HLADAN TUŠ KAUBOJIMA NA OPROŠTAJU OD SPLITA: / Hrvatska porazom gurnula Srbiju u drugi krug

Image
Foto: PIXSELL

Hrvatska muška rukometna reprezentacija u utorak je navečer u Spaladium Areni, u 3. kolu skupine A, poražena od Švedske 31-35.

16.1.2018.
22:04
PIXSELL
VOYO logo

HRVATSKA - ŠVEDSKA 31-35

Hrvatska: Stevanović, Štrlek, Karačić, Vori, Cindrić, Čupić, Stepančić, Pešić, Mihić, Horvat, Musa, Mamić, Mandalinić, Gojun, Kopljar, Buntić.

Švedska: Appelgren, Tollbrig, Zachrisson, Nielsen, Jeppsson, Gottfridson, Lagergren, Palicka, Wanne, Ekberg, Pettersson, Darj, Milson, Hennigsson, Arnesson, Jakobson.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Ako se poraz Hrvatske morao dogoditi na ovom turniru, onda je bolje da se to dogodilo u prvoj fazi, nego u drugoj fazi u Zagrebu. Ovakvim ishodom Hrvatska je završila kao druga u skupini s četiri boda, koliko je osvojila i Švedska na prvom mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

FRANCUZIMA PUNI PLIJEN, SRBIMA TEORIJA: Karabatić i društvo prenose četiri boda, Srbija se nada porazu Hrvatske

No, Švedska je zbog ove pobjede u nastavak natjecanja, koji počinje već za dva dana u Zagrebu, prenijela četiri boda, a Hrvatska dva. Također, pobjeda Švedske u drugi je krug odvela i Srbiju koja je ranije u utorak svladala Island sa 29-26 (12-12), dok je Island završio s natjecanjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slaba obrana

Kobna za ambicije Hrvatske u dvoboju protiv Švedske bila je vrlo slaba igra u obrani. Šveđani su s lakoćom stvarali izglede pozicije za šut, dok hrvatski vratari Stevanović i Pešić, nisu imali svoj dan. Zajedno su skupili svega šest obrana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je dobro započela dvoboj te je u sedmoj minuti vodila sa 4-3. No, uslijedio je veliki pad, u napadu su hrvatski igrači olako gubili lopte što je rezultiralo brzim švedskim protunapadima, dok su i na postavljenu obranu naše reprezentacije Šveđani lagano pronalazili rješenja i sa šest pogodaka u razdoblju od samo šest minuta preuzeli kontrolu utakmice te poveli sa 9-4.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

Image

DETALJI RUKOMETNE BITKE U SPALADIUM ARENI: Pljušte udarci, pljušte golovi, tribine se tresu od pjesme

Image

DETALJI RUKOMETNE BITKE U SPALADIUM ARENI: Pljušte udarci, pljušte golovi, tribine se tresu od pjesme

Jedino svijetlo razdoblje u igri Hrvatske uslijedilo je od 16. do 18. minute kada su Musa, Horvat i Karačić s tri gola zaredom smanjili na 10-8. No, nada je kratko trajala, Švedska je vrlo brzo vratila prednost na pet golova razlike s kojom je otišla i na odmor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugo poluvrijeme donijelo razočaranje

Niti nastavak nije donio ništa dobroga, Švedska se vrlo brzo odvojila na sedam razlike (19-12), a 20 minuta prije kraja bilo je maksimalnih devet golova prednosti (25-16). S dva brza gola Mandalinića i Štrleka Hrvatska je smanjila na 27-21 i ponovno razbudila publiku u Spaladium Areni, no Jeppson i Gottfridsson su vrlo brzo umirili situaciju kako na terenu tako i na tribinama.

Kopljar je u 56. minuti smanjio na 33-28, u sljedećem švedskom napadu Jeppson je promašio i dao novi tračak nade u preokret, ali Cindrić je izgubio loptu i susret je bio odlučen. Golom Čupića iz sedmerca i Stepančića iz igre Hrvatska je smanjila na 34-31, no tada je do kraja ostalo samo 15-ak sekundi, pa su to bili tek utješni pogoci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

Ivan Čupić sa sedam i Marko Kopljar s pet golova bili su najefikasniji u hrvatskoj reprezentaciji, dok je Albin Lagergren zabio šest pogodaka za Švedsku, a po pet su dodali Simon Jeppson i Jesper Nielsen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je ovo 10. međusobni ogled Hrvatske i Švedske na velikim natjecanjima i sada je omjer pobjeda 5-5. U prvom dvoboju 3. kola skupine A Srbija je pobijedila Island s 29-26 (12-12). Nakon tog ishoda Srbija je produžila nadu u plasman dalje, a za odlazak u Zagreb trebala im je pobjeda Švedske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Islanđani posljednje četiri minute susreta nisu postigli gol, a Srbi su serijom 3-0 došli sa 26-26 u vodstvo 29-26. U zadnjem islandskom napadu šut Karassona je blokiran, a u pravoj drami udarac Nenadića sa sirenom brani vratar Gustavsson. Kod Srba su Šešum i Radivojević postigli po pet golova, a kod Islanđana je dominirao Sigurdsson sa sedam pogodaka.

U drugom krugu suparnici Hrvatske bit će Francuska, Norveška i Bjelorusija koje su zauzele prva tri mjesta u skupini B. Francuska je prenijela četiri, Norveška dva, a Bjelorusija nula bodova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


REZULTATI 3. KOLA: Srbija - Island 29-26 (12-12) HRVATSKA - Švedska 31-35 (12-17) LJESTVICA: 1. Švedska 3 3 0 1 89-82 4 2. HRVATSKA 3 2 0 1 92-79 4 3. Srbija 3 1 0 2 76-88 2 ------------------------------------- 4. Island 3 1 0 2 74-82 2

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SKUPINA B Francuska - Bjelorusija 32-25 (14-11) Norveška - Austrija 39-28 (18-14)

LJESTVICA 1. Francuska 3 3 0 0 97-82 6 2. Norveška 3 2 0 1 103-88 4 3. Bjelorusija 3 1 0 2 80-91 2 ------------------------------------- 4. Austrija 3 0 0 3 80-99 0

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotova je utakmica.

57' - Kopljar je izgubio loptu, Švedska zabija gol na kojem nema vratara zbog prethodnog napada sa sedmoricom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

56' - Kopljar s desne strane zabija za 28-33. Minus pet.

55' - Čupić zabija za 27-33. Do kraja je još samo pet minuta. Trebalo bi se dogoditi stvarno čudo nad čudima da Kauboji preokrenu i uzmu bodove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

50' - Mandalinić zabija treći gol u kratkom vremenu. Napad i nije toliko loš, ali obrana je kriminalna.

48' - Evo nove 2-0 serije Hrvatske. 25-31.

46' - Div Jeppson nam zabija peti gol pod pasivnim napadom, taman kad smo mislili da ćemo uzeti još jednu loptu Šveđanima. Bilo je to neobranjivo s deset metara iz kosa s desne strane.

45' - Štrlek zabija za 21-27. Evo malo nade za Hrvatsku. Hrvatska je napravila seriju 2-0. Uspjeli smo, nakon dugo vremena, napraviti seriju, zabiti lagan gol.

43' - Karačić je ometao švedski centar i dobio dvije minute isključenja. Kako ovo loše izgleda. Naši pokušavaju, ali jednostavno ne ide, ne ide...

40' - Odlaze Šveđani na već velikih +9, 25-16. Potop Kauboja u Splitu, na oproštaju od Spaladium Arene.

37' - Gubimo tlo pod nogama. Gottfridsson je pogodio za rekordnu prednost +6: 16-24.

35' - Ivan Čupić zabija sedmerac za -6 protiv Švedske, a Lino pokušava s agresivnijom obranom. Šveđani zovu minutu odmora. Malo ih je zbunila promjena taktike Hrvatske.

33' - Imali su Šveđani čak sedam golova prednosti, ali smanjio je Cindrić, a Tollbring iz mrtvog kuta zabija pak 20. gol Švedske. Ide po starom, voda je na mlin Švedskoj.

32' - Horvat promašuje svoj prvi sedmerac. Vori ga je izborio.

31' - I odmah Šveđani zabijaju. Brzo Jepsson realizira prvi švedski napad preko našeg bloka. Švedska vodi 18-12.

31' - POČINJE DRUGO POLUVRIJEME: Ajmo Kauboji, svi smo uz vas, vi to možete

30' - GOTOVO JE PRVO POLUVRIJEME

29' - Uzeli smo loptu, imamo zadnji napad i Čupić promašuje cijeli gol! Poluvrijeme je, 17-12 gubimo. Kauboji su bez municije u ovom dvoboju.

FRANCUZIMA PUNI PLIJEN, SRBIMA TEORIJA: Karabatić i društvo prenose četiri boda, Srbija se nada porazu Hrvatske

25' - Nielsen pogađa drugi put i vraća Šveđane na +4. Nedaju se Šveđani.

ALILOVIĆ PROGOVORIO O IZBACIVANJU IZ MOMČADI: Červar ga je poslao na tribine, a evo što on kaže

23' - Pešić brani šut Gottfridssona koji je prošao Čupića nakon finte. Imamo čovjeka više, ali ne uspijevamo brzo završiti napad. Nemamo protok lopte, maštovitost...

Galerija

22' - Lino Červar rotira u nadi da nađe one raspoložene. Kopljar je u igri.

19' - Nielsen je s crte zabio za 11-8. Karačić s druge strane iznuđuje novo švedsko isključenje. Jakobsson je dobio dvije minute. Dobra vijest za nas.

18' - Velika obrana Ivana Pešića. Polukontra je za Hrvatsku i Karačić zabija za -2! Lakše se diše. Šveđani zovu time out nakon naše serije 3-0. To je to, nema opuštanja.

CRNOGORSKI NAVIJAČI NAPADNUTI U ZAGREBU: Policija nam potvrdila napad, donosimo detalje sačekuše u Laništu

17' - Štrlek je promašio gol, odnosno zicer mu je skinuo Palicka. Nije išlo niti iz popravnog na crti. Horvat je opet pogodio sa sedam metara, evo nas na -3.

14' - Cindrić je pogriješio u napadu, Šveđani nam opet zabijaju na prazan gol za vodstvo 4-9. Strašno loše izgleda stanje na semaforu u Spaladium Areni. Švedska je napravila seriju 5-0, a mi sedam i pol minuta nismo zabili gol.

10'-Ekberg je pokupio otpadak nakon prve Stevanovićeve obrane i zabio svoj treći od šest švedskih golova. Sjajno igra Ekberg. A Lagergren već diže vodstvo gostiju na 7-4! Zove Lino time out. Mora... Ovo nije dobro. Loše smo krenuli.

9' - Šveđani nisu impresionirani atmosferom. Igraju furiozno i zabijaju.

8' - Puno je prostora na krilu kod nas u obrani, Ekberg je ušao i zabio za novo švedsko vodstvo.

7' - Stepančič je neumoljiv, moćan, precizan... Sjajno križanje i gol za 4-3 Hrvatske.

6' - Jerry Tollbring promašio je cijeli gol s krila.

5' - Vori je zabio s čovjekom na leđima, ali pao je u prostor i suci su pokazali na sedmerac. Čupić je siguran. Sad je 3-3.

3' - Cindrić je pogodio stativu, a Lagergren nam pogađa sa svoje polovice jer nam se nije stigao vratiti golman nakon izmjene vratar-igrač za višak u napadu Hrvatske.

Galerija

2' - Suci su sad isključili Gojuna zbog jednog jačeg starta. Švedska je to iskoristila i sad je 1-1.

1' - I odmah isključenje za Švedsku. Čupić je iskoristio igrača više, ušao s krila i realizirao naš prvi napad za 1-0.

1' - POČELA JE UTAKMICA: Cindrić, Karačić, Stepančić, Čupić, Vori i Štrlek su početna postava, uz Pešića.

20.18 - Još nas malo dijeli od utakmice Hrvatske i Švedske u Spaladium Areni.

19.10 - Hrvatski rukometaši stigli su u dvoranu.

Hrvatska je sa Švedskom dosad igrala devet utakmica i zabilježila pet pobjeda i četiri poraza. Novo slavlje potvrđuje vodeće mjesto u skupini i prijenos četiri boda u sljedeću fazu natjecanja Eura kojem je Hrvatska domaćin i to je svakako ono što će Červarovi izabranici tražiti u svom trećem izlasku na parket na ovom turniru.

ZDRAVKO ZOVKO KOMENTIRAO

LEGENDARNI HRVATSKI VRATAR ZA NET.HR: ‘Ovo izgleda odlično, stvarno smo na dobrom putu da uzmemo to zlato koje nam nedostaje’

Preko Švedske do zlata

Kroz povijest ogledi ovih dviju reprezentacija išli su ovako: Skandinavci su dobili prva tri međusobna susreta - prvi u polufinalu EP-a 1994. s 24-21, potom u polufinalu Svjetskog prvestva na Islandu 1995. s 28-25, kao i na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. kada su Šveđani u skupini slavili s 27-18. Osveta je uslijedila nekoliko dana kasnije kada su u velikom olimpijskom finalu hrvatski rukometaši slavili s 27-26 i domogli se prvog zlata.

Nakon Atlante sa Šveđanima nismo igrali čak osam godina, sve do Europskog prvenstva u Sloveniji kada je Hrvatska u Celju pobijedila s 28-26. Na Svjetskom prvenstvu u Tunisu opet smo slavili s 28-27, a 2009. godine Hrvatska i Švedska igrale su u Spaladium Areni utakmicu u skupini Svjetskog prvenstva. Izabranici Lina Červara tada su bili bolji s 30-26.

Nakon niza od četiri hrvatske pobjede, Šveđani su pobijedili 2011. godine na domaćem terenu u susretu Svjetskog prvenstva u Malmöu s 29-25, a posljednji put smo igrali na Europskom prvenstvu u Danskoj. Hrvatska je slavila s tijesnih 25-24.


TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo