Analiza rezultata / Izbornik Horvat ostaje na klupi: Kako izgleda Horvatova Hrvatska u brojkama?

Hrvoje Horvat ostaje izbornik Hrvatske nakon Europskog prvenstva u kojem je reprezentacija završila tek na osmom mjestu.

2.2.2022.
8:36
VOYO logo

Hrvatski rukometni savez odlučio je produžiti vjeru u izbornika Hrvoja Horvata i njegovom prvom pomoćniku, Ivanu Baliću. Savez ističe kako je najbitniji plasman na nadolezeće Svjetsko prvenstvo i Olimpijske igre 2024. godine.

Horvat je preuzeo reprezentaciju nakon prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva. Tad je bio prvi pomoćnik Lini Červaru, a on je dao ostavku nakon katastrofalnog prvenstva gdje je Hrvatska završila tek na 15. mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Našu reprezentaciju čekaju dvije utakmice u travnju koje će odlučiti putujemo li na SP 2023. u Švedsku i Poljsku. Protivnik će nam biti pobjednik iz utakmice Ukrajine i Finske, a imamo razloga za očekivati plasman na prvenstvo.

Prije samo godinu dana bili smo 15. na SP

Mnogi nisu oduševljeni s rezultatom, ali i dojmom hrvatske rukometne reprezentacije na EP-u. Posebno se ističe bivši reprezentativac Petar Metličić, koji je u više navrata komentirao Horvatov način rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jesu li kritike opravdane? Hrvatska je prije samo godinu dana završila na 15. mjestu na Svjetskom prvenstvu. Tada je u reprezentaciji bio Igor Karačić, vanjski igrač zbog kojeg zamjeraju Horvatu jer se nije našao na popisu u 2022.

Domagoj Duvnjak nije bio ozljeđen i odigrao je cijelo prvenstvo. U reprezentaciji je bilo još veterana, recimo Manuel Štrlek, Zlatko Horvat i Željko Musa. Unatoč tom sastavu koji je vodio legendarni trener Lino Červar, Hrvatska je odigrala skromno prvenstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S Japanom smo na otvaranju prvenstva odigrali remi, a hladan tuš stigao nam je od Argentine koja nas je pobijedila 23-19. Na zatvaranju prvenstva upisali smo poraz od čak 38-26 protiv prvaka, Danske.

Image

Nismo se uspjeli kvalificirati na Olimpijske Igre

Kao najveći neuspjeh Horvatovog razdoblja na klupi Hrvatske sigurno se ističe neuspješni plasman na Olimpijske igre u Tokiju. Međutim, treba priznati da smo nastup izgubili nesretnim spletom okolnosti, a ne lošom igrom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izgubili smo od Francuske u prvoj utakmici 30-26. Francuska je, na koncu, osvojila Olimpijske Igre. Drugu i ključnu utakmicu protiv Portugala smo pobijedili s rezultatom od 25-24, a u posljednjoj utakmici kvalifikacija uspješno smo svladali Tunis s 30-27.

Plasman na OI izgubili smo nakon poraza Francuske od Portugala, koji je prošao u  Tokiju na osnovu bolje gol razlike od Hrvatske. Hrvatska je na ovogodišnjem Europskom prvenstvu neprihvatljivo odigrala samo protiv Crne Gore. To je bila utakmica u kojoj smo bili favoriti i koju smo morali pobijediti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

pic.twitter.com/VXtNh6t4Ds

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Ipak, neuspjeh se dogodi u sportu. Stvari ne idu uvijek planiranim tokom. Horvat je na EP-u iskoristio preko trideset igrača. Izabranici su mu otpadali svaki dan, što zbog ozljeda, što zbog koronavirusa. Kapetana Duvnjaka nije ni bilo.

S Danskom, koja nas je razmontirala na SP-u u Egiptu, odigrali smo borbenu utakmicu i izgubili s dva umjesto dvanaest razlike kao u Egiptu. Horvat će, nadamo se, s kompletnom reprezentacijom izboriti plasman na SP 2023. kad Hrvatska ipak mora ostvariti bolji rezultat od osmog mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izuzevši prijateljske utakmice, Hrvatska s Horvatom ima sedam pobjeda, šest poraza (2x Francuska, po jednom Crna Gora i Danska i na Euro Kupu Španjolska i Mađarska po jednom) i jedan remi s Nizozemskom. 

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo