Plivač, glumac, pilot /

Slabo poznata priča: Legenda akcijskih komedija rušila je plivačke rekorde i osvajala vaterpolska zlata

Image
Foto: screenshot YouTube

"U životu nisam bio samo tri stvari – baletan, džokej i političar. S obzirom na to da prva dva posla ne dolaze u obzir, bacit ću se u politiku", rekao je 2005. godine kada se priključio stranci Forza Italia

10.4.2022.
9:00
screenshot YouTube
VOYO logo

Carlo Pedersoli koji je široj javnosti poznat  pod svojim glumačkim imenom Bud Spencer proslavio se akcijskim komedijama i spaghetti westernima u tendemu s Terencom Hillom no malo je poznato da je prije pojave na velikom platnu harao bazenima diljem Europe.

Rođen je 1929. godine, a do svoje 28. godine bio je izuzetno uspješan vaterpolist i plivač. Već od ranih dana je pokazivao izniman sportski talent, a kao dvadesetogodišnjak postao je talijanski plivački prvak na 100 metara i u štafeti. Paralelno je nastupao za vaterpolo klub Lazio. No ono što ga je upisalo u talijansku sportsku povijest se dogodilo godinu dana kasnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi Talijan koji je isplivao 100 metara ispod minute

Naime, Pedersoli je u Salsomaggioreu isplivao 100 metara slobodnim stilom za 59,5 sekundi te tako postao prvi Talijan u povijesti koji je tu dionicu isplivao za manje od minute. Iste godine je nastupio i na dva plivačka finala na Europskom prvenstvu u Beču no oba puta je za dlaku ostao kratak u borbi za medalje.

Ipak medalja mu nije izmaknula na Mediteranskim igrama u Alexandriji gdje je uzeo srebro. Mediteranske su mu igre bile sretne, je kao vaterpolist osvojio zlato 1955. u Barceloni. Nastupio je i na dvjema Olimpijskim igrama, u Helsinkiju i Melbourneu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: profimedia.hr

Izumitelj, pilot, humanitarac

Njegov je plivački rekord stajao nedirnut punih šest godina, a Pedersoli je ostao do danas važna ličnost u talijanskoj sportskoj povijesti. No ni to nisu bili njegovi jedini talenti, jer je Pedersoli bio diplomirani pravnik te izumitelj s nekoliko patenata, a u mladosti je postao i certificirani pilot aviona za komercijalne letove te helikoptere. Financirao je brojne udruge za djecu, a u poznim godinama se na žalost mnogih okušao i u politici.

Image
Za sva vremena /

Priča o Josefu Bicanu, zaboravljena legendi čiji nevjerojatan rekord Cristiano Ronaldo još uvijek nije ulovio

Image
Za sva vremena /

Priča o Josefu Bicanu, zaboravljena legendi čiji nevjerojatan rekord Cristiano Ronaldo još uvijek nije ulovio

"U životu nisam bio samo tri stvari – baletan, džokej i političar. S obzirom na to da prva dva posla ne dolaze u obzir, bacit ću se u politiku", rekao je 2005. godine kada se priključio stranci Forza Italia na čijem je čelu bio Silvio Berlusconi.

Bud Spencer odnosno Carlo Pedersoli umro je 2016. godine te će mnogim generacijama ostati u sjećanju kao 'dobri div' iz filmova te sportski velikan svoje zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo