ZVJEZDANI PUT /

Odgojili su ju baka i djed, Tokio joj je bio noćna mora, a u Parizu se ponovno popela na Olimp

Image
Foto: Profimedia

Zamrzila je dvoranu i više nije uživala u onome što radi. Ipak, nije odustajala. 2023. godine ponovno se vratila u svoj 'element', počela je redovito trenirati - uzela je stvari u svoje ruke

2.8.2024.
14:47
Profimedia
VOYO logo

"Više ne razmišljam o medaljama, već samo o natjecanju. Maknula sam si taj teret i sada mi je lakše," rekla je jednom prilikom Simone Biles, najbolja svjetska gimnastičarka, a po nekima i najbolja u povijesti. Izjaviti takvo što kad u ormaru već držite preko 30 medalja (većinom zlatne) čini se kao šala, možda čak i način na koji biste bocnuli protivnike. Svakako, to nije slučaj sa Simone koja se nedavno ponovno upisala u povijest osvojivši šesto olimpijsko zlato s odvažnošću kojoj treba zavidjeti, a usprkos svemu - koliko god se visoko uzdigla, Biles je uvijek ostala ugodno prizemljena.

Image
POTOP /

Švedska nanijela hrvatskim rukometašima najteži poraz ikad na OI

Image
POTOP /

Švedska nanijela hrvatskim rukometašima najteži poraz ikad na OI

Odgojili su je djed i baka

Kao i u svakoj filmskoj priči, počeci joj nisu bili idealni. Roditelji su joj bili ovisnici, ali sreća ju je pomazila barem koliko je trebalo da ju umjesto neznanaca usvoje djed i njegova druga žena. Njih i dalje naziva roditeljima, a sigurno su imali velike zasluge u Simoneinom uspjehu koji je danas prati. Gimnastiku je otkrila sa šest godina u vrtiću. Instruktori su odmah primijetili ogroman talent u djevojčici, preporučili skrbnicima da je upišu na satove i nisu pogriješili. Uz podršku koju je dobivala kod kuće do podrške trenera – sve je uzelo maha i 10 godina kasnije, Biles je već dominirala u svom sportu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njena karijera u gimnastici počela je blistati kada je 2013. godine osvojila svoje prvo nacionalno prvenstvo u višeboju. Nakon toga, Simone je počela dominirati u svjetskoj gimnastici. Postala je poznata po svojoj nevjerojatnoj snazi, fleksibilnosti, preciznosti i tehničkoj vještini.

Kad je krenula, nije stajala

Na Svjetskom prvenstvu 2014. godine, Simone je osvojila četiri zlatne medalje, uključujući onu za višeboj. Njen uspjeh nastavio se i sljedećih godina, a na Olimpijskim igrama 2016. u Rio de Janeiru osvojila je četiri zlatne i jednu brončanu medalju, čime je postala jedno od najpoznatijih lica Olimpijskih igara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada je imala samo 19 godina i, kako je i sama rekla, to je bio vrhunac njene karijere.

"Rio je bio vrhunac mojeg života. Nikada nisam bila tako spremna. Sa 19 godina sam postigla najveći uspjeh. Što ću raditi do kraja života?” rekla je Simone u vlastitom dokumentarcu kojeg se može pronaći na Netflixu. Da je kojim slučajem takvo što izjavila prije osam godina, mnogi bi se vjerojatno složili s njom ili na sljedećim Olimpijskim igrama očekivali dvostruko više. Gledajući unatrag, oba bi očekivanja pala u vodu.

Tokio je bio noćna mora

Usprkos nevjerojatnom uspjehu 2016. i visokim očekivanjima te osvojenog timskog srebra i bronce, Olimpijske igre u Japanu bile su sve osim idealnih. Biles se povukla iz nekoliko natjecanja zbog mentalnog zdravlja, otvoreno govoreći o "twisties" fenomenu koji je uzrokovao dezorijentaciju tijekom izvođenja složenih akrobacija. Riječ je o stanju u kojem mozak ne funkcionira u skladu s tijelom pa izvedbe ne budu na najboljem nivou.

Uzrok mentalne blokade blokade bilo je potiskivanje traume uzrokovane  seksualnim zlostavljanjem od strane glavnog liječnika američke ženske olimpijske ekipe, Larryja Nassara, koji je osuđen i odslužuje zatvorsku kaznu. Nakon što se povukla s natjecanja, šira ju je publika nazivala kukavicom i slabom zbog odustajanja - a u suštini, Simone je napravila korak koji su se mnogi prije nje bojali povući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

"Pokušavam više brinuti o svom umu i tijelu, što uključuje terapiju jednom tjedno. Četvrtci su moji terapeutski dani, trenutak za sebe," rekla je Biles u jednom intervjuu. Ovaj potez izazvao je globalnu podršku i otvorio važne razgovore o mentalnom zdravlju sportaša po čemu je i dan danas jako poznata u svijetu sporta.

Uzdigla se iz pepela

Nakon Japana, stvari nisu bile jednostavne. Kaže da je tada počela od početka: godinu i pola nije trenirala uzastopno, testirala je vode i svoje limite da vidi što može, a što ne. Zamrzila je dvoranu i više nije uživala u onome što radi. Ipak, nije odustajala. 2023. godine ponovno se vratila u svoj "element", počela je redovito trenirati - uzela je stvari u svoje ruke, redovito odlazila na terapije i svoju snagu dokazala na Svjetskom prvenstvu 2023. Kao da je druga osoba, samopouzdana i neustrašiva. Prozvana je najboljom gimnastičarkom na svijetu, a uz to joj je pripala velika časst da se peti element u gimnastici zove po njoj, točnije premet koji se sada zove Simone Biles V. Ostali elementi, odnosno dva na parteru, preskok i doskok s grede, također nose njeno ime.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želim pobijediti samu sebe"

Na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine, Biles je osvojila svoju šestu zlatnu olimpijsku medalju u višeboju, čime je povećala svoj ukupni broj olimpijskih medalja na devet: šest zlata, jedno srebro i dvije bronce.

Image
Foto: Profimedia

"Sada, uspjeh za mene znači nešto malo drugačije. Prije su svi definirali uspjeh za mene, iako sam imala svoju naraciju. Sada je to o pojavljivanju, o dobrom mentalnom stanju, zabavi i dopuštanju da se stvari dogode," rekla je Amerikanka.

Simone Biles sada ima ukupno 39 medalja s velikih međunarodnih natjecanja: devet olimpijskih i 30 sa svjetskih prvenstava. Ovo je čini najodlikovanijom gimnastičarkom u povijesti.

"Nisam sljedeća Usain Bolt ili Michael Phelps. Ja sam prva Simone Biles," izjavila je jednom prilikom, potvrđujući svoju jedinstvenost i nepokolebljivu volju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo