OVO ĆE BITI LUDA GODINA: / Očekuje nas gomila uzbuđenja, a prvo već za tjedan dana!

Image
Foto: Pixsell, Hrvoje Jelavić

Donosimo vam pregled najvažnijih sportskih događaja u 2016.

3.1.2016.
10:00
Pixsell, Hrvoje Jelavić
VOYO logo

SIJEČANJ

10. - 23. siječnja

Vaterpolo, Europsko prvenstvo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domaćin je Beograd, a naslov pred domaćim navijačima brani Srbija. Hrvatska je posljednji put europsku medalju osvojila 2010. kada je prvenstvo održano u Zagrebu.

15. - 31. siječnja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rukomet, Europsko prvenstvo

Poljska će ugostiti 12. izdanje kontinentalne smotre rukometaša. Zlato brane Francuzi, a Hrvatska će pokušati popraviti loš dojam sa Svjetskog prvenstva u Kataru gdje je bila šesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

18. - 31. siječnja

Tenis, Australian Open

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AFP
Image
Foto: AFP

Marin Čilić

Prvi teniski Grand Slam turnir tradicionalno se održava u Melbourneu. Marin Čilić će biti najjači hrvatski adut, a lani su pobjednički pehari završili u rukama Novaka Đokovića i Serene Williams.

VELJAČA

12. - 21. veljače

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zimske olimpijske igre mladih

Drugo izdanje Zimskih olimpijskih igara za mlade održat će se u norveškom Lillehammeru. Četiri godine ranije domaćin je bio austrijski Innsbruck.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

14. veljače

Košarka, NBA All-Star

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi put u povijesti All-Star utakmica NBA lige održat će se izvan SAD-a. Najbolji svjetski košarkaši ovom će prigodom revijalnu utakmicu odigrati u Air Canada Centru u Torontu. Bit će to 65. All-Star utakmica, a Istok trenutačno vodi sa 37-27 u pobjedama.

OŽUJAK

4. - 6. ožujka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tenis, 1. kolo Svjetske skupine Davis Cupa

Nova sezona Davis Cupa počinje dvobojima 1. kola Svjetske skupine. Naslov brani Velika Britanija, a Hrvatsku na startu očekuje gostovanje kod Belgije u Liegeu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

17. - 20. ožujka

Atletika, Svjetsko dvoransko prvenstvo

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AFP
Image
Foto: AFP

Blanka Vlašić

Portland će ugostiti 16. izdanje dvoranskog SP-a, a Hrvatska će glavnu uzdanicu imati u oporavljenoj Blanki Vlašić. Naša je visašica dvaput bila svjetska dvoranska prvakinja.

20. ožujka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Formula 1, Početak Svjetskog prvenstva

Velikom nagradom Australije počinje 67. sezona SP-a Formule 1. U posljednje dvije sezone su dominirali Lewis Hamilton i Mercedes, a Melbourne će nam dati naznaku hoće li tako biti i u 2016. godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TRAVANJ

21. - 24. travnja

Judo, Europsko prvenstvo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ruskom Kazanju održat će se kontinentalna smotra najboljih judaša. Europljanima je to, uključujući i Barbaru Matić, dobra prilika za provjeru forme uoči Olimpijskih igara.

SVIBANJ

6. - 22. svibnja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hokej na ledu, Svjetsko prvenstvo

Rusija će na svome terenu pokušati uzvratiti Kanadi za težak poraz (1-6) u finalu posljednjeg SP-a. Utakmice će se igrati u Moskvi i Sankt-Peterburgu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

9. - 22. svibnja

Plivanje, Europsko prvenstvo

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixsell, jurica galoić
Image
Foto: Pixsell, jurica galoić

Sanja Jovanović

Najbolji europski plivači pripremaju se za Olimpijske igre, ali prije toga će se okupiti u Londonu na kontinentalnom prvenstvu. Hrvatsko plivanje je posljednjih godina u padu, tako da teško možemo računati na medalju s ovog natjecanja.

12. - 15. svibnja

Košarka, Final Four Eurolige

Završni turnir košarkaške Eurolige održat će se u Mercedes-Benz Areni u Berlinu. Branitelj naslova je Real Madrid.

18. svibnja

Nogomet, Finale Europske lige

Na St. Jakob-Parku u Baselu odigrat će se finale nogometne Europske lige. Sedma je ovo sezona otkad je natjecanje preimenovano iz Kupa UEFA u Europsku ligu, a posljednja je dva izdanja osvojila Sevilla.

19. - 22. svibnja

Tekvondo, Europsko prvenstvo

Uoči nastupa na Olimpijskim igrama sestre Ana i Lucija Zaninović će se zagrijavati na EP-u u švicarskom Montreuxu. Ana zasad ima dvije, a Lucija tri europske medalje.

22. svibnja - 5. lipnja

Tenis, Roland Garros

Kruna teniske sezone na zemljanim terenima je drugi Grand Slam turnir godine - Roland Garros. Stan Wawrinka i Serena Williams su bili pobjednici 2015. godine, a naš Ivan Dodig je s Brazilcem Marcelom Melom osvojio turnir parova.

28. svibnja

Nogomet, Finale Lige prvaka

Image
Foto: AFP
Image
Foto: AFP

Ivan Rakitić s pobjedničkim peharom Lige prvaka

Posljednja utakmica sezone u Ligi prvaka bit će odigrana na milanskom San Siru. Otkad je Liga prvaka naslijedila Kup prvaka nijedna momčad nije uspjela obraniti naslov, pa ćemo vidjeti hoće li to uspjeti Barceloni.

LIPANJ

3. - 26. lipnja

Nogomet, Copa America

Posebno izdanje Copa Americe, odnosno južnoameričkog nogometnog prvenstva, bit će održano u SAD-u. Na svoju 100. godišnjicu ovo će natjecanje prvi put napustiti granice Južne Amerike. Naslov brani Čile koji je u finalu redovnog izdanja 2015. pobijedio Messijevu Argentinu.

10. lipnja - 10. srpnja

Nogomet, Europsko prvenstvo

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Slavlje Vatrenih

Utakmicom između domaćina Francuske i Rumunjske na Stade de Franceu započinje 15. izdanje Europskog nogometnog prvenstva. Prvi put u povijesti na ovom će natjecanju nastupiti čak 24 reprezentacije, a među njima i Hrvatska. Vatreni su u skupini D, a u prvenstvo će krenuti dvobojem protiv Turske, 12. lipnja na pariškom Parku prinčeva.

Pet dana kasnije Čačićevi izabranici u St. Etienneu igraju protiv Češke, a grupnu fazu zaključuju 21. lipnja u Bordeauxu protiv branitelja naslova Španjolske. U drugi krug će proći po dvije prvoplasirane momčadi iz svake skupine, te četiri najbolje trećeplasirane. Za podsjetnik, u finalu Eura 2012. Španjolska je u Kijevu deklasirala Italiju sa 4-0.

23. lipnja

Košarka, NBA draft

Draft NBA lige bit će održan u Barclays Centru u New Yorku. Godinu ranije je Mario Hezonja izabran kao peti čime je postao najviši hrvatski "pick" u povijesti.

27. lipnja - 10. srpnja

Tenis, Wimbledon

Najugledniji teniski turnir, ujedno i treći Grand Slam sezone, održava se na travnatim terenima londonskog All England Cluba. Branitelji naslova su Novak Đoković i Serena Williams.

SRPANJ

2. - 26. srpnja

Biciklizam, Tour de France

U francuskom Mong Saint-Michelu počet će 103. izdanje najpoznatije biciklističke utrke na svijetu.

6. - 10. srpnja

Atletika, Europsko prvenstvo

Image
Foto: AFP
Image
Foto: AFP

Sandra Perković

Kontinentalna smotra najboljih europskih atletičara održat će se samo mjesec dana prije početka najvećeg sportskog događaja, Olimpijskih igara. U Amsterdamu će europski atletičari imati posljednju provjeru uoči Rija, ali mnogi će i kalkulirati s nastupom.

18. - 24. srpnja

Tenis, ATP turnir u Umagu

Nakon otkazivanja Zagreb Indoorsa, Umag je ostao jedini ATP turnir u Hrvatskoj. Ove godine na terenima Stella Marisa održat će se 26. izdanje ovog popularnog turnira. Umag je u jeku sezone, sjajan spoj sporta i turizma u Istri.

KOLOVOZ

5. - 21. kolovoza

Olimpijske igre (Rio de Janeiro)

Image
Foto: Sanjin Strukić / PIXSELL
Image
Foto: Sanjin Strukić / PIXSELL

Braća Sinković

Najveći sportski događaj na svijetu, kruna četverogodišnjeg razdoblja su Olimpijske igre koje će se ove godine održati u Rio de Janeiru. U tri tjedna, više od deset tisuća sportaša borit će se za vječnu slavu olimpijskog pobjednika, ali i doživjeti neponovljivo iskustvo nastupa na OI. Drama, emocije, najljepše sportske priče - sve to nude Olimpijske igre.

Hrvatska je u Londonu osvojila šest odličja, od toga tri zlata (Perković, Cernogoraz, vaterpolisti), a prema trenutačnim rezultatima, taj bi broj mogao biti i nadmašen u Riju. S krajem ove godine, Hrvatska ima 40 sportaša koji su osigurali nastup na Igrama, a očekuje se da će ih, kao i na posljednjim OI u Londonu, biti više od stotinu.

9. kolovoza

Nogomet, Uefin superkup

Već u kolovozu dijeli se prvi trofej nove nogometne sezone, za Uefin superkup u Trondheimu bore se aktualni pobjednici Lige prvaka i Europske lige.

29. kolovoza - 11. rujna

Tenis, US Open

Na terenima njujorškog Flushing Meadowsa u New Yorku igra se US Open, posljednji Grand Slam turnir sezone, kojeg je 2014. osvojio hrvatski tenisač Marin Čilić.

RUJAN

5. rujna

Nogomet, kvalifikacije za SP 2018.: Hrvatska - Turska

Image
Foto: AFP
Image
Foto: AFP

Mario Mandžukić

Vatreni će novi kvalifikacijski ciklus za Svjetsko prvenstvo u Rusiji započeti protiv dobro poznatog suparnika. Samo tri mjeseca ranije, hrvatski nogometaši igrat će protiv Turske na otvaranju Europskog prvenstva u Francuskoj.

13. rujna

Nogomet, Liga prvaka

Počinje nova sezona najelitnijeg europskog natjecanja, s 32 kluba u prvom krugu, podijeljenih u osam skupina.

LISTOPAD

24. i 25. listopada

Skijanje, veleslalom

Sezona u alpskom skijanju počinje u austrijskom Söldenu. U nadolazećoj sezoni skijanje bi moglo ostati bez Ivice Kostelića, koji je, između redaka, najavio kako mu je ovo posljednja sezona. Zato bi se najbolji svjetski skijaš Marcel Hirscher trebao obračunavati s ostatkom konkurencije. Najveći problem alpskog skijanja i u novoj sezoni mogao bi biti nedostatak snijega.

Košarka, Euroliga

U listopadu tradicionalno počinje nova sezone Eurolige, natjecanja koje je najavilo promjenu u formatu i smanjenje broja klubova sa 24 na 16. Nadamo se da ćemo i u takvoj Euroligi gledati hrvatski klub, kao što je sad uspješna Cedevita koja je izborila Top 16. No, Uleb koji ratuje s Fibom oko organizacije elitnog natjecanja, najavio je praktički zatvorenu ligu.

STUDENI

12. studenoga

Nogomet, kvalifikacije za SP 2018.: Hrvatska - Island

Vatreni će drugu utakmicu kvalifikacija za SP igrati protiv Islanda, momčadi koju su uspješno izbacili iz dodatnih kvalifikacija za SP u Brazilu 2014. godine.

27. studenoga

Formula 1, Velika nagrada Abu Dhabija

Image
Foto: AFP
Image
Foto: AFP

Lewis Hamilton

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima vozi se posljednja od 21 utrke u Formuli 1, čija nova sezona počinje u ožujku.

PROSINAC

4. - 18. prosinca

Rukomet, Europsko prvenstvo za žene

Hrvatske rukometašice dosad su na EP-u nastupale osam puta, ali nikad nisu bile plasirane bolje od petog mjesta. U Švedskoj će pokušati popraviti dojam s prošlog Eura, održanog u Hrvatskoj, na kojemu su bile 13.

6. - 11. prosinca

Plivanje, Svjetsko prvenstvo u malim bazenima

Hrvatska je nekad u malim bazenima imala svjetske prvake i svjetske rekorde, a sad je upitno tko, osim Sanje Jovanović, može uopće do polufinala. Za najbolje svjetske plivače kanadski Windsor će, nakon OI, biti drugi vrhunac sezone.

(Kalendar je objavljen u tiskanom izdanju Telegrama od 31. prosinca)

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo