izbornik reprezentacije / Željko Krajan: 'Hrvatski tenis je trenutno na vrhuncu, ovogodišnji Wimbledon pravi je dokaz toga!'

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Hrvatski tenis je u Wimbledonu imao Marina Čilića u finalu pojedinačne konkurencije, Matu Pavića u finalu parova, Nikolu Mektića i Franka Škugora u polufinalu iste konkurencije, na korak do finala

20.7.2017.
15:02
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

"Podatak da smo bili smo nacija s najviše tenisača u drugom tjednu Wimbledona je nevjerojatan i možda toga nismo ni svjesni, hrvatski tenis je u ovom trenutku na vrhuncu", rekao je izbornik Davis Cup reprezentacije Željko Krajan u četvrtak na konferenciji za medije Hrvatskog teniskog saveza na kojoj su tema bile i skorašnji nastup reprezentacije u Kolumbiji te problem s Nacionalnim teniskim centrom.

Hrvatski tenis je u Wimbledonu imao Marina Čilića u finalu pojedinačne konkurencije, Matu Pavića u finalu parova, Nikolu Mektića i Franka Škugora u polufinalu iste konkurencije, na korak do finala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo je stvarno nestvarno. Da mi je netko to ponudio prije turnira ne znam što bih bio spreman napraviti, a kad si tamo to djeluje nekako normalno. Spojio sam se s Frankom u zadnjih deset minuta, nakon što je moj stalni partner morao odustati zbog ozljede. Mogli smo čak i u finale, ali bio je užitak biti dio toga", rekao je Davis Cup reprezentativac Nikola Mektić.

I hrvatske su tenisačice ostavile dubok trag. Povratnica Petra Martić i velika hrvatska nada Ana Konjuh po prvi su put igrale u osmini finala pojedinačne konkurencije u All England Clubu. Sve su to rezultati kojih se ne bi posramile ni mnogo bogatije teniske nacije. U te su rezultate ugrađeni i brojni sati treninga koje su spomenuti imali prilike provesti u Nacionalnom teniskom centru na Velesajmu, koji Hrvatski teniski savez više ne može financirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Već smo nekoliko godina u pregovorima sa Zagrebačkim velesajmom oko cijene najma, ali ona nam je neprihvatljiva, uz režije koje još treba platiti. Velesajam se trudi izbaciti nas", rekao je izvršni direktor HTS-a Miroslav Zečić o postojećem stanju s Nacionalnim teniskim centrom u koji godinama nisu uložena sredstva za održavanje infrastrukture, a okvirni mjesečni trošak najma i režija bio bi oko 100.000 kuna.

Već više od godinu dana HTS zagovara preseljenje Nacionalnog centra u Teniski centar Maksimir na Ravnicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tamo su četiri terena u dvorani i 22 na otvorenom. To bi nam bila dobra alternativa i u razgovorima smo s gradskim strukturama. Postoji volja i želja, ali još uvijek nismo dobili rješenje. Ako ostanemo bez centra cijeli zimski pogon dolazi u pitanje. Svi naši najbolji mladi tenisači, kadeti, juniori, ali i seniori, ostat će bez mjesta za trening", istaknuo je Zečić.

O važnosti jednog takvog centra Željko Krajan je mogao govoriti i iz pozicije bivšeg igrača, kao i iz današnje pozicije trenera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je jako bitno. Svi koje smo danas spominjali su prošli kroz taj centar. Svojim rezultatima su pokazali da zaslužuju takav centar. U Hrvatskoj nemamo prave vanjske terene s tvrdom podlogom, nemamo travnatih terena, a imamo ovakve rezultate u Wimbledonu", naglasio je Krajan.

"Mi u kratkom vremenskom roku možemo osposobiti TC Maksimir za rad. Velesajam nam je prihvatljiv, ali pod drugačijim uvjetima. Tamo je dvorana u lošem stanju i treba uložiti sredstva za obnovu, a to ne možemo uz 100.000 kuna troška za najam i režije. Za potrebna ulaganja na Maksimiru imamo i vanjske partnere kojima nije jasno kako možemo sa budžetom od milijun eura imati ovakve rezultate", rekao je izvršni direktor HTS-a koji je nedavno bio u Kolumbiji, kako bi snimio uvjete u kojima će hrvatski tenisači od 15. do 17. rujna pokušati i za sljedeću godinu izboriti mjesto u Svjetskoj skupini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"ITF im je odobrio igranje u koridi, gdje će postaviti zemljani teren. Domaćini su to digli na razinu kao da se radi o finalu. Jako nas respektiraju i dočekat će nas kao prave zvijezde", rekao je Zečić.

Izbornik Željko Krajan već ima sastav za Kolumbiju u kojem bi trebali biti Marin Čilić, Borna Ćorić, Franko Škugor i Nikola Mektić. Ivan Dodig je izjavio da će preskočiti meč u Bogoti iz zdravstvenih razloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čekaju nas specifični uvjeti, nadmorska visina od 2800 metara na koju se nije lako prilagoditi. To nam je izazov i velika prilika da ponovno budemo u Svjetskoj skupini. Svi problemi koji su se pojavili i nesuglasice su riješeni. Svi su na raspolaganju, osim Ivana. Uvjeren sam da u najjačem sastavu možemo u sljedećih par godina opet imati priliku za osvajanje Davis Cupa", rekao je Krajan te još jednom pojasnio situaciju oko nastupa Mate Pavića za reprezentaciju, za koju je posljednji put nastupio u Poljskoj 2014. godine.

"Mate najbolje zna zbog čega nije tu, na njemu je da se očituje. Uvjeti koje je postavio nisu mi bili prihvatljivi, zbog ostalih članova reprezentacije. Ako je i dalje pri stavu koji je imao, neće nikada biti u reprezentaciji", zaključio je Krajan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo