sudački par iz snova /

Osječani koji su sudili finale SP-a za RTL: 'Pritisak je strašan, a imamo samo jedan drugoga'

Matija Gubica i Boris Milošević sudili su polufinale, a zatim i finalni dvoboj između Norveške i Danske

28.1.2019.
19:50
VOYO logo

Veliko finale Svjetskoga rukometnog prvenstva nije moglo proći bez Hrvata, i to u iznimno važnoj ulozi - završnicu su, naime, sudili Matija Gubica i Boris Milošević. 

Ovaj sudski dvojac predsjednica Republike odlikovala je Redom hrvatskog pletera za osobit doprinos razvoju ugleda Republike Hrvatske. Odličja će im tek biti uručena, a kako se osjećaju nakon Svjetskoga prvenstva, neposredno nakon slijetanja u Zagreb, otkrili su za RTL-ove kamere. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski rukomet ipak je imao predstavnike u finalu Svjetskog prvenstva. 

Matija Gubica i Boris Milošević sudili su polufinale, a zatim i finalni dvoboj između Norveške i Danske. Danas kažu, pritisak je bio velik. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Finale, to je zadnja utakmica prvenstva, to svi gledaju, to je velik auditorij, veliki broj ljudi, automatski vama pritisak raste na vas. Sad neki bi otišli na pecanje da smanje taj pritisak, mi ne možemo otići na pecanje, pa imamo samo jedan drugog", otkriva Boris Milošević. 

"U principu nama to, gdje tko igra i kako igra, ima li domaće publike, nema, niti što predstavlja niti si mi smijemo dozvoliti da nam predstavlja. Mi smo tamo na 20 sa 40 metara, pazimo na svaku odluku i u principu doživiš publiku 4,5 puta u utakmici", dodao je njegov partner na terenu Matija Gubica.

Posljednjih deset godina Boris i Matija uzastopno su proglašavani najboljim sudačkim parom u Hrvatskoj. Sudili su na  najvećim svjetskim natjecanjima – prošle godine finale Europskog prvenstva, jučer finale svjetskog. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kako se nose s tim pritiskom? 

"Jednostavno, to probaš stavit sa strane, ali stres je ogroman. Igrači imaju cijeli tim svoj koji stoji iza njih ako pogriješe, a a nas dvojica imamo samo jedan drugoga. Ako je dobro, vi ste top klasa, ako nije, onda ste razvučeni po medijima", kaže Gubica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na takvom nivou morate ući hladne glavem biti neutralan, ali to nisu emocije da mi navijamo za nekoga. Jednostavno pokušate zadržati to u sebi i ne pokazati na van", kaže Milošević. 

Upitali smo ih i kako komentiraju spornu situaciju na kraju utakmice Hrvatske i Njemačke. 

"Mi imamo svoje mišljenje, no to mišljenje je između mene i Borisa. Javno niti jesmo niti hoćemo to komentirati, jer su to naše kolege s jedne strane, a s one profesionalne imamo kodeks da nešto tako u bilo kojoj situaciji ne smijemo komentirati, tako da, bez komentara", jasan je bio Gubica. 

Iako sudački život pruža mnogo izazova, Gubica i Milošević na kraju će ipak istaknuti brojne pozitivne stvari ovog posla.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na kraju kad sve dobro prođe, kad sve završi, onda možete biti ponosni na sebe i reći sebi da ste bili jedan dio te velike priče", zaključit će Milošević.

Iscrpljeni ali ponosni, ovi Osječani vraćaju se kući. Očekuje ih velika nagrada - predsjednica će ih odlikovati za osobit doprinos razvoju ugleda Hrvatske u svijetu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Propustili ste utakmicu? Sve snimke utakmica možete besplatno pogledati u RTLplay digitalnoj videoteci

Otkucaji srca
NOVA SERIJA
VOYO logo