'Mi mozemo svoj optimizam temeljiti na Marinu Cilicu'

Od 13. do 15. rujna hrvatska Davis Cup reprezentacija gostovat ce u Amsterdamu, gdje ce protiv Nizozemske pokusati izboriti mjesto u Svjetskoj skupini u 2015. godini.

5.9.2014.
13:13
VOYO logo

Hrvatski izbornik Zeljko Krajan za taj je dvoboj nominirao Marina Cilica, Bornu Corica, Marina Draganju i Franka Skugora, iako je zelio u sastavu imati Ivana Dodiga ili Matu Pavica, a spominjan je i moguci povratak u reprezentaciju veterana Ive Karlovica.

"Racunao sam s njima, ali oni imaju svoje karijere i ovo im se nije uklapalo u njihov raspored. Dodigu pogotovo, koji je bio dosta ozlijeden ove godine. Turniri nakon Davis Cupa su mu dosta vazni za njegovu karijeru, a rekao je da bi se nakon Davis Cupa morao mjesec dana oporavljati", izjavio je Krajan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, kad je otklonio mogucnost nastupa u Nizozemskoj, Dodig je istovremeno igrao polufinale parova na US Openu, sto je otvorilo pitanje zasto nije mogao reprezentaciji pomoci barem u paru.

"Da je mogao, dosao bi. Nije bio zainteresiran za druge opcije. Sigurno bi nam pomogao da igra samo parove ili samo jedan singl, ali nismo imali tu opciju", rekao je Krajan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbornik je nedavno izjavio da Matu Pavica nije pozvao jer je postavio uvjete kojima on nije mogao udovoljiti.

"Inzistirao je da nam se prikljuci kasnije, da dode u srijedu navecer. Rekao je da mu se vise isplati trenirati individualno u Barceloni do tada, da mu je predugo biti pet dana s ekipom i trenirati samo za parove. Ja te uvjete nisam mogao ispostovati. Cijeli plan treninga bi se raspao, jer Draganja ne bi imao s kim trenirati, ne mogu se pripremiti normalno za parove. Jos da igraju zajedno, mozda bi to mogao prihvatiti. Mozda bi im dan treninga bio dovoljan. No, ne igraju zajedno od proslog Davis Cupa i mislim da moraju trenirati tjedan dana da bi mogli funkcionirati zajedno na terenu. Nisam imao izbora. Nisam mu mogao dopustiti da se prikljuci kasnije. Nije fer ni prema drugim igracima. Iznenadio sam se tim njegovim zahtjevom i tom odlukom. To sam prvi put cuo. Vidjet cemo sto to znaci za njegovu buducnost. Ako se Skugor pokaze, ako on i Draganja uspiju odigrati dobar mec, mogao bi i to biti par za buducnost."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju oko spominjana Ive Karlovica u kontekstu reprezentacije pojasnio je izvrsni direktor Hrvatskog teniskog saveza Miroslav Zecic.

"S Karlovicem smo u stalnom kontaktu. Ideja je bila da pokusa nastupiti na Olimpijskim igrama 2016. u Rio de Janeiru. Novi uvjet je, da tko zeli nastupiti na Igrama, mora triput biti u Davis Cup reprezentaciji. Kroz tu prizmu on je bio zainteresiran za nastup. Njegov je izbor da sam vidi sto je najbolje za njegovu karijeru. Mogucnosti jos ima, situacija je i dalje otvorena."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je odvagao sve opcije, Krajan je odlucio pozvati Franka Skugora i pretpostaviti ga Anti Pavicu ili Mati Delicu koji bi mogli biti opcija za pojedinacni mec. Krajan se u izboru vodio logikom da zeli imati najbolji moguci par.

"U Poljskoj je to bio dobar potez. Razmisljao o Anti Pavicu, koji bi bio druga sljedeca opcija i za parove. Ovo je najbolji par koji imamo. Ne zelim odustati od boda u paru. Skugor i Draganja dobro igraju i poznaju igrace protiv kojih ce igrati. Ako odigraju dobar mec, imaju sansu pobijediti. Da sam postavio bilo koga drugoga, nase sanse bi bile manje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad govori o izgledima protiv Nizozemske, Krajan djeluje kao umjereni optimist.

"Mi mozemo svoj optimizam temeljiti na Marinu i njegovoj zivotnoj formi, na Borni koji takoder igra odlicno i napreduje iz dana u dan. Njemu ce pomoci i to sto je u Umagu na zemlji odigrao prvo cetvrtfinale na ATP turnirima. Ti mecevi na zemlji i pobjede nad igracima iz Top 100 mu sigurno mogu puno pomoci. Bit ce tesko, ali svoje sanse za prolaz imamo. Nasi su izgledi barem jednaki kao i Nizozemcima", smatra Krajan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uspije li Marin Cilic izboriti finale US Opena u Amsterdam ne moze doci prije srijede i sigurno ce biti iscrpljen. No, Krajan tvrdi da njegov nastup nije upitan.

"Razgovarao sam s njim o toj opciji. Bit ce sigurno umoran, tu je i promjena podloge. On jednostavno ima toliko vjere u sebe i toliko samopouzdanja da mu to nece smetati. Nije bilo govora o opciji da ne igra."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najmladi clan reprezentacije, 18-godisnji Borna Coric, vec je u dvoboju s Poljskom pobjedom nad Jerzyjem Janowiczem dokazao da moze biti cvrst oslonac reprezentacije. Od tada je njegova forma u konstantnom usponu.

"U pristojnoj sam formi, nisam u odlicnoj, ali sam siguran da cu do petka biti. Tako je to uvijek kod mene. I na parove mozemo racunati. Prikljucio nam se Franko Skugor koji moze odigrati odlican mec. Ako se opusti i u paru imamo sanse. Definitivno ce biti zanimljiv mec", porucio je Coric.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski tenisaci, osim Marina Cilica, u Nizozemsku ce otputovati u nedjelju. U Ziggo Domeu u Amsterdamu Nizozemci ce im suprotstaviti Robina Haasea, Igora Sijslinga, Thiema de Bakkera i specijalistu za parove, Jean-Juliena Rojera. Reprezentacija za respekt, ali ne i nepobjediva. Pogotovo kad ce s druge strane biti Marin Cilic u zivotnoj formi, koji ni od jednog od mogucih suparnika nikada u seniorskoj karijeri nije izgubio.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo