ŠTO SE ČEKA S MAKSIMIROM? / Ovih 10 čudesnih stadiona bit će izgrađeno u idućih 5 godina

Image

Od SAD-a, preko Europe prema Rusiji koja je domaćin Svjetskog nogometnog prvenstva, grade se novi stadioni.

15.1.2017.
9:00
VOYO logo

Kad vidimo ove fotografije, još nam teže pada pomisao na ruglo u Maksimiru, stadionu izgrađenom prije 62 godine, koji je u međuvremenu izgubio na funkcionalnosti, a nadograđivanjem je stvoreno "čudovište" koje mnogi s pravom smatraju najružnijim stadionom u Europi.

Nije da se nije pokušavalo obnoviti maksimirski stadion, od kraja 90-ih do danas tamo je uloženo gotovo milijardu kuna. No, nije se stiglo puno dalje od paradigme za izvlačenje javnog novca. Za taj novac, Zagreb i Hrvatska, vidjet ćemo iz nekih sljedećih primjera, mogli su dobiti potpuno novi stadion. Dok se nešto ne pokrene, divit ćemo se stadionima od Volgograda, preko Valencije i Barcelone do Atlante...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Wanda Metropolitano (Atletico Madrid) - 67.000 mjesta

Kao i Allianz Arena, novi Atleticov stadion bit će "omotan" led svjetima kojima će se moći mijenjati boja stadiona. U odnosu na sadašnji Vicente Calderon imat će 12.000 mjesta više.

Image
Image

Mercedes-Benz Stadium (Atlanta United) - 71.000 mjesta

Koštat će ogromnih 1,4 milijarde eura, a na njemu se će se igrati i nogometne utakmice u MLS-a. Bit će dom NFL momčadi Atlanta Falconsa koja sad igra u Georgia Domeu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Novi Camp Nou (Barcelona) - 105.000 mjesta

Novi Camp Nou, kultni Barcelonin stadion, bit će obnovljen do 2021. godine, a kapacitet će mu se povećati za 6000 mjeta. Obnova će koštati 460 milijuna eura.

Image
Image

Stadio della Roma (Roma) - 56.000 mjesta

Nakon godina projektiranja i planova, novi Romin stadion trebao bi biti gotov za sezonu 2020/21. Roma će preseliti s Olimpica, a stadion bi trebao promijeniti izgled cijelog rimskog kvarta Tor di Valle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Novi Ferenc Puskas stadion (67.889 mjesta)

Novi nacionalni stadion mađarske reprezentacije trebao bi biti gotov do 2020. godine. Tu će se igrati jedna od uvodnih skupina Europskog prventsva 2020. godine. Hrvatska i Mađarska imale su zajedničku kandidaturu za Euro 2012. koja je neslavno propala. U međuvremenu su Mađari krenuli u izgradnju novog stadiona, dok je Hrvatska (za)ostala na Maksimiru...

Image
Image

Stadion Krestovskij (Zenit) - 66,881 mjesta

Još jedan od stadiona koji će se izgraditi za Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji, trebao bi biti otvoren ove godine. Nakon SP-a postat će dom Zenita iz St. Peterburga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Nova Mestalla (Valencia) - 65.000 mjesta

Radovi su počeli prije deset godina, ali su obustavljeni zbog nedostatka novca. Novi stadion trebao bi koštati oko 300 milijuna eura. Stadion će moći primiti 65.000 gledatelja, izvana će biti od aluminija, iznutra od drveta.

Image
Image

Novi White Hart Lane (Tottenham) - 61.000

Radovi su već u tijeku, a novo ruho Tottenhamovog stadiona trebalo bi biti gotovo za sljedeću sezonu. Spursi u međuvemenu svoje utakmice igraju na Wembleyu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Volgograd Arena (Rotor Volgograd) - 45.015 mjesta

Jedan od stadiona za SP 2018., kasnije će na njemu svoje utakmice igrati momčad Rotora.

Image
Image

Stadion Brugge (Club Brugge) - 40.000 mjesta

Novi stadion koštat će Belgijce oko 100 milijuna eura i zamijeniti dosadašnji stadion Jan Breydel. Završetak gradnje predvišen je za sezonu 2019/20.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo