TIHI ŠAMPION: / Osvojio je sve, a stigma kiksera prati ga cijelu karijeru zbog navika Hrvata, a ne zbog njegovih poraza

Image
Foto: Pixsell

Naša publika jednostavno ne prati tenis i ne razumije da su nevjerojatni porazi u trenucima kada se nešto čini sigurnim sastavni dio ovog sporta

26.11.2018.
17:22
Pixsell
VOYO logo

Neće proći dugo, sasvim je sigurno, a Marin Čilić će opet postati kikser, chocker i nesreća u očima svih onih koji su ga tog dana stavili na listić ili su jednostavno vidjeli rezultat drugog kola nekog niskoprofilnog ATP turnira.

Napredna statistika zaista pokazuje kako Čilić gubi previše mečeva koje bi trebao dobiti, no na kraju karijere broje se trofeji, a ne nevjerojatni kiksevi. U posljednjih 13 godina, samo je sedam osvajača Grand Slama. Od njih 57 52 je uzela velika četvorka (premda bi možda bilo poštenije izuzeti veliku trojku Federera, Nadala i Đokovića i tri Murrayjeva Slama), tri je uzeo Wawrinka i po jedan Del Potro i Čilić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz naslov na US Openu, Marin je igrao finala Australije i Wimbledona, osvojio je Masters, a sada i Davis Cup.

Image
SVJETSKI PRVACI VRATILI SE U HRVATSKU: /

Ludnica u centru Zagreba, tenisači zapjevali s navijačima, Krajan briljirao: 'Ja sem Varaždinec...'

Image
SVJETSKI PRVACI VRATILI SE U HRVATSKU: /

Ludnica u centru Zagreba, tenisači zapjevali s navijačima, Krajan briljirao: 'Ja sem Varaždinec...'

Hrvati, jednostavno, ne prate tenis

Razlog zbog kojeg je Čilić za većinu bio i ostat će samo kikser nije u njemu, niti u evidentnoj nestabilnosti koja se periodično pojavljuje. Razlog je u tome što Hrvati ne prate tenis i ne razumiju da su nevjerojatni padovi u igri i preokreti kada se činilo da je gotovo, sasvim uobičajen dio ovog sporta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako ste u košarci ili nogometu sat vremena tri klase bolji od protivnika imat ćete, vrlo vjerojatno nenadoknadivih, 3:0 ili 20 razlike. U tenisu ćete, s druge strane imati 6:1 i 4:1 s jednim breakom prednosti i sasvim realnu mogućnost da nekoliko poena dovede meč u egal.

Psihologija je ključna stvar u tenisu

Druga bitna stvar jest što je psihologija u tenisu važnija nego u većini drugih sportova. Oni kojima ruka baš nikad neće zadrhtati, koji se neće prepasti pobjede i kada su nadomak njoj krenuti raditi neobjašnjive pogreške mogu se nabrojati na prste jedne ruke i nalaze se u prvom dijelu ovog teksta pod sintagmom "velika četvorka".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nitko od ostalih na to nije imun i baš svima će im se ponekad skratiti ruka. Čiliću će tako ruka zadrhtati protiv Đokovića, Klizanu protiv Čilića i tako dalje, o čemu u pravilu precizno svjedoči i ATP ljestvica. Glupe greške, stravični padovi i neobjašnjiva dekoncentracija nisu samo Čilićev fenomen, nego se to događalo i događat će se gotovo svima.

Piše se Grand Slam...

S druge strane, Čilić je ugrabio Slam. Mnogi drugi, koji su godinama prijetili najboljima i konzistentnije od Čilića poput Tsonge ili Berdycha nisu, barem zasad, a preostaje im sve manje vremena. Neovisno o spletu okolnosti i sreći, to se na kraju broji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako niste Roger Federer teniski zenit jako je kratak. Čilić sada, kada je osvojio sve, nošen novim samopouzdanjem ima realne šanse podebljati svoj konto osvojenih GS-ova, maksimalno iskoristiti mogućnosti u najjačoj teniskoj eri svih vremena i postati najbolji hrvatski tenisač svih vremena.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo