Nakratko u Zagrebu / Razgovarali smo s Bornom Ćorićem: 'Stvari oko povratka u reprezentaciju idu pozitivnim tijekom'

Image
Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Zemljana podloga postala je njegov forte. 'Nisam očekivao da ću ovako odlično igrati na zemlji', i sam će se složiti s time nakon osvajanja prvog ATP turnira i pobjede nad svjetskim brojem 1

16.5.2017.
16:25
Marko Prpić/PIXSELL
VOYO logo

Prošli je tjedan 20-godišnjak već po čevrti put izborio pobjedu nad članom 'Velike četvorke'. U osmini finala Madrida ovaj put je ruku premoći morao stisnuti Sir Andy Murray. Koji tjedan ranije, na zemljanim terenima usred Maroka, Ćorić je prvi put u karijeri podignuo ATP naslov.

Usporedba dva velika trenutka? "Draža mi je ipak pobjeda nad Murrayem, jer je puno igrača osvojilo turnir iz serije 250, a ne može se puno igrača, pogotovo ne s mojim renkingom, pohvaliti pobjedom nad prvim igračem svijeta", kazao nam je zadovoljni Borna Ćorić nakon treninga na zagrebačkoj Trešnjevci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tenis ispod sunca europskih metropola, gdje se na ATP turnirima "rudari" za svaki poen, nakratko je zamijenio treninzima u svojem Zagrebu. Za Vijesti.hr se osvrnuo na protekle tjedne i mjesece.

"Igram dobro, stvarno dobro, čak ni u Istanbulu gdje sam izgubio u prvom kolu nisam igrao loše. Izgubio sam dva-tri prva kola, ali ne mogu reći da sam igrao loše. Osjećao sam da će mi se kad-tad otvoriti", prisjetit će se slabijih rezultata na početku sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali, u profesionalnom teniskom svijetu izvjesna je jedino - neizvjesnost. Sveprisutna, koja tjera na napredak.

Borna je to postigao posljednjih mjeseci, kada je na zemlji iznenadio i sam sebe. "Nisam očekivao da ću ovako odlično igrati na zemlji. Bolje se snalazim. Naravno da mi je teško igrati protiv pravih zemljaša, Nadala ili Thiema, ali protiv svih ostalih se bolje osjećam."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pobijediti najboljeg

Najveću pozornost zaradio je pobijedivši Andya Murraya. Dvaput po 6:3, s impresivnom igrom na suparničkom servisu.

"Murray je fizički bio na 100 posto. Nije odigrao svoj najbolji meč, ali nije ni igrao loše. Prisilio sam ga da griješi. On ne voli moju igru. Odservirao sam tako da je praktički bio bez šanse na mojem servisu. Kad god je bilo bitno, više manje sam ja dobio te poene, tako da je to presudilo meč."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko god da se Murray muči s formom, Ćorić je još jednom nadišao svoje granice. Ušao je time u drugo Masters četvrtfinale (nakon lanjskog Cincinnatija). Protivnik u tom krugu - Dominic Thiem, vraški sposoban Austrijanac. 

"Protiv Thiema sam bio malo nervozniji. Zato jer sam odigrao puno mečeva u kratko vremena, nakupilo mi se svega. Uvijek kad sam u tom raspoloženju, uvijek ću naći nešto što će mi biti krivo. Šteta što nisam dobio Thiema jer bih bio nositelj na Grand Slamu, to bi mi znatno olakšalo ždrijeb."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na mnoštvo mečeva u kratkom vremenu, mnoštvo i treninga, odlučio je propustiti Rim i vratiti se u Zagreb, gdje je danas prvi put trenirao na terenu nakon Madrida.

"Odlično mi je, imao sam dva dana odmora. Opustio sam se s prijateljima. Danas sam već počeo s treninzima. Radit ću dva kondicijska i jedan teniski trening dnevno."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idući veliki turnir? Roland Garros, prije kojeg će igrati ATP Lyon. "U Parizu se odlično uvijek osjećam. Pogotovo jer je tamo zemlja nešto brža, manji su tereni i ako se dobro pripremim, to će mi biti prednost. Moj tenis kad sam bio mlađi nije bio za zemlju, ali sad se sve to promijenilo. Igra nije toliko brza na zemlji i to mi odgovara. Imao sam bolje rezultate na zemlji nego na betonu. Da moram birati gdje bih igrao, izabrao bih zemlju recimo devet mjeseci u godini."

Njegov cilj i cilj mnogih drugih mladih koji vrebaju Tourom je ulazak među 20, za što je ipak potrebna konstanta rezultata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teško ću uloviti Top 20, jer je velika razlika između 30. i 20. mjesta, a moj najbolji renking je 33. mjesto. Ako uspijem izvući da ću biti među 20, to će biti sjajno."

Već je, međutim, sada u odličnoj poziciji za nastup na završnom Mastersu sezone za mlađe od 21 godine, koji će ATP ove godine održati prvi put, u Milanu. "Odlična je to ideja, stvarno se veselim tome. Cilj mi je ući tamo, to je realno", istaknut će Borna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povratak Umagu (i reprezentaciji?)

Prije koji dan Ćorić je najavio povratak jedinom hrvatskom ATP turniru. "Falio mi je Umag zadnju godinu. To mi je daleko najdraži turnir, uvijek je sjajna atmosfera, volim igrati večernji meč. Svake godine sam tamo igrao dobar tenis."

Željeni je to povratak Umagu, ali još i više navijači žele njegov povratak u reprezentaciji. Na svu sreću, stvari ide pozitivnim tijekom, reći će Borna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo uskoro razgovore i s predsjednikom i s izbornikom. Imamo još par nesuglasica, ali mislim da stvari idu u pozitivnom smjeru i nadam se da će tako završiti. Jer, igrao sam tri godine za reprezentaciju i dao sam se u to. Vidio sam se par puta s Krajanom, ali nismo još razgovarali."

Iako neke njegove odluke djeluje bahato, ističe, sam nije takav već poštuje određene principe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da nisam nigdje pogriješio, iako će zvučati bahato i prepotentno. Razumijem da to tako zvuči. Ali ono što sam već rekao, dok se neke stvari ne riješe, neću igrati. Nije problem samo u Krajanu, bilo je još problema. Imamo razgovore. Moramo sjesti i to riješiti. Cijela priča je u tijeku."

Borna uvijek nastoji odahnuti od tenisa jer, reći će, uvijek je potrebno imati ispušni ventil.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pokušavam se obrazovati i u drugim stvarima. Volim imati i drugu zanimaciju, naći se s prijateljima i razgovarati. Stalno sam u tenisu, nekad sam i previše u tome, a na drugoj strani je potrebno svakako imati ispušni ventil i zaboraviti bar na deset minuta da si tenisač. Ako želiš biti uspješan u nečemu moraš jako puno toga žrtvovati, toga sam svjestan, kao što sam bio svjestan i s deset godina."

Na Touru je u prijateljskim odnosima s igračima iz ovog dijela Europe. "Dobar sam s Balkancima, s Novakom, Lajovićem, Delićem, Škugorom."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uoči sezone je promijenio reket, što utjecalo i na njegovu glavu, priznat će. "Novi reket je utjecao i na moju glavu. Donio sam dobru, pravu odluku, razmišljao sam o tome cijele prošle godine. Siguran sam da mi je novi reket pomogao. Najviše zašto sam promijenio je zbog brzine reketa, da s manje snage mi loptica ide jednako brzo kao s prijašnjim reketom."

Nekoliko dana treninga i već u petak let za Lyon. Nakon toga Roland Garros i nastavak teniskih puštestvija po svijetu, na što je već navikao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo