sprječava ozljede / Nosili ga Ironman, Black Panther i Thor: Hrvatski rukometaši put na vrh traže uz pomoć – odijela

Hrvatska rukometna reprezentacija odnedavno put na vrh traži uz pomoć najsuvremenije tehnologije

4.11.2018.
19:31
VOYO logo

Hrvatska rukometna reprezentacija odnedavno put na vrh traži pomoću najsuvremenije tehnologije. Marko Markiš novi je trener vratara koji modernom 3D tehnologijom analizira svaki pokret hrvatskih golmana.

Možda izgleda kao ronilačko odijelo, ali ovo je kinematičko, opremljeno sa 17 senzora koji u 3D-u prate svaku kretnju rukometnih vratara. To je tehnologija koju je Marko Markiš uveo u rukometnu reprezentaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imate li ovih više ili se moraju prati?

"Imam ih tri, naravno", kaže Marko Markiš, trener vratara rukometne reprezentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najbitnije su akceleracija, kutovi u tijelu i biomehanika, znači analize se mogu raditi. Za 4 sata testiranja potrebno vam je oko 35 sati analize", dodaje Markiš.

Golmanska pozicija u reprezentaciji je posljednjih nekoliko godina bila bolna. S Markišem bi se to trebalo promijeniti. Među Kauboje ga je uveo Davor Dominiković, koji s njim surađuje i u Sesvetama. Tehnologija je to koja ne samo da vratara čini boljim nego detektira i moguće ozljede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Otkrio sam da su neki imali hiperskestenziju, ozljede kod golmana. To ne osjetiš, a ja mogu otkrit je li kut išao u minus. Dogodilo mi se kod jednoga koji ima -10, to je jako puno. Valja preventirati, to je po meni najbitnije, otkriti prije nego što se nešto dogodi", ističe Markiš.

I upravo zbog toga brojni sportaši javljaju mu se za analizu. Surađivao je tako s rukometnim vratarima poput Gerarda iz Francuske i Appelgrena iz Švedske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mjerili smo 16 mišića u svakom trenutku, to je elektromiografija. Dokazano je da je 90 posto kretanja kod golmana lateralno, korak naprijed i nazad, drukčija muskulatura radi u svakom trenutku. S tim saznanjem promijenili smo cijeli kondicijski trening", ističe naš sugovornik.

A osim što je odijelo korisno za sportska istraživanja, koristi se i u filmskoj industriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni su radili Ironmana, Black Panthera, Thora – svi filmovi koje gledate u kinima rađeni su s tim odijelom, zato to tako realno izgleda", kaže. 

Rukometaši možda nisu superjunaci, ali sportski junaci jesu. Pred Markišem je vrlo brzo i prvi pravi izazov – svjetsko prvenstvo u siječnju. A tehnologija je od sada na hrvatskoj strani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo