VELIČANSTVENO / Atomska Hrvatska potopila bahate Kanađane nakon preokreta, te uzela prva i jako bitna 3 boda na SP-u

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Hrvatska nogometna reprezentacija ostvarila prvu pobjedu na SP-u u Kataru

27.11.2022.
18:57
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

22. SP u nogometu

Drugo kolo skupine F

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjesto održavanja: Khalifa International Stadium - Al Rayyan (predgrađe Dohe)

Hrvatska - Kanada 4:1

Hrvatska: Livaković; Juranović, Lovren, Gvardiol, Sosa; Modrić, Brozović, Kovačić; Kramarić, Livaja, Perišić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kanada: Borjan; Hutchinson, Johnston, Miller, Vitoria, Eustaquio, Buchanan, Davies, David, Laryea

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska nogometna reprezentacija svladala je Kanadu 4-1 (2-1) u dvoboju drugog kola skupine F svjetskog prvenstva kojem je domaćin Katar.

Kanada je povela golom Alphonsa Daviesa već u drugoj minuti, ali je potom uslijedio preokret. Andrej Kramarić je zabio dva, u 36. i 70. minuti, a Marko Livaja jedan pogodak, u 44. minuti, za slavlje Hrvata. Sve je okončano golom Lovre Majera u 94. minuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
REAKCIJE NAKON UTAKMICE /

Dalić oduševljen Vatrenima, ali smiruje situaciju: 'Nema euforije ni tragedije, protiv Belgije idemo po pobjedu'

Počelo šokantno

Utakmica je šokantno počela za Hrvatsku, već u drugoj minuti Kanada je povela. Buchanan je odlično ubacio, a natrčali Alphonso Davies je ispred Juranovića glavom zakucao loptu u hrvatsku mrežu za 1-0. U 26. minuti Hrvatska je izjednačila pogotkom Kramarića, ali prethodno je Livaja bio u zaleđu pa je pogodak poništen.

No, spomenuti dvojac do kraja prvog dijela donio je preokret Hrvatske. Prvo je Kramarić, nakon lijepe asistencije Perišića, u 36. minuti zabio za 1-1, dok je u 44. Livaja odlično potegnuo s vrha šesnaesterca za preokret i 2-1 Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvoreno s obje strane

Otvoreno s obje strane, uz stalno jurišanje po cijelom travnjaku, nastavilo se igrati i u drugom poluvremenu. Prvo je zaprijetio Osorio, dok je u 54. minuti sjajnu šansu imao Kramarić, ali je Borjan spriječio 3-1 Hrvatske.

Potom se utakmica pomalo smirila do 70. minute kada je opet proradila veza Perišić - Kramarić. Prvi je još jednom asistirao, a potonji se riješio čuvara i precizno plasirao za 3-1. Do kraja susreta bliže je Hrvatska bila četvrtom golu (šanse Perišića i Brozovića) nego li Kanada drugom. Sve je zaključeno novim hrvatskim golom u 94. minuti. Kontru na samog vratara Borjana zaključio je Majer golom za konačnih 4-1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ljestvici nakon drugog kola vode Hrvatska i Maroko sa po četiri boda. Tri ima Belgija, dok je bez bodova Kanada koja više jedina u ovoj skupini nema šanse za proboj prema osmini finala.

U posljednjem, trećem kolu ove skupine F, u četvrtak od 16 sati igraju Hrvatska - Belgija i Kanada - Maroko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

96' - Gotova je utakmica.

94' - GOOOL - Lovro Majer zakucava Kanadu za 4-1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

90' - Petković za Oršića koji tuče sa 16 metara ravno u Borjana.

89' - Minuta nas dijeli od isteka 90.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

86' - Perišić. Modrić i Kovačić izlaze, a ulaze Majer, Pašalić i Oršić.

84' - Evo malo verbalnih razmirica. Luka Modrić i Miller su dobili žuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

82' - Perišić je oprobao udarac, ali daleko je to otišlo.

78' - Još jedan zicer smo promašili, Kova je dodao, Brozović promašio zicer. Točnije, tukao je ravno u Borjana. Kakva šteta...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

75' - Nikola Vlašić je ušao i odmah pokazao da je raspoložen za igru.

70' - GOOOL - Kakav gol i divna akcija Hrvatske i Andreja Kramarića. Briljantno, savršeno precizno odigrano. Perišićevo ubacivanje i Krama lažnjak i zlatnom ljevicom. Hrvatska vodi 3-1. Igra se taman primirila nakon silnih izmjena s jedne i druge strane, ali uslijedila je nova majstorija Vatrenih koja je, nadamo se, zapečatila ovu utakmicu. Kombinirao je Perišić na lijevoj strani pa fantastično na drugoj stativi pronašao Kramarića. Maestralno je primio loptu jednom i spustio ju na drugu nogu, namjestio se na lijevu i odapeo u suprotan kut tako lijepo i graciozno da boli glava. Neka boli, posebno ona kanadska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

68' - Smirila se utakmica, Hrvatska kontrolira utakmicu. Nadamo se kako neće biti nikakvih dodatnih šokova.

63' - Hrvatska igra odlično, samo neka ovako nastavi. Gromoglasni zvižduci na ispucavanje Livakovića, ali neka samo zvižde. Ti koji zvižde će na kraju i plakati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

59' - Livaja out, Petković in.

56' - Kakva obrana Livakovića. Buchanan je sjajno tukao s nekih 21 metar, ali ispružio se Livaković koliko je dug i širok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

54' - Neeee, ajoooooj... Krama točno sa 11 metara nakon krasne akcije nije pogodio, Borjan to lijepo brani.

52' - Gvardiol iznuđuje žuti Buchanana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

50' - Uffff, kako je ovo bilo blizu. Kanađani su odmah zaprijetili.

45' - Počelo je drugo poluvrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

50' - Gotovo je prvo poluvrijeme. Nakon šoka u 2. minuti i pogotka Davisa, Vatreni su se probudili i kreirali preokret preko Kramarića i Livaje. Juranović je na početku bio malo izgubljen, ali iskupio se kod drugog gola. OVDJE pogledajte ova pogotka.

44' - GOOOL - Maaaarkooooo Livaaaaajaaaa..... Preokret Hrvatske prije kraja prvog dijela. Juranović se iskupio za one loše reakcije na početku, sad je pokazao klasu. Jako lukavo je iskoristio zbunjenost kanadske obrane i primijetio usamljenog Livaju na rubu šesnaesterca, a napadač Hajduka fantastičnim udarcem pogađa mrežu za preokret u Dohi. To je to, idemo sad zgaziti bahate Kanađane.

42' - Kanađani po desnoj strani pokušavaju napasti, ali tu stranu, svoju lijevu, brani Sosa.

36' - GOOOL - Andreeej Kramariiiiić... Majstore... Kakva golčina Krame. 22 gol Kramarića za Hrvatsku. Ma, ne može ga se danas zaustaviti, Krama je odlučio zabiti. Prvi pogodak mu nisu priznali, ali Kramariću danas ne mogu ništa. Kovačić je odigrao za Perišića na lijevo krilo, Perija majstorski podvalio za Kramu iza zadnje linije, a hrvatska 'devetka' fantastično zavukla loptu iza Borjana. Zaslužili smo ovo izjednačenje jer posljednjih 20-ak minuta igra samo Hrvatska. Bio je to ujedno i prvi pogodak Vatrenih na Mundijalu u Kataru. Neka nam je sretan, neka ovo bude početak hrvatske rapsodije, nečeg lijepog.

35' - JAOOO: Milan Borjan obranio je čistu šansu Marku Livaji. Nema veze, samo neka napadamo.

34' - Jedna gužva ispred kanadskog gola mirišala je na nešto, ali nije ispalo ništa. Kanađani su u posljednji tren zatvorili desni bok i spriječili Perišića da napravi dar-mar, a onda je Modrićev pokušaj završio u bloku. Stišćemo, igramo, kombiniramo, pokušavamo ali nikako da probijemo Borjana.

33' - Teško dolazimo do gola, Luka sad izlazi visoko u presing nakon još jedne izgubljene lopte.

30' - David za Daviesa i Lovrenu sviran prekršaj.

26' - Nema gola, zaleđe. Jao, Krama je zabio, ali Livaja je malo požurio.

22' - Jao, šteta. Prava akcija Matea Kovačića koji je nakon prodora pokušao podvaliti loptu Livaji, ali nije Mario uspio uhvatiti loptu.

19' - Juranović izbacuje glavom loptu van, dosta njegov nesiguran početak.

16' - Livaja pritišće Vitoriju, ispucava branič Kanade u strahu od hrvatskog jurišnika.

14' - Prelagano Kanađani dolaze do šesnaest metara našeg gola. Sa dva-tri dodavanja uspješno stvaraju višak.

12' - Nešto smo malo bolje zaigrali. 68 sekundi je prošlo kad je davies zabio i to je ukupno drugi najbrži gol na SP-u koji smo primili. Prvi je bio protiv Danske 2018.

12‘ - Centriraju Modrić pa Sosa, obojica s lijeve strane i obojici su pokušaji blokirani. Bude se pomalo Vatreni...

10‘ - Perišić centrira u peterac, ali nakon toga nisu se najbolje razumjeli Modrić i Kramarić.

9‘ - Larin prima jedno opasno dodavanje u našem šesnaestercu, stiže ga zatvoriti Gvardiol, no već je i bilo označeno zaleđe.

9' - Što je ovo majko moja? Umalo smo dobili gol, ovo je katastrofa.

7' - Ne možemo nikako izgraditi napad. Luka je predaleko, Kovačić se muči povezati redove. Nije dobro... Rano je još, ali nije baš dobro. Kanađani su izrazito okomiti i konkretni.

2' - Kanada vodi 1-0. Juranović ništa nije mogao napraviti, odličan ubačaj u kazneni prostor između naših igrača i odličan gol. Sve je krenulo od vratara Borjana. Njegovo dugačko dodavanje lijepo je primirio Larin i gurnuo za Buchanana u stranu koji je napravio glavni posao - njegov je pak idealan centaršut, ali baš idealni, iskoristio Alphonso Davies koji između Lovrena i Juranovića zabio prvi kanadski gol u povijesti SP-a. OVDJE pogledajte tu akciju.

1' - Počela je utakmica, sretno Vatreni! Naši kreću prvi. Glavni je sudac Andrés Cabrera iz Urugvaja, a Livaja ima prvi udarac.

16.56 - Na redu je himna Kanade.

16.54 - Ustanite dame i gospodo, svira se Lijepa naša.

16.50 - Hrvatski nogometaši spremni su za izlazak na travnjak. Kanađani su nabrijani, bit će to pravi, veliki, spektakularni dvoboj.

16.03 - Hrvatska mora dobiti Kanadu ako misli širom otvoriti si vrata drugog kruga.

15.41 - Došli su i sastavi. Livaja je unutra. Dalić je prelomio, Vlašić je ostao na klupi.

15:31 Dok čekam o sastave bacite pogled na svlačionicu Vatrenih.

Kako bi trebao izgledati sastav?

U odnosu na utakmicu s Marokom, neće biti promjena na golu, obrani i veznome redu, ali će zato napad izgledati poprilično drugačije.

Andrej Kramarić, koji nije oduševio protiv Maroka, zaigrat će i protiv Kanade, ali ne u samom vrhu napada, već na desnom krilu, gdje je u prvoj utakmici zaigrao Vlašić. U špici će biti Marko Livaja, a na lijevom krilu Ivan Perišić.

Sastav Hrvatske protiv Kanade:

Livaković; Juranović, Lovren, Gvardiol, Sosa; Modrić, Brozović, Kovačić; Kramarić, Livaja, Perišić

Kanada bi trebala mijenjati formaciju. Protiv Belgije je koristila 3-4-2-1, ali najavljuje se da bi mogla preslikati hrvatski 4-3-3. Iz sastava bi ispao krilni napadač Junior Hoilett, a upao veznjak Ismael Kone. Alphonso Davies bi dobio ofenzivniju ulogu.

Mogući sastav Kanade: Borjan - Laryea, Vitoria, Miller, Johnston - Eustaquio, Kone, Osorio - Buchanan, David, Davies

Koliko vrijedi Hrvatska, a koliko Kanada?

Na Transfermarktu se može pronaći podatak kako vrijednost izabranika Zlatka Dalića iznosi 377 milijuna eura, a Kanade 187.3 milijuna eura. Ali, i od Maroka smo imali 130 milijuna eura skuplju momčad…

Gotov pola vrijednosti Kanađana otpada na Alphonsa Daviesa, koji vrijedi 70 milijuna eura i danas će na terenu biti najvrijedniji igrač. Iz hrvatskih redova parira mu Joško Gvardiol, čije su noge teške 60 milijuna eura.

Koje su kalkulacije?

Susret prije nas, od 14 sati po našem vremenu, igraju Belgija i Maroko. Hrvatska i Maroko trenutno imaju po bod zbog remija, te dijele drugo mjesto. Na vrhu je Belgija s tri boda, a na dnu Kanada s nulom.

Kalkulacije za prolazak grupe su razne, a ovo su svi mogući scenariji: Ako Belgija pobjedi Maroko, a Hrvatska dobije Kanadu, šanse za prolazak su velike. Belgija bi imala šest bodova, Vatreni četiri, i pobjeda Hrvatske u zadnjem kolu osigurala bi prvo mjesto u skupini.

Ako Belgija i Maroko odigraju neriješeno, Vatrenima bi još više trebala pobjeda. Postoji mogućnost i da Maroko izgubi od Belgije, a izabranici Zlatka Dalića odigraju bez pobjednika te na kraju 2. kola budu drugi sa samo dva boda. U tom slučaju bi mogli proći dalje i sa tri boda, ako Maroko i Kanada podijele bodove u svom međusobnom srazu.

Pobjeda Maroka bi definitivno zakomplicirala stvari, a naš poraz bi samo u teoriji držao nadu za igranjem druge faze natjecanja.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo