Play ponuda

TENISKI SVIJET PODIJELJEN: / 'Ne brinite, Šarapova će proći kao i Čilić'

Image
Foto: AFP, WILLIAM WEST

Marija Šarapova zasigurno je najveće tenisko ime uhvaćeno u dopingu.

8.3.2016.
10:30
AFP, WILLIAM WEST
Play ponuda

Nepažnja ili namjera, posljedice mogu biti iste, višegodišnja suspenzija, iako 28-godišnja Šarapova, koja je uz tenis izgradila i poslovno carstvo, najavljuje povratak, jer "ne želi iz tenisa otići na ovakav način".

Čilićev slučaj

Doping u tenisu vraća nas u nesretan slučaj najboljeg hrvatskog tenisača Marina Čilića koji je 2013. godine bio pozitivan na metabolit niketamida, što znači da je marker te supstance bio pozitivan. Čilićeva majka u apoteci je kupila neprovjereni lijek i dogodio se problem zbog kojeg je ozbiljno bila ugrožena karijera najboljeg hrvatskog tenisača.

Čilić je suspendiran na devet mjeseci, ali je uspio dokazati svoju nevinost na Sudu za sportsku arbitražu, iako su ITF-u "narasli zubi" u lovu na veliko ime među dopingiranim tenisačima.

Capriati napala Šarapovu

Reakcije na društvenim mrežama u slučaju Šarapove su podijeljene. I dok većina izražava suosjećanje zbog pogreške koja se dogodila cijeloj njezinoj ekipi stručnjaka, drugi su puno oštriji i nemaju suosjećanja za Šarapovu.

Jennifer Capriati, bivša svjetska tenisačica broj 1. oštro je napala Ruskinju.

"Jako sam ljuta i razočarana. Ja sam morala zaključiti karijeru i nikad nisam odabrala varanje, bez obzira na posljedice. Morala sam 'baciti ručnik' i patiti. Oko sebe nisam imala dobro plaćeni tim stručnjaka koji bi za mene pronašli način kako mogu prevariti sustav i čekati da nas znanost sustigne. Odgovori su u onome što govorim. Sve se temelji na iluzijama i laži koje vladaju medijima posljednjih 20 godina", napisala je Capriati koja je zbog ozljede morala prekinuti karijeru.

Navratilova i Blake razumiju Šarapovu

Puno više razumijevanja pokazala je legendarna Martina Navratilova.

"Pričekajte malo s Marijom. Ne znamo sve činjenice. Vjerujem da se radi o pogrešci. Taj preparat bio je dozvoljen, koliko znam, do 2015. godine".

Bivši tenisač James Blake također je dao podršku ruskoj tenisačici:

"Elegantno napravljeno, na konferenciji za medije priznati pogrešku. Iako se slažem se da moramo biti vrlo pažljivi što uzimamo."

Brad Gilbert, bivši američki tenisač i trener, napao je ljude koji brinu o Šarapovoj.

"Šokiran sam što nitko iz njezinog tima nije provjerio novu listu WADA-e. Tenisači su odgovorni, ali ovo je veliki previd cijele njezine ekipe. Možda se Šarapova izvuče samo sa šest mjeseci, kao i Čilić", napisao je Gilbert na Twitteru.

Zakazala cijela ekipa

Takvoj profesionalki čije je ime preraslo u marketinški brend, sportašici kojoj je isplaniran svaki sat dnevnih aktivnosti, od treninga, sponzorskih obveza, snimanja reklama, odlaska na društvene događaje, jednostavno se ne može dogoditi na "ne provjeri novu listu lijekova". Ili njezina ekipa stručnjaka nije mogla smisliti bolji izgovor...

U svijetu tenisa, barem kad je o velikim imenima riječ, nije bilo previše "kukolja u žitu". Dosta prašine podignuo je slavni američki tenisač Andre Agassi, koji je priznao uzimanje droge 'crystal metha' - nakon odlaska u tenisku mirovinu.

Gasquet pozitivan na kokain

Francuski tenisač Richard Gasquet, dok kazne još nisu bili tako oštre, dobio je jednogodišnju zabranu igranja zbog pozitivnog testa na kokain. Teško da je tu riječ o dopingu, ali o zabranjenoj supstanci svakako jest. No, Gasquet je izvukao na Sudu za sportsku arbitražu (CAS) jer je doza u krvi bila tako mala, da je Francuz mogao i slučajno biti izložen upotrebi kokaina.

Troicki nije dao uzorak krvi

Srpski tenisač Viktor Troicki dobio je kažnjen je s godinu i pol zabrane nastupa, jer je dao uzorak urina, ali je odbio dati uzorak krvi na turniru u Monte Carlu. Dakle, u pitanju je bilo kršenje dopinških pravila.

Do Šarapove, kojoj se zbog nepažnje (?) narušen sportski ugled, a moglo bi se urušiti i poslovno carstvo (suradnju joj je već otkazao Nike, op.a.) slučajevi dopinga u tenisu bili su tek sporadični. Nećete zbog neke supstance udariti bolje forhend ili bekhend, ali to ne znači da nema varalica...

Image
NOVI UDARAC ZA LIJEPU RUSKINJU: /

Zbog dopinga ostaje bez milijunskog ugovora

Image
NOVI UDARAC ZA LIJEPU RUSKINJU: /

Zbog dopinga ostaje bez milijunskog ugovora

Play ponuda
Play ponuda