VATRENO OTVARANJE / 'Kraljice šoka' odmah na početku Eura igraju protiv najtežih mogućih protivnica, evo gdje možete gledati utakmicu

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Hrrvatska u prvoj utakmici na Euru igra protiv aktualnih prvakinja

4.11.2022.
8:13
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska ženska rukometna reprezentacija u petak (od 20.30 sati) igra prvu utakmicu na Europskom prvenstvu protiv najtežeg mogućeg suparnika - Norveške, aktualnih europskog i svjetskog prvaka te olimpijskog doprvaka. Riječ je o najboljima svih vremena, osmerostrukim europskim prvakinjama. Uz sve to, tu su još tri srebra i jedna bronca. Ili ako vam je lakše, Norveška je samo dva europska prvenstva završila bez medalje. Bilo je to 2000. kada su osvojile 6., te 2018. godine kada su završile na 5. mjestu, piše HRS.

Image
SRETNO CURE /

Kraljice šoka su desetkovane otputovale na Europsko prvenstvo: Šoštarić ne može računati na glavne igračice

Image
SRETNO CURE /

Kraljice šoka su desetkovane otputovale na Europsko prvenstvo: Šoštarić ne može računati na glavne igračice

Koliko je velika ta reprezentacija, neka posvjedoči još jedan podatak. Norveška je bila sudionik svih europskih prvenstava. Pri tome je odigrala 106 utakmica. Pobijedila je u njih 87, šest puta je igrala neodlučeno i doživjela samo 13 poraza. Postigla je pomalo nevjerojatna 2993 pogotka i ona igračica koja zabije 7. pogodak u susretu s Hrvatskom, probit će magičnu brojku od 3000 pogodaka. Usporedbe radi, Danska koja je druga najuspješnija zemlja po medaljama i nastupima na EHF EURU, ima manje od 100 utakmica, 63 pobjede, 31 poraz i 2531 postignut pogodak. Realno dakle, trebat će im još dva prvenstva da dostignu sadašnji učinak Norveške.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Norveška u Ljubljanu dolazi u dosta promijenjenom sastavu u odnosu na posljednje Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj. Izbornik Torir Hergeirsson koji je klupi još od 2009. godine (13 medalja u 13 godina), ima nekoliko relativno nepoznatih igračica pa čak i debitantica, no Norveška će ponovno biti favorit broj jedan za zlato. Hergeirsson je nedavno odradio 300. utakmicu na klupi Norveške. Ima 237 pobjeda, 12 remija i 51 poraz ili ako vam je lakše 79 posto uspješnosti.

Dakle, tu reprezentaciju kao vratarka predvodi čudesna Katrine Lunde. Bez obzira što je u 43. godini brani kao da ima tek 22. – 23. Članica je europskog prvaka Vipers Kristansanda zajedno s našom Anom Debelić. Druga vratarka je Silje Solberg – Ostahassel koja igra za Gyor. Do njih je odmah Nora Mork. Dvaput je do sada bila najbolji strijelac europskih prvenstava 2016., 2020. godine. Ukupno ih je na završnim smotrama zabila 169 i po tome je na 9. mjestu u povijesti. Što tek reći za Henny Reistad, MVP posljednjeg svjetskog prvenstva 2021, MVP FINAL 4 Lige prvakinja 2021. godine. Ona je jedna od četiri članice  danskog Team Esbjerga, jedne od najboljih ekipa svijeta ovoga trenutaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Izbornik hrvatske ženske rukometne reprezentacije Nenad Šoštarić

Mozak norveške igre već godinama je Stine Bredal Oftedal. Ona ima kompjutor u glavi i kaznit će svaku pa i najmanju pogrešku suparnica. Od novih igračica treba skrenuti pozornost na Kristinu Sirum Novak. Ima samo 22 godine i članica je kluba norveškog Sola HK. Debitirala je u reprezentaciji u travnju ove godine i jako je dobra zamjena za Noru Mork na desnoj strani napada. Majka joj je Norvežanka, otac Hrvat pa otuda prezime Novak, predstavio je HRS prve protivnice naših rukometašica.

Gdje gledati

Utakmica između Hrvatske i Norveške počinje u petak u 20.30, a prijenos je na RTL2.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na PLAYU prati UŽIVO sve utakmice Europskog rukometnog prvenstva za žene – potpuno besplatno!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo