ŠOKIRALA JE SVE / Odrekla se Jugoslavije i uzela američko državljanstvo: Što stoji iza poteza poznate tenisačice?

Image
Foto: Profimedia

Monika Seleš u 90-im godinama prošlog stoljeća bila je jedna od najboljih igračica na svijetu

4.4.2022.
7:16
Profimedia
VOYO logo

Legendarna jugoslavenska tenisačica mađarskog podrijetla Monika Seleš bila je jedna od najboljih igračica u 90-im godinama.

Image
POTRESNA ISPOVIJEST /

Monika Seleš o najtežem trenutku u životu: 'Taj gubitak me boli više nego rana od noža...'

Image
POTRESNA ISPOVIJEST /

Monika Seleš o najtežem trenutku u životu: 'Taj gubitak me boli više nego rana od noža...'

Ona je sa smo 16 godina kreirala ogromnu senzaciju i pobijedila favoriziranu Steffi Graf te 1990. osvojila Roland Garros, svoju prvu od devet Grand Slam titula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postala je 1991. najbolja tenisačica na svijetu i dominirala sve do 1993., kada je jezivi napad prekinuo njen uspon.

Naime, Gunther Parche, poremećeni obožavatelj Steffi Graf, koju je Monika redovito pobjeđivala u finalima, napao je Moniku kuhinjskim nožem nasred teniskog terena u Hamburgu. Ubo ju je u leđa, a to je ostavilo velike posljedice na nju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Težak put

"Nevjerojatno je da me taj čovjek povrijedio s namjerom, a za to nije dobio nikakvu kaznu. Jednostavno, ne želim više ići u Njemačku, tamo se ne osjećam ugodno, sve me podsjeća na taj dan", govorila je Monika nakon napada.

Parche nije kazneno odgovarao za napad, već je poslan na psihijatriju. Seleš je karijeru završila s impresivnih devet Grand Slamova te 53 osvojena turnira, ali se nikad nije uspjela nakon ovog incidenta vratiti na prvo mjesto WTA ljestvice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko je bila popularna i utjecajna govori i činjenice da su joj SAD početkom devedesetih nudile državljanstvo, ali ona to nije htjela prihvatiti. Na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine natjecala se pod zastavom nezavisnih natjecatelja, IOP, jer su tada jugoslavenski sportaši bili pod sankcijama zbog rata.

Sve zbog rata

Monika je čak rekla da više nikada neće ići u Švedsku kada je nogometašima zabranjen nastup na Europskom prvenstvu iste godine. Ipak, kada se Jugoslavija raspala, Monika je službeno postala državljankom SAD-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znam gdje sam rođena i Jugoslavija će uvijek biti u mom srcu. Puno je razloga zašto sam bila primorana promijeniti državljanstvo, ali svejedno nisam imala snage igrati za američku reprezentaciju 1999. godine kada su u mom rodnom gradu rušeni mostovi", rekla je otvoreno američkim novinarima na jednoj konferenciji. Tada je otkrila kako se osjeća kao Jugoslavenka, Mađarica i Amerikanka, ali da se nikada ne bi mogla odreći svojeg podrijetla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo