Rezime prvenstva / Bivši izbornik Hrvatske: 'Treba vidjeti kako je došlo do toga da reprezentacija na Euru ne igra s najboljom momčadi'

Image
Foto: pixell.hr

Glavna tema nakon ispadanja Hrvatske s turnira je izostanak donedavnih vedeta reprezentacije poput Igora Karačića i Marina Šege. Na predstavu Hrvatske se osvrnuo i bivši izbornik reprezentacije Zdravko Zovko.

27.1.2022.
10:50
pixell.hr
VOYO logo

Hrvatska se reprezentacija remijem protiv Nizozemske oprostila od Europskog rukometnog prvenstva u Mađarskoj i Slovačkoj. U sedam susreta Kauboji su ostvarili tri pobjede, tri poraza i već spomenuti remi te su zauzeli četvrto mjesto u skupini i osmo ukupno na turniru.

Turnir je donio brojne probleme izborniku Hrvoju Horvatu koji je zbog eskalacije koronavirusa u svlačionici bio prinuđen koristiti tridesetak igrača u sedam utakmica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usprkos problemima i dvojbenom uspjehu na prvenstvu igrom slučaja isplivale su na površinu i neke pozitivne stvari poput otkrića Tina Lučina i afirmacije još nekolicine donedavno nepoznatih igrača.

Image
Raritet /

Hrvatski se reprezentativac bez zabijenog gola i upućenog šuta našao pri vrhu EHF-ove liste u jednoj kategoriji

Image
Raritet /

Hrvatski se reprezentativac bez zabijenog gola i upućenog šuta našao pri vrhu EHF-ove liste u jednoj kategoriji

Ipak glavna tema nakon ispadanja Hrvatske s turnira je izostanak donedavnih vedeta reprezentacije poput Igora Karačića i Marina Šege. Na predstavu Hrvatske se osvrnuo i bivši izbornik reprezentacije Zdravko Zovko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Golmani nisu bili na nivou

"Dobro je da smo vidjeli nekolicinu mladih igrača koji su dominirali, Lučina, Martinovića, Jelinića koji su se isprofilirali. To je bio jedini svijetli trenutak za hrvatsku reprezentaciju na ovom turniru. Naravno da je tu bilo i oscilacija velikih, ali ono što je po meni bio ključ, mislim da golmani nisu bili na nivou za Hrvatsku tijekom čitavog prvenstva", rezimirao je Zovku u razgovoru za Net.hr dodavši kako ukupnim dojmom ne možemo biti zadovoljni jer polovičan učinak na turniru jednostavno nije dovoljan.

Čovjek koji je sa RK Zagrebom osvojio dva naslova prvaka Europe te reprezentaciju vodio do njenih prvih međunarodnih medalja na Europskom prvenstvu u Portugalu 1994. i Svjetskom prvenstvu na Islandu godinu poslije smatra da je jedan od problema što za nacionalnu vrstu ne igraju najbolji igrači koje imamo na raspolaganju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolje ne smijemo otpisati bez obzira na godine

"Mislim da ne igramo s našim najboljim igračima, koji igraju i dominiraju u europskim klubovima. Tu u prvom redu mislim na Šegu i Karačića. Domagoj Duvnjak nije igrao zbog ozljede. Štrlek je isto tu, da ne zaboravim i njega. Znači, to su igrači, imena, koja nisu prolazna u svojim klubovima", rezonira Zovko.

Osim toga tvrdi da se radi o igračima koji igraju na vrhunskoj razini i da ih se bez obzira na godine ne bi smjelo otpisivati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se o igračima koji startaju u svojim momčadima, nose igru, takvi igrači zaslužuju biti na popisu na ovakvim natjecanjima, jer bi time kvaliteta rukometne reprezentacije Hrvatske narasla. Stoga, ne mislim da se treba odricati takvih igrača, bez obzira koliko imaju godina", tvrdi ovaj trofejni trener i izbornik te dodaje kako ne zna koji su razlozi njihovog nepozivanja no istaknuo je kako si ne možemo priuštiti takve stvari, ako želimo rezultat na velikim natjecanjima.

'Nisam za radikalne smjene, ali...'

Otkrio je Zdravko Zovko i što misli o sudbini izbornika Hrvoja Horvata na klupi reprezentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo biti realni u procjenama i ne treba osobno uzimati kritike. Ja sam u svakom slučaju za to da se izborniku da neki ciklus koji on treba odraditi, u kojem ima vremena napraviti rezultat. Nisam za radikalne smjene, ali u ovakvim situacijama moguće je da se HRS odluči za nešto drugačije, jer je Hrvoje Horvat pokazao da ima namjeru ne pozivati naše najbolje igrače, a to je loše", kazao je Zovko za Net.hr.

Mora se naći kompromis

Za kraj je dao i svoj konačni sud o onome što smo vidjeli od Horvata i reprezentacije na ovom Europskom prvenstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvijek se mora naći neki kompromis i komunikacija, koja dovodi do toga da znamo raditi s vrhunskim igračima. Naravno da to nije lako, nije bilo lako ni sa Balićem, nije bilo lako ni s Pucom ili nekim prije vrhunskim igračima, ali to su igrači koji donose prevagu, razliku u kvaliteti i ne možemo se odricati takvih rukometaša, radi nekih sukoba ili drugih problema. Prvo treba vidjeti zbog čega je došlo do toga da hrvatska rukometna reprezentacija na Euru ne igra s najboljom momčadi", zaključio je Zdravko Zovko.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo