kandidatu za Zlatnu loptu, prijeti zatvor zbog lažnog svjedočenja na suđenju Mamiću. Zemlja u kojoj je veliki dio ministara prisustvovao sjednici Vlade obučen u dres reprezentacije. Ta malena zemlja, tek nešto veća od Urugvaja i argentinski krvnik od prije 3 tjedna u nedjelju može postati prvak svijeta", zaključuje se u tekstu.

(Prijevod: Katarina Drenovac)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ponedjeljak u 13 sati budite uz RTL kada ćemo UŽIVO prenositi spektakularni doček hrvatskih šampiona u Zagrebu. Cijela Hrvatska bit će na Trgu bana Jelačića, a naši reporteri pratit će svaki trenutak dočeka, od vožnje reprezentativaca u otvorenim autobusima kroz glavni grad do dolaska na Trg gdje ih dočekati tisuće navijača uz pjesme Zaprešić Boysa i Mladena Grdovića. Emisiju će voditi Ana Brdarić Boljat i Ivan Vrdoljak koji će s RTL-ovim sportskim urednicima Markom Vargekom i Filipom Brkićem razgovarati o povijesnom uspjehu hrvatskog nogometa. Emisiju uređuju Borna Keserović i Antonio Vuksanović. Gosti emisije će biti Nikola Jurčević, Marko Naletilić i Ankica Mamić.​

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo