SVIJET JE U ŠOKU: / Otkrivena mračna prošlost Marije Šarapove

Image
Foto: AFP, KEVORK DJANSEZIAN

Pad na doping testu jedne od najboljih tenisačica svijeta Marije Šarapove još uvijek je glavna sportska vijest u svijetu.

10.3.2016.
11:07
AFP, KEVORK DJANSEZIAN
VOYO logo

I dok su jedni žestoko osudili Šarapovu, ima i onih koji joj pružaju podršku. Uglavnom, čitav sportski svijet priča o ovom najnovijem skandalu. Poznati britanski dnevni list Daily Mail objavio je tekst poznatog novinara Davida Jonesa, koji je otkrio mračne detalje iz prošlosti Ruskinje i tvrdi da je ona najobičniji prevarant.

Iako je Šarapova na presici na kojoj je javnosti obznanila kako je koristila nedozvoljena sredstva djelovala porpilično tužno, utučeno, svaka njezina izjava bila je popraćena dubokim uzdahom, Jones poručuje da javnost ne nasjeda na taj njezin trik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gluma joj nije prošla

"Neka vas to ne zavara. Svaki pokret, uzdah, svaki pokajnički izraz lica je zapravo samo i isključivo njezina gluma i cinična koreografija za javnost kako bi sačuvala svoje sponzorske ugovore vrijedne 20 milijuna funti na godinu", ističe u svom tekstu Jones.

Image
Image

Ako je i to istina o čemu Jones piše, njezina gluma i nije imala uspjeha. Velike kompanije poput Nike-a i Porschea otkazale su suradnju Šarapovoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zašto, zašto bi netko uopće riskirao toliko bogatstvo zbog pilula? Pitate se to? Mislim da imam odgovor na to pitanje jer pratim njezinu karijeru od njezine 17. godine", piše Jones i onda otkriva:

Problematična kao dijete

"Ajmo početi od njezinog djetinjstva. Šarapova je kao dijete bila jako problematična, do problema disfunkcionalnog ponašanja. Njezini roditelji Juri i Jelena pobjegli su iz Černobila i preselili se na Sibir kratko prije nego što se ona rodila 1987. godine. Prema Šarapovoj, roditelji su joj pobjegli zbog nuklearne katastrofe, a prijatelji i rođaci njenog oca kažu da je pravi razlog novac. Juri je želio više novaca pa se preselio kako bi radio na naftnim poljima. Pokušao je uspjeti kao profesionalni biciklist i skijaš, ali nije uspio. Nakon toga, kod svoje kćerke primjetio je kako ima odličnu koordinaciju pokreta i upisao je na tenis. Šarapova je tada imala samo tri godine. Iako je ona bila još malo dijete, morala je podnijeti puno žrtve zbog svog talenta. Juri je u njoj vidio bogatstvo. Nakon toga, nekih godinu dana poslije toga, obitelj je preselila u Soči jer je klima bila pogodnija za tenis. A kad je Šarapova napunila šest godina uslijedila je nova selidba. Njezin otac skupio je dovoljno novca da krene s njom na Floridu, gdje se nalaze najbolji tenisači svijeta. Maria je tako čak dvije godine bila razdvojena od svoje majke Jelene, koja nije imala dozvolu napustiti tadašnji Sovjetski Savez", ističe u svom tekstu Jones i nastavlja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AFP, WILLIAM WEST
Image
Foto: AFP, WILLIAM WEST

Na Floridi bila nesretna, a otac joj je 'ispirao' mozak

"Šarapova je za vrijeme svog boravka na Floridi bila iskreno nesretna. Uhvatila ju je depresija. Izazvala je i ljubomoru kod drugih djevojčica kada je osvojila školski turnir, pa su se bogata djeca počela ismijavati zbog njezinog materijalnog stanja i zbog toga što joj je otac radio u restoranu i prao suđe. Međutim, Juri je bio uporan. Konstantno joj je "ispirao" mozak sa svojom pričom o uspjehu i bogatstvu. Tjerao ju je da trenira toliko da su joj ruke bile prekrivene žuljevima i napadao da bi bila ispod nivoa na kome je on smatrao da treba biti".

Njegova metoda dala je rezultate. Sa samo devet godina, Šarapova je uspjela osvojiti turnir za djevojčice do 16 godina i bogatstvo im je bilo nadomak ruke. Nakon što je Šarapova osvojila Wimbledon, Juri je njihovu skromnu kuću zamijenio velebnom vilom, a umjesto Honde kupio je limuzinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pohlepni otac Juri uzimao joj sav novac koji je zarađivala

"Šarapova je izgledom i talentom privlačila sve više sponzora i činilo se kako su konačno svi u obitelji počeli živjeti svoj san. Jurijev san. Njezin san. Maria je kupovala sa svojom majkom na Petoj aveniji, osvanula je i na naslovnici čuvenog Voguea. Međutim, njezin otac, pohlepni Jurij, preuzeo je ulogu menadžera svoje kćerke i tako joj uzimao sav novac koji bi zaradila. Jednom je i mene tražio čak 100.000 funti za intervju sa njom. Zbog takvog ponašanja, Marijina majka se razvela od njega. Što je najgore od svega, tu je njegov nevjerojatan utjecaj na Mariju. Usprkos uspjesima koje je nizala i bogatstvu koje je samo raslo, ona se skroz promijenila kao osoba. I to na gore. Zbog konstantnog pritiska od oca, postala je zločesta, povučena u sebe, prestala je voliti ljude, počela je odbiti davati autograme mladima kojima je bila uzor i koji su je obožavali".

Nije se mogla pomiriti sa superiornošću Williams

Onda se Jones osvrnuo, prema sebi, na ključni faktor propasti Šarapove, kako on u tekstu ističe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AFP, SAEED KHAN
Image
Foto: AFP, SAEED KHAN

"Ključni faktor u propasti Šarapove je njena nemogućnost pomiriti se sa superiornošću Serene Wiliams. Iako je zarađivala dvostruko više od svojih mlađih sportskih kolegica, pobjedila je u dva od tri meča, uključujući i finalni, Serenina upornost i želja za pobjedom dovela je do toga da je napokon porazi punih 18 puta! Što je najteže palo Šarapovoj, bilo je to što se iz aviona vidjelo koliko Serena uživa u svojim pobjedama nad njom, do tada, najboljom tenisačicom svijeta. Uslijedile su godine prepucavanja, a potez kojim je Serena dokrajčila Šarapovu dogodio se odmah nakon objave vijesti da je Ruskinja pala na doping testu. Amerikanka je objavila fotografiju na kojoj pozira u blizini ljekarne. Za palu ledenu kraljicu, ovo je bilo posljednje poniženje", ispričao je Jones.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo