Ivica Kostelić rasturio u Wengenu

Ivica Kostelić fantastičnom vožnjom u kombinacijskom slalomu još je jednom potvrdio da je apsolutni kralj Wengena.

13.1.2012.
8:22
VOYO logo

Uvjerljivo najboljim vremenom druge, slalomske vožnje (48.75 stotinki) branitelj naslova u Svjetskom kupu nadoknadio je gotovo tri pune sekunde zaostatka za Švicarcem Beatom Feuzom, vodećim skijašem nakon spusta, koji je na kraju završio na drugom mjestu s 20 stotinki zaostatka.

Najveći favorit s obzirom na rezultat (2. mjesto) iz prve vožnje, Amerikanac Bode Miller, zauzeo je posljednje mjesto na postolju zaostavši za Hrvatom 45 stotinki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peto mjesto i najbolji plasman sezone u Svjetskom kupu zauzeo je Natko Zrnčić-Dim, 24. nakon prve vožnje, dok se Tin Široki s 39. u prvoj spustio na 29. mjesto na kraju osvojivši prva dva ovosezonska boda.

Nakon dvaju slalomskih slavlja, u Beaver Creeku i Flachauu, Kostelić je stigao do treće ovosezonske pobjede u Svjetskom kupu, te do petog postolja. U Wengenu je ostvario svoju ukupno petu pobjedu u karijeri računajući superkombinacijske i slalomske utrke, te se deveti put uspeo na postolje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjetski kup skijaša, superkombinacija, Wengen: 1. Kostelić (Hrv) 2:42.16 2. Feuz (Švi) +0.20 3. Miller (SAD) +0.45 4. Pinturault (Fra) +0.59 5. Zrnčić-Dim (Hrv) +0.79 6. Ligety (SAD) +0.81 ... 29. Široki (Hrv) +6.90 ...

Ukupni poredak Svjetskog kupa: 1. Hirscher (Aut) 725 bodova 2. Kostelić (Hrv) 595 3. Ligety (SAD) 493 4. Svindal (Nor) 468 5. Feuz (Švi) 445 ... 60. Zrnčić-Dim (Hrv) 50 ... 121. Široki (Hrv) 2

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beat Feuz se nošen publikom spustio niz stazu u Wengenu, ali bolje od drugog mjesta nije mogao. Ivica je tako došao do prve pobjede ove sezone u superkombinaciji. Odličan dan naših skijaša upotpunio je Natko Zrnčić-Dim petim mjestom.

Bode Miller bacio se na glavu, ali unatoč velikoj prednosti iz spusta nije uspio, te je sa zaostatkom od 0.45 ušao kao drugi u cilj. Ivica Kostelić je i dalje vodeći, dok je Natko četvrti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U startoj kućici ostali su još samo Bode Miller i Beat Feuz.

Spuštali su se redom Silvan Zurbriggen, Marc Berthod, Kjetil Jansrud, Hannes Reichelt, Max Franz, Joachim Puchner, Dominik Paris, Peter Fill, Romed Baumann, Christof Innerhofer, Adrien Theaux, ali vodeći trojac i dalje je neugrožen. Ivica je prvi, a Natko treći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Benjamin Raich imao je čak 0.71 sekundi ispred Kostelića nakon spusta, ali nije ugrozio vodeće mjesto Ivice, kao ni treće Natka Zrnčića Dima, te je završio kao peti.

Prvo mjesto Ivice redom su pokušali ugroziti Matthias Mayer, Alexis Pinturault, Ted Ligety, Marc Gisin, Björn Sieber, Siegmar Klotz, Aksel Lund Svindal, Matteo Marsaglia, ali tek je Francuz Pinturault uspio skinuti Zrnčića Dima s drugog mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odmah nakon Natka krenuo je Ivica Kostelić i odličnom vožnjom napravio dobar posao. Naime, od Dima je bio brži za 0.79 sekundi, što će mu sigurno biti dovoljno da neko vrijeme bude vodeći u superkombinaciji.

Nakon što su se spustili Schoerghofer i Patscheider krenuo je Zrnčić Dim. Odlično je odvozio Natko i u cilj je ušao s vremenom 2:42.95, što je bilo čak 1.51 bolje od drugoplasiranog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon Francuza krenuo je Sandro Viletta, ali nije uspio skinuti rezultat Pichota. Naime, u cilj je ušao s 0.09 sekundi zaostatka. Ipak, Bernhard Graf bio je brži od obojice i s vremenom 2:44.84 trenutačno je vodeći.

Slalomski dio natjecanja je otvorio Sebastien Pichot, koji je u cilj ušao s vremenom 2:45.07.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tin Široki u cilj je ušao kao 40. sa velikim zaostatkom od 6.18 sekundi.

Ispred Kostelića i Zrnčića Dima uspjelo se ugurati još nekoliko klasičnih spustaša, kojima je to dobar trening za utrku u subotu, pa su naši skijaši na 23., odnosno 24. mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odmah nakon Ivice krenuo je njegov veliki konkurent za pobjedu Aksel Lund Svindal. Bio je nešto bolji od našeg skijaša te je za vodećim Feuzom imao zaostatak od 2.30. Ipak Kostelić bi to trebao nadoknaditi u slalomu.

Nakon Natka krenuo je Ivica Kostelić. Nakon solidne vožnje naš najbolji skijaš imao je zaostatak za vodećim 2.96, što mu je bilo dovoljno za 16. mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao 20. stazom se spustio Natko Zrnčić Dim, koji je u cilj ušao 16. sa zaostatkom od 3.07.

Peter Fill, Sebastien Zurbriggen, Kjetil Jansrud i Christof Innerhofer imali su zaostatke veće od 1.42 za vodećim Feuzom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Loše nastupe u Wengenu imali su Benjamin Raich, Thor Mermillod Blondin i Didier Defago, a prije hrvatskih predstavnika na stazu će još pet skijaša.

Ted Ligety krenuo je kao deveti, a u cilj je ušao sa zaostatkom 2.70. Vodećeg Feuza nisu ugrozili ni Austrijanac Baumann, te Francuzi Sieber i Theaux.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tek je Beat Feuz, koji je startao osmi, uspio skinuti vrijeme Millera. On je prvi išao ispod 1:51 (1:50.45).

Na stazi su izašli nakon njega Berthod, Schoerghofer, Puchner, Pinturault i Paris, ali nisu uspjeli ugroziti vrijeme Amerikanca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi je krenuo Amerikanac Bode Miller koji je ostvario bolje vrijeme od Georgieva za čak 4.10 sekundi, te je do cilja došao s vremenom 1:51.23.

Bugarski skijaš Georgiev prvi se spustio stazom u Wengenu. U cilj je ušao s vremenom 1:55.33.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pred Ivicom Kostelićem je natjecateljski vikend u Wengenu, u kojem je dosad imao najviše uspjeha u Svjetskom kupu. Trodnevni program počinje superkombinacijom (spust u 10.30, slalom u 14 sati), u subotu je spust, a u nedjelju slalom, u kojem je Ivica triput pobijedio (2002., 2010. i 2011.). Lani je najbolji hrvatski sportaš pobijedio i u superkombinaciji, i to ispred Janke i Svindala, skijaša koji bi mu i ovog puta trebali biti najveći konkurenti. Pokazuju to i rezultati drugog treninga spusta. Pobijedio je Austrijanac Reichelt (i on će nastupiti danas), ispred Svindala (+0.16) i Janke (+0.31).

Premda je bio slabije plasiran nego na prvom treningu (19.), Ivica je do 24. mjesta došao uz povoljniji zaostatak (2.01 sekundi) nego dan prije. U superkombinaciji nastupit će i Natko Zrnčić Dim, koji je jučer bio 47., sa zaostatkom od 4.57 sekundi. Od 81 natjecatelja, Tin Široki bio je 65. (+7.94). U Wengenu se vozi prva od tri ovosezonske superkombinacije (Chamonix, Soči), dok će se jedina klasična kombinacija održati za tjedan dana u Kitzbühelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako u utrci neće biti Marcela Hirschera (725 bodova), vodećeg u ukupnom poretku Svjetskog kupa, drugi na ljestvici Ivica (495) imat će priliku smanjiti zaostatak.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo