ŠUKER I HNS KREĆU U GRADNJU NACIONALNOG STADIONA: / 'Nalazit će se kod Zagreba i imat će 35 tisuća mjesta'

Image
Foto: Screenshot/Pixell

Novi stadion zadovoljio bi sve Uefine kriterije za međunarodne utakmice osim finala Lige prvaka.

28.12.2017.
12:40
Screenshot/Pixell
VOYO logo

Nakon što je prošlog tjedna dobio novi mandat na čelu Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker krenuo je u akciju. Poznato je da je vodstvo Saveza odustalo od gradnje kampa na Sveticama i odlučilo novac namijenjen toj svrsi uložiti u obnovu uređenja prvoligaških travnjaka. U srijedu je na službenoj stranici HNS-a objavljen javni poziv klubovima Prve HNL i gradovima vlasnicima stadiona za prijavu projekata obnove uređenja nogometnih terena na stadionima na kojima se igraju utakmice Prve HNL.

Dan kasnije stigla je i vijest o gradnji nacionalnog stadiona. Stara je to priča da bi reprezentacija trebala imati svoj dom poput npr. Engleske koja sve svoje domaće utakmice igra na Wembleyju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobit ćemo velik novac od Lige nacija i izgraditi nacionalni stadion", poručio je Šuker na konferenciji poslije izbora.

Gdje će se nalaziti?

Glavni izvor financiranja sam je otkrio, no nije poznato hoće li država na neki način sudjelovati u tome. No sada je poznato gdje bi navodno trebao biti taj stadion, koliki će imati kapacitet i, ono najvažnije, koliko će koštati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sportske novosti pišu da bi stadion trebao biti izgrađen iz temelja za četiri godine i to kod Velike Gorice. Ta je lokacije izabrana zbog zemljišta, nalazi se blizu zračne luke i na čvorištu je autocesta. Odluka još uvijek nije konačna jer se još treba postići dogovor s Gradom Velikom Goricom.

Sam stadion bi trebao imati 35 tisuća sjedećih mjesta. Prema tome zadovoljio bi sve Uefine kriterije za međunarodne utakmice osim finala Lige prvaka. Nadalje, nagađa se da bi osim od Lige nacija novac mogao doći iz Uefinih i Fifinih fondova, ili bi se sklopilo javno-privatno partnerstvo. Sveukupno bi stadion mogao koštati između 45-50 milijuna eura, a trebao bi izgledati poput mađarske Groupama Arene ili turske Centrannial Arene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo