HRVATSKA OSVOJILA POVIJESNI NASLOV! / Marin Čilić moćno porazio Pouillea i bacio Francuze u očaj!

Image
Foto: PIXSELL/AFP/Screenshot: HRT

Hrvatska teniska reprezentacija osvojila je svoj drugi Davis Cup, povijesni, posljednji prema starom formatu natjecanja

25.11.2018.
15:28
PIXSELL/AFP/Screenshot: HRT
VOYO logo

Finale Davis Cupa, pojedinačni meč, treći dan

POUILLE - ČILIĆ 6-7; 3-6, 3-6

Stadion: Pierre Mauroy, Lille, 25.000 gledatelja

(FRANCUSKA - HRVATSKA: 1-3)

Podloga: zemljana


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je pobjednik Davis Cupa! Po drugi put u povijesti naši su tenisači na krovu svijeta zahvaljući pobjedi Marina Čilića 7-6 (3), 6-3, 6-3 koju je ostvario protiv Lucasa Pouillea, najbolje rangiranog francuskog tenisača u Lilleu, nakon dva sata i 19 minuta igre pred 25.000 gledatelja na stadionu Pierre Mauroy.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon 118 godina gasi se ovaj format Davis Cupa, a od iduće godine bit će zamijenjen jednotjednim finalnim turnirom 18 reprezentacija na jednom mjestu u dosadašnjem terminu finala Davis Cup, krajem studenog...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

Image

PRIZORI ZA POVIJEST: Pogledajte hrvatsko ludilo u Lilleu, navijači nisu htjeli otići, predsjednica ogrnula Čilića zastavom

Image

PRIZORI ZA POVIJEST: Pogledajte hrvatsko ludilo u Lilleu, navijači nisu htjeli otići, predsjednica ogrnula Čilića zastavom

Čilić odveo Hrvatsku u izabrano društvo

No, Francuzima ni to nije pomoglo. Nisu uspjeli obraniti naslov, iako su sve pokušali. Marin Čilić je odveo Hrvatsku među deset reprezentacija koje se mogu pohvaliti da su više o jedanput osvojile najstarije momčadsko tenisko natjecanje, koje je u nedjelju u Lilleu otišlo u povijest, a kao posljednji pobjednik ostat će upisana Hrvatska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na gotovo do kraja ispunjenom stadionu Pierre Mauroy hrvatski su tenisači na predstavljanju dočekani zvižducima domaćih navijača, pogotovo Mate Pavić i Marin Čilić, a oduševljeno pozdravili svoju reprezentaciju i ulazak Lucasa Pouillea u igru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uoči dvoboja s velikog video-zida odzvanjale su poruke podrške koje je izgovorio Yannick Noah nakon jučerašnjeg trijumfa parova. No, hrvatski se navijači nisu dali nadglasati i poslali su glasnu poruku podrške Marinu Čiliću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolji hrvatski tenisač nije dobro servirao, ali...

U izjednačenom prvom setu najbolji hrvatski tenisač nije dobro servirao, ali sve ostalo je radio dovoljno dobro da nije dopustio priliku Lucasu Pouilleu da mu zaprijeti na servisu. Odluka je ostavljena za 'tie-break', u kojem je od 3-3 Čilić odigrao sjajna četiri poena i došao do prvog seta koji je smirio francusko oduševljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugom setu je nastavio igrati na isti način. Pouille se držao dobro servirajući i ponekad znao iznenaditi samo skraćenim loptama. No, to nije bilo dovoljno da bi se sedmog tenisača svijeta izbacilo iz ritma. Čilić je napravio prvi 'break' u meču za vodstvo 4-2 i potvrdio ga u sljedećem gemu u kojem je Francuz došao do izjednačenja, ali ne i do prilike za oduzimanje servisa. Pouille se kod 2-5 izvukao spasivši 0-40 i još jednu prednost, da bi u sljedećem gemu Čilić neobranjivim forhendom stvorio prednost od 2-0 u setovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogodio savršen lob i donio Hrvatskoj drugi Davis Cup

Mnogima su se vratila sjećanja na Zagreb 2016. i meč protiv Del Potra, ali scenarij finala u Lilleu nije uključivao preokret. 'Break' za 3-2 doveo je Čilića na prag velikog iskupljenja. Kod 5-3, nakon dva sata i 17 minuta Čilić je došao do 0-40. Na prvu meč-loptu Pouille je zabio as. Na drugu meč-loptu Čilić je napao, ali je promašio volej. Na treću je pogodio savršen lob i donio Hrvatskoj drugi Davis Cup, posljednji kakav se igrao 118 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


FRANCUSKA - HRVATSKA 1-3

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jeremy Chardy - Borna Ćorić 2-6, 5-7, 4-6

Jo-Wilfried Tsonga - Marin Čilić 3-6, 5-7, 4-6

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pierre-Hugues Herbert / Nicolas Mahut - Ivan Dodig / Mate Pavić 6-4, 6-4, 3-6, 7-6 (3)

Lucas Pouille - Marin Čilić 6-7 (3), 3-6, 3-6

Tekst se nastavlja ispod oglasa


UŽIVO:

TREĆI SET

3-6 - GOTOVO JE, HRVATSKA JE OSVOJILA DAVIS CUP!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3-5 - Marin je došao na korak od svog prvog Davis Cup trofeja

3-4 - Bez izgubljenog poena osvaja Pouille gem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2-4 - Odlično, bravo! Potvrđen je breake, s tribina se ori: "Marine, Marine..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2-3 - Ajmoooo, bravo Marine!!! Prvi hrvatski reket poveo je s 40-30 i potvrdio break i u trećem setu. Svi su na našoj klupi skočili, izbornik Krajan plješće svom igraču, smiješi nam se trofej. Sad samo polako, treba biti smiren i pametan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2-2 - Napada Francuz, ali ne da Marin da mu se približi i uzima i ovaj servis gem. Uvjerljivo je riješio svoj servis gem jednim lijepim asom za kraj ove igre.

2-1 - Spasio se sad Pouille breaka što bi za njega bio kraj u meču. Imao je Marin 30-0 i bio jako blizu da mu uzme servis, ali spasio se Francuski tenisač, i održao koliku toliku nadu u povratak.

1-1 - Marin sigurno započinje treći, nadamo se i posljednji set u ovom meču.

1-0 - Pouille mirno uzima servis gem.

DRUGI SET:

2-6 - Imamo i drugi set. Sjajno je odradio odlučujući servis-gem te ga je zaključio sa 6-3. Sada ima 2-0 u setovima i vodi 7-6,6-3 i samo ga jedan set dijeli od osvajanja prvog Davis Cupa od kad je u reprezentaciji Hrvatske, ukupno drug za hrvatski tenis.

2-5 - Marina samo gem dijeli od osvajanja drugog seta.

2-4 - BRAVO MARINE: Čilić radi prvi break u meču.

2-3 - Čilić je siguran na svom servisu. Niti s jedne, niti s druge strane nismo vidjeli break loptu. Marin je došao do izjednačenja, ne i do break lopte u ovom setu.

1-2 - Marin s lakoćom uzima treći gem.

1-1 - Iako je u dva navrata imao prednost pred Francuzom, Marin ipak nije uspio napraviti break.

0-1 - Bez prevelikih problema Marin uzima prvi gem, a pojavile su se i naznake da mu se popravlja prvi servis.


TIE - BREAK 3-7

Marinu nisu bile ni potrebne tri set lopte koje je imao, nego je vrlo sigurno, maestralno odigranim tie-breakom najbolje rangiranom Francuzu uzeo prvi set.


5-4 - Dugo se igrao gem, imao je Marin dobru priliku uzeti Francuzu servis, ali je ipak na kraju pokleknuo.

4-4 - Čilić ima problema s prvim servisom i ubacio je tek 40 posto. Morat će popraviti postotak jer sve teže osvaja svoje servis-gemove.

4-3 - I dalje Pouille održava tu prednost. Čilića je ostavio bez poena na svom servis-gemu.

3-3 - Marin ponovno bez poena na svom servisu ostavlja nemoćnog Pouillea, kojem će u jednom trenutku meča početi padati koncentracija. Marin je dobio pet poena nakon svog prvog servisa (83%).

3-2 - Pouille je obranio servis.

2-2 - Marin bez izgubljenog poena poravnava na 2-2. To je dobro, bitno će biti u meču da se što manje umara. Da što lakše osvaja poene.

2-1 - Malo je nedostajalo da Marin breakom otvori meč i utiša 26 000 navijača na Pierre Mauroyju

1-1 - Marin Čilić je izjednačio na 1-1. Pouille je osvojio dva poena na servis Čilića, ali je relativno mirno osvojio svoj servis-gem. Još uvijek je to početno ispipavanje snaga, niti jedan niti drugi još nisu skroz pustili ruku.

1-0- Pouille servira prvi. Odlično je započeo meč. S 40-15 uzeo je prvi gem, sigurno izgleda na servisu. Navijači bodre svaki poen, rade pritisak s tribina.

PRVI SET:

12.53 - Na redu je izlazak igrača na teren i himne Hrvatske i Francuske.

Image
Image
Image
Image

Francuski izbornik Yannick Noah povukao je očekivan potez i u prvom meču nedjeljnog programa finala Davis Cupa u Lilleu na Marina Čilića poslao svog najbolje rangiranog tenisača Lucasa Pouillea (ATP - 32.) zamijenivši Jeremyja Chardyja koji je u petak u tri seta izgubio od Borne Ćorića. Dvoboj Čilića i Pouillea započinje u 13 sati.

Hrvatska vodi 2-1

Nakon dva dana Hrvatska vodi 2-1 i najbolji hrvatski tenisač nalazi se u istoj situaciji u kakvoj je bio i prije dvije godine u zagrebačkoj Areni, kad je mogao osigurati drugi naslov našoj reprezentaciji pobjedom nad Juanom Martinom del Potrom. Nažalost, unatoč vodstvu od 2-0 u setovima Marin nije uspio u svojoj misiji i Argentina je trijumfom Federica Delbonisa protiv Ive Karlovića došla do svog premijernog naslova.

U nedjelju Čilić ima novu priliku protiv igrača kojeg je pobijedio u njihovom jedinom dvoboju do sada, koji su odigrali također u Davis Cupu, u polufinalu 2016. godine u Zadru, gdje je bilo 6-1, 7-6 (4), 2-6, 6-2 za našeg najboljeg tenisača.

Imamo snažnog aduta

Ne bude li Čilić uspješan, Hrvatska će i dalje imati snažnog aduta u odlučujućem dvoboju u kojem bi Borna Ćorić prema nominaciji trebao igrato protiv Jo-Wilfrieda Tsonge. No, kako se Tsonga ozlijedio u petak igrajući protiv Čilića, vjerojatnije je da bi u tom meču Francusku predstavljao Pierre-Hugues Herbert, 55. tenisač svijeta u pojedinačnoj konkurenciji, koji je s Nicolasom Mahutom donio Francuzima priliku da se u nedjelju bore za obranu prošlogodišnjeg naslova.

U slučaju Čilićeve pobjede i trijumfa naših tenisača, peti meč neće biti odigran.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo