ZANIMLJIVA HRVATSKA /

Borbena, prgava i kvalitetna mlada Hrvatska protiv moćne Francuske i genijalnog Karabatića

Image
Foto: HRS / Jozo Čabraja / kolektiffimages

Francuska pobjeda nije niti u jednom trenutku došla u pitanje. Francuzi su kontrolirali utakmicu od početka do kraja, no mlada Hrvatska bila je jako zanimljiva.

14.1.2022.
12:16
HRS / Jozo Čabraja / kolektiffimages
VOYO logo

Kada je David Mandić pogubno uletio u lice Kentinu Maheu te zaradio i crveni i plavi karton, Pick Arena u Szegedu je eksplodirala. Nije baš bilo lijepo vidjeti kako razni predmeti lete prema terenu, no atmosfera je bila kako jednom derbiju i priliči.

Naime dugo već nismo vidjeli ovakve tenzije na utakmici između Hrvatske i Francuske. Nije dugo bilo velikih utakmica niti obračuna, te su u zadnje vrijeme utakmice rukometnog klasika odlazile na jednu stranu. Nije niti ova utakmica bila puno drugačija. Nikada mlađa i igrački slabija Hrvatska protiv aktualnih olimpijskih pobjednika u prvoj utakmici grupne faze natjecanje. Dakle sve je vodilo prema još jednoj jednostranoj i za nas otužnoj utakmici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Time-out na kakav nismo navikli

Čini se kao da je jedan trenutak sve okrenuo. Hrvatska je otvorila loše, ne agresivno u obrani, bezidejno u napadu. Francuzi su izgledalo dominantno i moćno, te se situacija na otvaranju utakmice činila jako lošom. Kada je izbornik Hrvoje Horvat nakon prvih deset minuta vidio kako nas Hugo Descat i Lenne maltretiraju šutevima s krila, Dika Mem rešeta sa svih pozicija, ostatak Francuza prodaje cepeline, odlučio se na minutu odmora. Taktički je obrazložio što treba u napadu, gdje postaviti pivota i gdje napasti, a zatim, od smirenog i taktičkog time-outa počeo je urlati na naše igrače

"dečki, u obrani mora gorjeti"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Viknuo je Hrvoje Horvat i kao da je vratio život u Kauboje. Tek od toga trenutka možemo gledati komentirati utakmicu jer je ona oživjela i postala pravo nadmetanje. Leon Šušnja sjajno je igrao na poziciji centarhalfa u obrani. Odlično mu je pomogao i Zvonimir Srna koji je u obrambenom dijelu donio potrebnu živost i pokazao zavidnu rukometnu inteligenciju tako da je Francuzima presjekao nekoliko lopti i istrčao kontre. Pravovremeni izlasci u obrani bili su sjajni, te iako je koji igrač Francuske prošao, odmah se pokrivalo tu poziciju. to je nažalost otvorilo dosta prostora za Francuska krila koja su zabila gotovo sve što im je bilo isporučeno, no protiv ovako dominantne ekipe uvijek ćete se radije kockati na krilima nego na bombarderima s vanjskih pozicija. 

Iako nije puno zabijao, Nikola Karabatić nam je stvarao mnogo problema. Na njega su izlazila po trojica igrača, dodavao je iza leđa naše obrane i odlično proigravao suigrače. Odigrao je na iskustvo protiv naše mlade momčadi i uspio ih nadmudriti. Od njega je sve kretalo, a kada sve kreće od jednog takvog igrača, jako je teško to zaustaviti.

Funkcionalan napad

Napad Hrvatske, iako je počeo jako loše postao vrlo funkcionalan. Francuzi su dobro analizirali naš napad, te su najviše pažnje obratili na Halila Jaganjca i Ivana Martinovića. Dobro su ih zatvorili te su naše glavne opcije s vanjskih pozicija izgledale djelomično neaktivno i ne okomito prema golu. Ipak pojavio se Tin Lučin koji će bome pamtiti ovaj debi na velikim natjecanjima. U njegovom načinu igre vidjelo se da nema straha i respekta prema Francuzima te je konstantno igrao okomito prema golu i pokušavao si stvoriti šansu. Tin Lučin je višedimenzionalan igrač te je pokazao da može odlično šutnuti prema golu ali i proigrati u zadnji trenutak prema Marinu Šipiću.

Image
Foto: HRS / Jozo Čabraja / kolektiffimages

Ivan Martinović

Ante Gadža izgledao je kao da zna i može odigrati kvalitetno ali kao da ima kočnicu koja ga sprječava da do kraja odradi to što je naumio. Vjerojatno je veliku ulogu igrao respekt prema protivniku. Marin Šipić je izgledao jako moćno na crti, razgrtao je francuske gorostase u obrani i izborio nekoliko sedmeraca. Ivan Ćupić je odradio ono što se od njega očekivalo, zabijao je što je morao i sjajno realizirao sedmerce. David Mandić je unatoč crvenom kartonu igra dobro. Borio se, no u onom startu prema Maheu je definitivno pretjerao. Grub start prema licu je bio, no možda je plavi karton ipak malo prestroga kazna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak ne treba zaboraviti kako nisu igrali niti Domagoj Duvnjak niti Luka Cindrić, te kako bi njih dvojica bili zasigurno prve opcije u napadu. Donijeli bi to potrebno iskustvo i rezonske odluke u napadu. također s Duvnjakom bi se obrana podigla na jednu novu razinu. 

Rezultat će doći kao nagrada

No, taj potez i nekoliko grubljih faulova u obrani pokazali su nešto što je zaslužilo poštovanje. Nitko jučer nije očekivao pobjedu, bilo je teško očekivati išta dobro iz ove utakmice. No dečki su na terenu pokazali srce, dobivali su batine, bome ih i davali i pokazali da su se spremni potući s ekipom olimpijskih prvaka. Kada su se borili i rezultat je bio sve povoljniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle možemo reći da je ukupan dojam vrlo dobar. Neiskustvo je očigledno, mladost također ali kvalitete ima, pogotovo kada se ona želi pokazati. Nakon negativne atmosfere oko momčadi i cijelog turnira, onime što smo vidjeli od naših igrača možemo biti zadovoljni i optimistično gledati prema dvoboju sa Srbijom. Također nadamo se da će ovako odigrati i preostale utakmice jer od njih se ne traže pobjede nego ono što su jučer pokazali, da su spremni ostaviti srce na terenu. A kada to napravite rezultat će doći kao nagrada. Tada više neće  derbiji s Francuzima ali i ostalim velikim reprezentacijama biti jednostrani, tada će se i nas nešto pitati.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo