POTVRĐENI NOVI OLIMPIJSKI SPORTOVI: / Puno prijepora i jedna odlična vijest za Hrvatsku!

Image
Foto: AFP, BERND VON JUTRCZENKA

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) uvrstio je pet novih sportova u olimpijski program od Igara koje će se održati u Tokiju 2020. godine.

4.8.2016.
10:29
AFP, BERND VON JUTRCZENKA
VOYO logo

Novi olimpijski sportovi tako su postali karate, bejzbol/softbol, skateboarding, sportsko penjanje i daskanje na vodi. Spomenuti sportovi neće zamijeniti nijedan od 28 postojećih, što znači da će olimpijski program u Tokiju biti znatno proširen.

Mješavina tradicionalnih i modernih sportova

Bejzbol i softbol su od 1992. do 2008. odvojeno bili u olimpijskom programu, a sada su zajedno vraćeni. Nijedan od ostalih sportova nikad prije nije imao status olimpijskoga iako je jedan oblik daskanja na vodi bio demonstrativni sport 1900. u Parizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izbalansirani prijedlog Organizacijskog odbora Igara u Tokiju ispunjava sve ciljeve preporuka Olimpijskog plana 2020. Ovih pet sportova su inovativna mješavina tradicionalnih sportova i onih u razvoju, usmjereni su na mlade i omiljeni u Japanu, što će prdonijeti nasljeđu Igara u Tokiju", rekao je Thomas Bach, predsjednik MOO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitnici oko skateboardinga

Iz hrvatske perspektive svakako je najzanimljivije uvrštenje karatea u kojem je naša zemlja prijašnjih godina imala puno uspjeha. U Tokiju ćemo nedvojbeno imati nove jake kandidate za odličja. Karate potječe iz Japana, pa i ne čudi da su ga Japanci predložili kao olimpijski sport, no hoće li taj status zadržati i nakon Tokija, vrlo je upitno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše prijepora izazvalo je, pak, ubacivanje skateboardinga u olimpijski program. Radi se, naime, o sportu u kojem se uopće ne održavaju svjetska prvenstva, pa je prilično začuđujuće da će se za četiri godine u njemu dijeliti olimpijske medalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo