PREMINULA LEGENDARNA HRVATSKA SPORTAŠICA: / Dvostruka svjetska doprvakinja izgubila bitku s teškom bolesti

Image
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Bila je višestruka prvakinja Jugoslavije i Hrvatske u kuglanju

30.4.2019.
8:56
Petar Glebov/PIXSELL
VOYO logo

U Zagrebu je jučer, 29. travnja, u 83. godini preminula legendarna hrvatska kuglačica Štefica Krištof, dvostruka svjetska doprvakinja u pojedinačnoj konkurenciji te osvajačica sedam svjetskih zlata u parovima i u ekipnoj konkurenciji.

Štefica Krištof rođena je u Zagrebu 16. kolovoza 1936. godine. Po struci nastavnica bila je višegodišnja glavna tajnica Hrvatskog kuglačkog saveza. Bila je članica zagrebačkih kuglačkih klubova: Tekstilac, Mladost i Trešnjevka. Zanimljivo je istaknuti da je prije kuglanja Štefica igrala košarku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bila je višestruka prvakinja Jugoslavije i Hrvatske u kuglanju. Za najbolju sportašicu Hrvatske proglašena je dvaput, jednom je bila najbolja sportašica Jugoslavije, a četiri puta bila je izabrana za najbolju sportašicu Grada Zagreba.

Nastupila je na čak 13 svjetskih prvenstava i sakupila 150 reprezentativnih nastupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nizala medalje

Zlatnim medaljama okitila se u 1980. u rumunjskoj Mangaliji, gdje se popela na vrh svijeta u parovima i ekipno, zatim u češkom Brnu 1982. godine, gdje je ponovno bila članica reprezentacije Jugoslavije koja je postala svjetski prvak. Zlato je osvojila u parovima 1984. u Ljubljani te još triput ekipno: 1988. u Budimpešti, 1990. u Innsbrucku i 1992. u Bratislavi.

Titulu viceprvakinje svijeta na najvećim svjetskim smotrama u kuglanju Štefica Krištof je osvojila ekipno 1976., u Beču, 1978. u švicarskom Luzernu i 1984. u Ljubljani, dok je pojedinačno srebrna bila 1980. u Mangaliji i 1982. u Brnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvojila je i tri brončane medalje na svjetskim prvenstvima: u parovima 1992. u Bratislavi te ekipno 1994. u njemačkom Ludwigshafenu i 1998. u Celju.

Štefica Krištof osvojila je i četiri medalje na pojedinačnim natjecanjima Svjetskoga kupa, a s klubom je dva puta osvajala druga mjesta na Europa pokalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usprkos teškoj bolesti i gotovo do posljednjih dana života legendarna Štefica Krištof volonerski je radila sa djecom, najmlađim hrvatskim kuglačima.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike