PO NOVU MEDALJU / Hrvatska u Dohi liječi rane nakon bolnog poraza u Zagrebu: Najjači smo baš na SP-ima

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Ukupno sa svjetskih smotri imamo sedam odličja (2 zlata, 1 srebro i 4 bronce), dok smo na europskim natjecanjima osvojili pet (2 zlata, 3 srebra i 1 broncu) te na Olimpijskim igrama tri (1 zlato i 2 srebra)

5.2.2024.
7:02
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska vaterpolo reprezentacija svega nekoliko tjedana nakon bolnog poraza u finalu Europskog prvenstva počinje svoj put na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Iako Barakudama rane od zagrebačkog poraza protiv Španjolske još nisu zarasle, igrači koje vodi Ivica Tucak imaju pravo s optimizmom gledati na SP jer hrvatska je reprezentacija upravo na tom natjecanju osvojila najviše medalja.

Image
POČINJE MUNDIJAL /

Hrvatska kreće u novi izazov: 'Zbog toga će biti zahtjevno'

Image
POČINJE MUNDIJAL /

Hrvatska kreće u novi izazov: 'Zbog toga će biti zahtjevno'

Ukupno sa svjetskih smotri imamo sedam odličja (2 zlata, 1 srebro i 4 bronce), dok smo na europskim natjecanjima osvojili pet (2 zlata, 3 srebra i 1 broncu) te na Olimpijskim igrama tri (1 zlato i 2 srebra). Prisjetimo se zajedno kako je izgledao put Hrvatske na Svjetskim prvenstvima od osamostaljena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Italija 1994. - Četvrto mjesto

Na svom prvom nastupu kao neovisna država, Hrvatska je u polufinalu izgubila od Italije 8:5, a zatim je poražena i u borbi za broncu od Rusije 14:13, dok je zlato osvojila Italija pobijedivši u završnici Španjolsku 10:5. Na ovom SP-u postignuta je najveća pobjeda u povijesti ovog natjecanja - Hrvatska je u drugom kolu natjecanja po skupinama pobijedila Novi Zeland 35:1. Zanimljivo, i na ovom smo natjecanju bili u skupini prvog kruga sa Španjolskom i Australijom. Spomenimo i kako je Dubravko Šimenc bio treći strijelac turnira s 19 postignutih golova. Ispred njega bili su Španjolac Manuel Estiarte s 25 te Rumunj Vlad Hagiu s 21 golom.

Australija 1998. - Deveto mjesto

U skupini drugog kruga imali smo remi s Jugoslavijom (6:6), tijesan poraz od Mađara (8:9) te remi s Italijom (9:9) i nismo prošli dalje. Na kraju smo zauzeli deveto mjesto. Španjolska je u finalu slavila protiv Mađarske 6:4.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Japan 2001. - Osmo mjesto

Tu smo još jednom bili u skupini prvog kruga sa Španjolskom i Australijom. Prvo smo svladali domaćina 8:2 da bi u drugom kolu pala Australija 8:6, a onda smo opet izgubili od Španjolske (4:6). Nismo prošli dalje zbog poraza od Rusije 8:7 te smo na kraju završili kao osmi na svijetu. Španjolska je obranila naslov svladavši Jugoslaviju 4:2.

Španjolska 2003. - Deveto mjesto

U skupini prvog kruga bili smo drugi iza Mađara i to na gol razliku jer smo u utakmici protiv njih podigrali 7:7. Mađari su imali jedan gol bolju gol razliku i mi smo morali u osminu finala, a Mađari izravno u četvrtfinale. Izgubili smo od Australije 10:6 i na kraju završili kao deveti na svijetu. U finalu su Mađari svladali Italiju 11:9.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kanada 2005. - Četvrto mjesto

U skupini prvog kruga ponovno smo kao i na prošlom prvenstvu bili u skupini s Mađraskom, Rumunjskom I Kanadom. Ponovno smo bili drugi, no ovaj put su nas Mađari razbili 10:4. Opet smo išli na Australiju i opet je rezultat bio 10:6, no ovoga puta u našu korist. U četvrtfinalu smo dobili rusiju 6:4, no u polufinalu bolja je od nas bila reprezentacija Srbije i Crne Gore 5:4. U utakmici za broncu izgubili smo od Grčke 11:10. Srbija i Crna Gora u finalu je svladala Mađarsku 8:7.

Australija 2007. - Zlato

U svom šestom nastupu na svjetskim prvenstvima od osamostaljenja Hrvatska je stigla i do nedalje i to odmah one najsjajnije. Prošli smo bez poraza u skupini s Australijom, SAD-om i Južnoafričkom republikom. U četvrtfinalu smo razbili rusiju 13:3, u polufinalu porazili Srbiju 10:7, a u finalu nakon produžetaka bili bolji od Mađara 9:8. Reprezentaciju je vodio Ratko Rudić, a od igrača sve redom sjajna imena - Bošković, Smodlaka, Hinić, Burić, Vrdoljak, Barač, Vićan

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

Ratko Rudić itekako zna kako je to slaviti. Tijekom velike karijere, posvajao je sve što se moglo osvojiti.

Italija 2009. - Bronca

S nekoliko novih imena u reprezentaciji Ratko Rudić je prvo skupinu s Crnom Gorom, Brazilom i Kinom prošao bez poraza pa u četvrtfinalu svladao Rumunjsku 7:5. U polufinalu je nastupio bolan poraz od Srbije 12:11. U utakmici za treće mjesto svladali smo SAD 8:6, a Srbija je pobijedila Španjolsku 14:13.

Kina. 2011. - Bronca

Ratko Rudić poveo nas je još jednom. Brazil, Kanada i Japan su pali bez problema, a u četvrtfinalu smo svladali i Crnu Goru 9:6. U polufinalu je bolja bila Italija 9:8, a u finalu je slavila Srbija svladavši Italiju 8:7. Mi smo za broncu svladali Mađare 12:11.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španjolska 2013. - Bronca

Ovaj put bez Rudića. Izbornik je bio Ivica Tucak. Svladali smo SAD 9:7, Kanadu 13:8, a protiv Južnoafričke republike rezultat je bio 19:0. U četvrtfinalu bolji smo bili od Australije 7:6, no Mađari su nas dobili 11:10 u polufinalu. Za broncu smo pobijedili Italiju 10:8, a zalto su osvojili Mađari pobjedom protiv Crne Gore 8:7. Sandro Sukno bio je najbolji strijelac turnira s 20 golova koliko je imao i crnogorski reprezentativac Aleksandar Ivović. a obojica su izabrana i u najbolju momčad turnira.

Rusija 2015. - Srebro

U grupi pobjede protiv Kanade (12:7), Brazila (10:9) i Kine (17:1), a u četvrtfinalu uvjerljiva pobjeda protiv Crne Gore 10:4. U polufinalu smo tek nakon peteraca svladali Grčku, ali smo u finalu doživjeli bolan poraz od Srbije 11:4. U najbolju močad turnira izabrani su Josip Pavić te Petar Muslim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mađarska 2017. - Zlato

Protutnjali smo Mađarskom. U skupini smo dobili SAD (12:7), Rusiju (10:8) i Japan (16:6). U četvrtfinalu smo bili bolji od Italije 12:9, u polufinalu svladali Srbiu 12:11, a u finalu dobili Mađarsku 8:6. U najboljoj momčadi turnira bili su Sandro Sukno i Luka Lončar.

Image
Foto: AFP

Croatia's Sandro Sukno celebrates after scoring during the men's water polo bronze medal match Croatia vs Italy at the FINA World Championships at the Bernat Picornell swimming pool in Barcelona on August 3, 2013. AFP PHOTO / PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP PHOTO / PIERRE-PHILIPPE MARCOU

Južna Koreja 2019. - Bronca

Pobjede u grupi protiv Australije (14:4), SAD-a (17:7) te Kazahstana (21:5) odvele su nas izravno u četvrtfinale gdje smo dobili Nijemce 10:8. Međutim, Španjolci su nas zaustavili u polufinalu 6:5, a u utakmici za treće mjesto bili smo bolji od Mađarske 10:7. Italija je u finalu razbila Španjolsku 10:5. Maro Joković bio je u najboljoj momčadi turnira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mađarska 2022. - Četvrto mjesto

Nakon remija protiv Grčke u prvoj utakmici turnira (8:8), svladali smo Njemačku (13:9) te Japan (21:13), ali smo zbog lošije gol razlike od Grka išli kao drugoplasirani u osminu finala. Tamo smo svladali Gruziju 13:7 da bi u četvrtfinalu dobili i Srbiju 14:12. U polufinalu smo pali protiv Španjolaca 10:5, a u utakmici za treće mejsto svladali Grčku 9:7. U finalu je Italija dobila Španjolsku nakon peteraca 15:14. Odličan je bio Harkov koji je bio četvrti najbolji strijelac sa 16 postignutih golova te dio najbolje momčadi turnira.

Više domaćina 2023. - Bez plasmana

U drugačijoj vrsti natjecanja naša grupa igrala se u Zagrebu, a druga u Podgorici. U prvom smo susretu svladali SAD 16:14, u drugom Francusku 12:7, a u trećem izgubili od Italije 14:13. Zatim smo svladali Japan 14:8 da bi u konačnici izgubili od Mađarske 13:10 te tako završili na četvrtom mjestu s 9 bodova, koliko su imali i treća Mađarska te drugi SAD, ali smo zbog lošijeg omjera u zatvorenom krugu reprezentacija s istim brojem bodova - ispali jer su dalje išle samo tri momčadi. U finalu u Los Angelsu slavila je Španjolska 10:4 protiv Italije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KSW 91 iz Češke 17. veljače ekskluzivno pratite na Voyo

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo