Tmurni oblaci nad Londonom / Igrači traže da se ovogodišnji Wimbledon ne boduje! Takva odluka bi otvorila mogućnost bojkota

Image
Foto: AP Images

Odluče li se tenisači za takav korak, očekuje se da će i Ženska teniska udruga (WTA) povući isti potez. Naravno, ostaje i mogućnost da Wimbledon promijeni svoju odluku i ukine zabranu nastupa ruskim i bjeloruskim predstavnicima

11.5.2022.
13:11
AP Images
VOYO logo

Najbolji svjetski tenisači traže od svog udruženja (ATP) da ukine bodove za ovogodišnje izdanje turnira u Wimbledonu, nakon što su prošli mjesec čelnici All England Cluba odlučili zabraniti nastup ruskim i bjeloruskim natjecateljima zbog ruske invazije u Ukrajini, objavio je britanski dnevnik The Telgraph.

Takva odluka bi mogla biti donijeta u sljedeća 24 sata, a za to je potrebna natpolovična većina glasova Upravnog odbora ATP-ja koji čine trojica igračkih predstavnika te trojica predstavnika turnira. U slučaju da su glasovi podijeljeni, odlučuje glas predsjednika ATP-a, nekadašnjeg talijanskog reprezentativca Andree Gaudenzija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Đoković se protivi /

Nova drama u svijetu tenisa: Nakon Wimbledonea, možda i Roland Garros suspendira Ruse

Image
Đoković se protivi /

Nova drama u svijetu tenisa: Nakon Wimbledonea, možda i Roland Garros suspendira Ruse

Odluka čelnika najvećeg svjetskog turnira o zabrani nastupa ruskim i bjeloruskim tenisačicama i tenisačima naišla je većinom na oštre osude u teniskom svijetu, kako od igračica i igrača, tako i od njihovih udruženja, ATP i WTA, čiji je temeljni postulat da svi imaju jednako pravo sudjelovanja.

Otvara se mogućnost bojkota

Predsjednik All England Cluba Ian Hewitt branio je odluku tezom da je to 'najodgovorniji mogući potez u sadašnjim okolnostima'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uspiju li igrači u svojoj inicijativi i ATP doista ukine bodove za ovogodišnje izdanje Wimbledona, to bi otvorilo mogućnost bojkota od strane najboljih tenisača svijeta kakav se dogodio i u ljeto 1973. Tada su gotovo sva velika teniska imena odlučila preskočiti nastup u Wimbledonu podupirući Nikolu Pilića kojeg je Teniski savez Jugoslavije suspendirao, zbog spora oko nastupa u Davis Cupu.

Bez ATP bodova, Wimbledon zapravo postaje samo vrlo bogata teniska ekshibicija, s nagradnim fondom od 35 milijuna funti, što nije zanemarivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluče li se tenisači za takav korak, očekuje se da će i Ženska teniska udruga (WTA) povući isti potez. Naravno, ostaje i mogućnost da Wimbledon promijeni svoju odluku i ukine zabranu nastupa ruskim i bjeloruskim predstavnicima.

Lista prijava za ovogodišnje izdanje turnira bit će zaključeno početkom sljedećeg tjedna te bi do tada morao biti poznat rasplet ove priče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo