ZA PAMĆENJE /

Ispisala je povijest na OI: Njezin pothvat je nestvaran; 'Za mene je ovo sve'

Image
Foto: Profimedia

Mirosławin put do zlatne medalje nije bio ništa manje od povijesnog

Silvijo Maksan

Silvijo Maksan

Najviše voli raditi intervjue sa sportašima, odličan novinar i 'pravi terenac'

13.8.2024.
13:42
Profimedia
VOYO logo

Aleksandra Mirosław, poljska penjačica, prije 6 dana je osvojila zlatnu olimpijsku medalju u brzom penjaju u konkurenciji žena.

Image
Penjanje po stijenama /

Obavezna oprema za penjanje po stijenama bez koje ne smijete krenuti na penjanje

Image
Penjanje po stijenama /

Obavezna oprema za penjanje po stijenama bez koje ne smijete krenuti na penjanje

Impresivna karijera

Sa 30 godina ova dvostruka svjetska prvakinja, deseterostruka pobjednica Svjetskog kupa i trenutna svjetska rekorderka iz Poljske, popela se na tron na Olimpijskim igrama u svom napornom i brzorastućem sportu, dodavši olimpijsko zlato svom impresivnom popisu postignuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Deng Lijuan iz Narodne Republike Kine osvojila je srebro, a Mirosławina je sunarodnjakinja Aleksandra Kałucka pobijedila indonežansku protivnicu Rajiah Sallsabillah i osvojila broncu.

Image
Foto: Profimedia

Za pamćenje

Mirosławin put do zlatne medalje nije bio ništa manje od povijesnog. U preliminarnim rundama koje vode do finala, Mirosław je poslala jasnu poruku svojim suparnicama. Prošla je sve za 6,21 sekundu, srušivši i svjetski i olimpijski rekord.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Poljakinja je, u biti, tek započinjala svoje pisanje povijesti, ali iz aviona se u Parizu vidjelo da je Mirosław spremna za najveće stvari. Potom je oborila vlastiti svjetski rekord istoga dana, u svojoj sljedećoj rundi, postavivši novo svjetsko najbolje vrijeme od 6,06 sekundi. Pothvat je to koji je zadivio i publiku i njezine suparnice.

Zahtjevno finale

Unatoč njezinoj dominaciji u kvalifikacijama, samo finale bilo je izuzetno zahtjevno i napeto, a Mirosław se suočila s jakom konkurencijom u vidu Kineskinje Deng, koja je završila samo osam stotinki sekunde iza Mirosław i osvojila srebro, postavivši novi osobni rekord i azijski rekord.

Image

"Bilo je to tijesno finale", rekla je Mirosław kojoj je za dlaku izmaklo postolje na Svjetskom prvenstvu 2023. kad je uzela broncu.

'Fokusirao sam se na sebe i svoju izvedbu'

“Samo sam se ovog puta fokusirala na sebe i svoju izvedbu. Nisam gledala na vrijeme, samo sam se fokusirala na sebe", dodala je Aleksandra Mirosław.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Emocije su se mogle rezati nožem, dok je Mirosław stajala na vrhu podija, slušajući nacionalnu himnu sa suzama u očima, s poljskom zastavom.

Image

“To mi puno znači. Na svojim prvim Olimpijskim igrama stojim na podiju sa zlatom oko vrata i slušam nacionalnu himnu, za mene je to sve", rekla je Aleksandra ponosno, prenosi njezinu izjavu službeno web izdanje Olimpijskih igara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6,06 vrijeme je penjačkog čuda

Aleksandra Mirosław najuspješnija je sportašica u brzom penjanju u povijesti. Olimpijska je pobjednica iz Pariza 2024., dvostruka svjetska prvakinja i aktualna svjetska rekorderka. Njezino osobno najbolje vrijeme od 6,06 sekundi postignuto je tijekom ovih Olimpijskih igara u Parizu 2024, kao što smo to već naveli.

Image

Speed climbing ili brzinsko penjanje jest što brže penjanje smjera s pomoću užeta, pri čemu se koriste snaga i dinamički pokreti. Ovaj se oblik češće uči nakon savladavanja leada i na natjecanjima. Penje se na umjetnim stjenama na otvorenom ili u dvoranama što se tiče službenog sporta, ali ljubitelji penjanja općenito penju se po pravim visokim i zahtjevnim stjenama, naravno uz pomoć užadi.

Image

Penjanje je brzorastući sport

Penjanje je popularna sportska aktivnost kojom se mogu baviti svi – djeca, mladi, odrasli, pa i oni starije dobi. Osim što je iznimno zabavna, donosi i brojne dobrobiti za tijelo i duh, te razvija vještine korisne i izvan sportske dvorane. Pruža ti užitak pokreta, osjećaj rizika, nalet adrenalina te ponos nakon svakog uspješnog uspona.

Penje se nogama, a ne rukama

Naravno, fizički te penjanje dovede u sjajnu formu. Tijelo bude izuzetno lijepo definirano. Sport je naporan i izazovan, te je dobar za gubitak kilograma. Bitno je naglasiti kako se penje nogama, a ne rukama i pritom radi cijelo tijelo. Koristeći prije svega noge, penjač u danom izazovnom trenutku čuva svoju snagu i na kraju bude izdržljiviji i spremniji za sve. Ruke su primarno tu da ih se koristi za balansiranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Kontakt sa sve 4 čvrste točke

S nogama i rukama na stijeni ostvarujemo kontakt na četiri čvrste točke. Kako kod napredovanja ne bi izgubio balans, uvijek trebaš održati kontakt na barem tri točke na stijeni. Na taj način možeš sigurno tražiti sljedeći hvat za ruku ili oslonac za nogu.

Na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine (održanima 2021. zbog pandemije COVIDA-19) sportsko penjanje je prvi put uključeno kao olimpijska disciplina. Natjecanje je obuhvaćalo tri discipline: brzinsko penjanje, bouldering i lead penjanje, a natjecatelji su se natjecali u kombinaciji svih triju disciplina, isto kao i sad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klubovi u Zagrebu

U Zagrebu postoji na ZG Velesajmu najpoznatija stijena za sportsko penjanje u gradu, tj dvorana - SPK Fothia Velesajam. Što se tiče klubova sportskog penjanja, postoje njih 9, barem prema podacima s interneta. SPK Pulfer, SPK Durango, PDS Velebit, AO HPD Željezničar, SPK Štrik. AO HPD Zagreb Matica, SPK Art Rock, SPK Osmica i SPK Fothia.

POGLEDAJTE VIDEO: Maro Joković na dočeku sažeo emocije i otkrio neke stvari sa OI

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo