REPORTAŽA NET.HR / Od kud hrabrosti biti kritičan i znati izazvati tako snažne reakcije javnosti? Pobjednička ekipa Vrijeme je za rukomet; 'Straha nemamo, kičmu imamo i ne savijamo ju lako. Bit ćemo objektivni i dosljedni kao i uvijek, a pohvale dolaze s dobrim igrama'

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Danas se u River Pubu okupila pobjednička ekipa 'Vrijeme je za rukomet'. Proslavljeni Nikša Kaleb, poznati RTL-ov komentatorski glas i lice Filip Brkić, Ines Goda - Forjan, Maja Oštro - Flis, urednik sporta na RTL-u Marko Vargek, 'senator' projekta Goran Šprem i novo lice Jakov Gojun otkrili su nam tajnu uspjeha

8.1.2024.
15:30
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Vrijeme je za rukomet. Ovog tjedna, točnije u srijedu 10. siječnja, počinje Europsko rukometno prvenstvo na kojem će naša izabrana rukometna vrsta loviti dobar rezultat, povratak starim stazama pobjeda. Utakmice Europskog rukometnog prvenstva, koje se igra u Njemačkoj, moći ćete gledati na RTL televiziji i Voyo platformi.

Europsko rukometno prvenstvo gledajte uživo na Voyo

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Image
SIJEČANJSKA GROZNICA /

Raspored utakmica Europskog rukometnog prvenstva 2024. u Njemačkoj

Image
SIJEČANJSKA GROZNICA /

Raspored utakmica Europskog rukometnog prvenstva 2024. u Njemačkoj

OVDJE možete čitati sve o Europskom prvenstvu u rukometu 2024. i gledati ekskluzivne podcaste, razgovore i priloge

Više od 50 utakmica Europskog rukometnog prvenstva moći ćete gledati na RTL-u i Voyo - od toga 20 na glavnom kanalu i 36 na Voyo. Pobjednička ekipa Vrijeme je za rukomet dijeli se na team Zagreb i team Njemačka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Team - Njemačka

Kompletan raspored Europskog prvenstva pogledajte - OVDJE.

Napete i atraktivne utakmice te još jedan pohod Hrvatske na novu medalju gledatelji mogu pratiti od 10. siječnja do 28. siječna - na glavnom kanalu RTL-a i streaming platformi VOYO.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Team - Zagreb

U River Pubu okupila se fantastična ekipa, zajedno s novinarima ostalih medija, koja će u vaše rukometne domove donositi najnovije informacije. Filip Brkić i Nikša Kaleb komentirat će utakmice, Ines Goda Forjan i Maja Oštro Flis donosit će atmosferu, uzbuđenja, prve reakcije s terena, a velika trojka Marko Vargek, Goran Šprem (osmi put je sukomentator RTL-a za rukomet) i Jakov Gojun ući će u vaš dom iz našeg studija i komentirat sve s EP-a. Maja Oštro Flis je prava leteća reporterka, dobitni adut svakog RTL projekta.

Bila je u Katru s Markom Vargekom na nogometnom SP-u i sad opet ide među navijače, među publiku, a Hrvata će u Njemačkoj biti jako puno... Maja ima brojna iskustva s hrvatskim simpatizerima na velikim natjecanjima, jer je stalno među njima, na terenu...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad sam bila na pripremama u Poreču vladalo je samo jedno pitanje - tko ima ulaznicu? Baš vlada veliki interes hrvatskih navijača, dolaze Hrvati od svuda i bit će nas puno", otkrila je Maja Oštro Flis.

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Uvijek za zafrkanciju raspoloženi Goran Šprem je dobacio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako tko treba ulaznicu, Donna Diana Prćić ima ulaznice, tako da znate gledatelji i svi ostali, javite se njoj", nasmijao je starom forom Goran Šprem.

Vrijedna kolegica Maja Oštro Flis skače iz područja u područje, pa izvještava od krunidbe Kralja Charlesa III do rukometa. A to, vjerujte nam, niti malo nije lagano...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bit će baš puno navijača Hrvatske u Njemačkoj, baš će nas Hrvata biti puno. Bit će zanimljivo, dinamično i veselo. Nije lagano ovaj prelazak iz područja u područje, ali nekako mislim da je važno gledateljima pružiti nešto što dosad nisu vidjeli. Prikazali smo i prikazivat ćemo rukometaše u drugačijem svijetlu nego dosad", kazala nam je Maja Oštro Flis.

Ines Goda Forjan bit će s njom na licu mjesta i nastojat će od izbornika, igrača i navijala izvući emociju. Kolegica Goda Forjan prkosi svim stereotipima koje se vežu za žene u sportskom novinarstvu, još uvijek i u 21. stoljeću, nažalost, da je sportsko novinarstvo samo za muškarce. Ines Goda Forjan je primjer da to nije istina...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neke stvari se mijenjaju. U Hrvatskoj postoji zbilja dobrih sportskih novinarki. Da višu nisu iznenađenje kad ih se vidi na terenu ili TV ekranu. Uz travnjak, uz parket, nebitno, vidim pomak i drago mi je zbog toga. Nadam se kako će nas biti još više", naglasila nam je Ines Goda Forjan.

Kritički, objektivno, duhovito, jasno i glasno, bez prenemaganja. To je deviza naše vrijedne ekipe Vrijeme je za rukomet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takva će biti čitava vrijedna pobjednička ekipa Vrijeme je za rukomet. Ako se pitate je li cure i dečke strah kritizirati, samo se sjetite dosadašnjih prijenosa, studijskih emisija, analiza, uzimanja izjava...

Nekima se i nije baš svidjelo što je ekipa bila kritična.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Korak naprijed, dva nazad. Htjeli bi radije da na EP-u bude dva koraka naprijed, a jedan nazad, odnosno da ne bude koraka unazad uopće, samo naprijed... Od kud hrabrosti biti kritičan do te mjere da jednostavno izazoveš reakciju i igrača i dijela javnosti. To nije lagano, pritisak je tu za novinara, sukomentatora, velik.

"Vrlo jednostavan odgovor. Imamo jednu stvar na leđima koja se zove kičma i to ne savijamo lako. Druga stvar, što smo i Šprem i Jakov, a i ja, završili svoje karijere, i neovisni smo ikom, da smo ikome išta dužni. Na kraju krajeva, imamo određeno znanje i rejting koje nam daje za pravo naglasiti sve ono što je loše i još više pohvaliti sve ono što je dobro. Uopće mi nije teško spomenuti ono što vidim", objasnio nam je to sjajno Nikša Kaleb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Filip Brkić, njegov partner u zločinu, s Nikšom ima neku tajnu vezu. Jesu li cimeri u sobi kad rade na velikim natjecanjima?

"(Smijeh). Srećom tako daleko još nismo došli, a očekivanja su pozitivna što se tiče EP-a. Očekujem ovog puta nešto više, imali smo par gorkih razočaranja u toj recentnoj prošlosti. S novim izbornikom dolazi i nova energija. Onakav kakav je izbornik Goran Perkovac bio igrač, vidim da pokušava to isto prenijeti na igrače. Inzistira na detaljima i donosi energiju", rekao nam je Filip Brkić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Goran Šprem je u šali ugrizao, pak, svog partnera u zločinu - Marka Vargeka za lijevo rame. Namjerni faul ili...?

"Nemoj Gorane, ostavljaš mi masnice kad me tako ugrizeš. Što će mi žena reći?", kazao mu je u šali Marko Vargek, a Goran Šprem je dočarao slikovito i doslovno to da hrvatska rukometna reprezentacija od prve do zadnje minute mora gristi za pobjedu, bez obzira protiv koga igrali... To stalno ponavlja, to je jako bitno za uspjeh...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

"Goran Šprem i ja se već dugo znamo. On je sinonim za rukomet na RTL-u. Kroz druženja i kroz posao postali smo veliki prijatelji. Na neki način, ja sam fan i navijač. Jako mi je drago što imam Šprema kao suradnika i prijatelja. Meni kao sportskom novinaru biti prijatelj s čovjekom koji je osvojio olimpijsko zlato jako puno znači. Između Šprema i mene, a i Jakova Gojuna, kao i svih nas, postoji jedna kemija. To je jedna obiteljska atmosfera, opuštena, usudio bih se reći. Jedinstvena na televizijskom tržištu što se tiče sportskih emisija. Vjerujem da ćemo to uspjeti postići i da će to prepoznati svi", kazao nam je Marko Vargek.

Zeznuli smo potom Gorana Šprema, zavaljali smo mu varku, no-look pas, jednu frkanu, iza leđa, da je Marko Vargek, kojem će ovo biti drugi put da kao urednik vodi Vrijeme je za rukomet, rekao za njega da se toliko zbližio s njim i da ga toliko cijeni je da ne može bez njega živjeti...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"(Smijeh). Ma imamo odličnu atmosferu, odlično radimo, zanimljivo je... Smijemo se, zabavljamo se, nastojat ćemo i dalje prenositi detalje koje vidimo na terenu, što ih obični pratitelji možda ne vide. Da se razumijemo, mi ništa ne radimo namjerno, ciljano, da se mi sada nešto namješteno smijemo, to jednostavno dođe samo od sebe. Ali, kotačić, poluga koja gura dobru atmosferu su rezultati hrvatske rukometne repezentacije".

O reakcijama koje Goran Šprem izazove u javnosti, on sam nam govori:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nikakav mi pritisak ne stvaraju reakcije javnosti ili bilo koga na moje objektivne kritike. Svaka je kritika dobrodošla i moja i od publike, javnosti, bilo koga. Samo koja je argumentirana i koja ima iza sebe nekakve temelje. Ukoliko pogriješim ja ili bilo tko, to nije u lošoj namjeri, radije da me zovu i govore mi trebao si nas još nahvaliti", izjavio je Goran Šprem, otkrivši nam i taj detalj i segment sebe...

Znači, cure i dečki niti malo nemaju straha biti kritički, niti im itko išta govori kako da izvještavaju, kako da pristupaju novinarskom poslu, prijenosima, komentarima i analizama, nego sve po novinarskim postulatima, onako kako se dogodi na terenu, kako im to novinarski instikti i savjest nalažu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali, isto tako, ekipa će još više nahvaliti hrvatske rukometaše, izbornika, ma sve koji su to zaslužili. Jakov Gojun aktivni je igrač, kapetan Zagreba, bivši reprezentativac koji nam je za kraj rekao:

"Nije da sam zabrinut što nemamo specijalistu za obranu, rukomet i je otišao u tom smjeru gdje, realno, je teško mijenjati jednog, a kamoli dva igrača i to mora biti baš uigrano. Nije jednostavno uigrati ekipu za neko veliko natjecanje za kratko vrijeme. Perkovac je sam rekao da želi brzu igru s puno golova, što ja podržavam jer je rukomet otišao u tom smjeru."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budite uz 'Vrijeme je za rukomet' u petak, 12. siječnja od 19.45 sati na RTL-u!

Image
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo