analiza skupina na sp-u / ODBROJAVANJE DO MUNDIJALA Urugvajci apsolutni favoriti skupine A, Ruse će nositi euforija, a Egipćani ovise o Salahu

Image
Foto: Vijesti.hr

Osam dana idealan je period da vam predstavimo osam skupina u kojima će se po četiri momčadi boriti za prolazak u nokaut fazu među 16 najboljih. Danas krećemo sa skupinom A

6.6.2018.
16:24
Vijesti.hr
VOYO logo

Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji samo što nije počelo.

Prva lopta u Rusiji s centra će krenuti za osam dana, 14. 6. na velebnom stadionu Lužnjiki u Moskvi, kada će domaćini otvoriti Mundijal protiv Saudijske Arabije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osam dana idealan je period da vam predstavimo osam skupina u kojima će se po četiri momčadi boriti za prolazak u nokaut fazu među 16 najboljih, pa krenimo redom.

SKUPINA A (Rusija, Saudijska Arabija, Egipat, Urugvaj)

Rusija

Izbornik: Stanislav Cherchesov

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvih 11: Akinfeev (CSKA), Ignasevitch (CSKA), Kudrcashov (Rubin), Smolnikov (Zenit), Zhirkov (Zenit), Gazinsky (Krasnodar), Zobnin (Spartak), Golovin (CSKA), Samedov (Spartak), Džagoev (CSKA), Dzyuba (Arsenal Tula)

I bez pogleda na momčad, jasno je koja će biti glavna prednost Rusa na ovome prvenstvu, a to je činjenica da su domaćini. Uz dužno poštovanje prema njihovoj reprezentaciji, jasno je kako Rusa, da nisu domaćini, ne bi ni bilo na svjetskoj smotri. Od 32 reprezentacije koje će nastupiti na prvenstvu, daleko su najlošije rangirani - na FIFA-inoj ljestvici nalaze se tek na 66. poziciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odmah treba istaknuti kako će Rusi na prvenstvu imati jednu od najmlađih momčadi, njihov prosjek godina je tek nešto iznad 26, a bio bi i niži da se na njemu u posljednji čas nije našao legendarni Sergei Ignasevitch, vječni stup obrane moskovskog CSKA-a i reprezentacije, koji je prvotno bio otpisan, a zatim pozvan u posljednji trenutak, vjerojatno tek kako bi u svlačionici uspostavio ravnotežu u smislu iskustva.

Image
Foto: AP Images

SP Rusija

FOTO: AP Images​

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neće pak biti njegovih dugogodišnjih partnera - braće Berezutskyi, također članova moskovskog CSKA-a - potonje uigrani trojac ovog ljeta odlazi u mirovinu i domaćinima zbog nagle promjene svakako neće biti lako u obrambenoj liniji. Na vratima će biti dobro poznati Akinfeev, najveća zvijezda i vječna nada ruskog nogometa, no realno gledajući jedan sasvim prosječni vratar, po nekima i čak veliki kikser.

Image
Foto: AP Images

SP Rusija

FOTO:AP Images

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na stoperskim pozicijama bi trebali biti Granat, Semyonov i Neutstader. U napadačkom segmentu se ipak nazire neki potencijal - Cheryshev, Samedov, Smolov, Džagoev sve su imena koja obećavaju ruskim navijačima da će na prvenstvu i zabiti pokoji pogodak, posebice u skupini u kojoj su ždrijebani.

Raspored utakmica Rusi ni sami ne bi bolje složili. Otvaraju protiv Saudijske Arabije, zatim dolazi nezgodni Egipat, a u posljednjem kolu igraju protiv Urugvaja koji će dotad već, prema predviđanju brojnih analitičara, osigurati drugi krug i shodno tomu možda i poštedjeti svoje najveće zvijezde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teško je reći što očekivati od Rusije, u nedavnim pripremnim utakmicama 'popili' su po tri komada od Brazila i od Francuske, a nedavno su protiv kaotične Turske remizirali (1:1) U tim utakmicama njihovu igru 'krasila' je tek nevjerojatna neprepoznatljivost, nestabilnost sustava i nejasna vizija, te sklonost potpunom raspadu igre po primljenom zgoditku.

Zaključno, najveći ruski adut bit će bez sumnje gromoglasna podrška s tribina na krilima koje bi, uz očekivani sudački 'poguranac', ipak trebali proći u osminu finala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saudijska Arabija

Izbornik: Juan Antonio Pizzi

Prvih 11: Al Owais (Al-Ahli), Al Harbi (Al-Ahli), Hawsawi (Al-Hilal), Al Shahrani (Al-Hilal), Al Faraj (Al-Hilal), Otayf (Al-Hilal), Al Abed (Al Hilal), Al-Dawsari (Villareal), Al-Muwallad (Levante), Al Shehri (Leganes), Mohanad Assiri (Al-Ahli)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saudijci su pripreme za SP započeli u iznenađujuće solidnom tonu. Prvo su svladali Alžir i Grčku, slavivši u obje utakmice rezultatom 2:0, zatim su pružili respektabilnu partiju u debiju Roberta Mancinija na klupi Italije, protiv koje su izgubili 2:1, da bi prije par dana u potpunosti poljulali vjeru svojih navijača uvjerljivim porazom od Perua (0:3).

Saudijci su redoviti sudionici Svjetskih prvenstava. U svom debiju 1994. godine prošli su tešku skupinu s Belgijom, Nizozemskom i Marokom, no otad bilježe skromne rezultate, a svima je u sjećanju ostalo ponižavanje u Japanu i Koreji, kad su ih Nijemci predvođeni Miroslavom Kloseom torpedirali s 8:0.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igrom slučaja, upali su u jednu od najlakših skupina na ovom SP-u i nadaju se kako bi njihova poražavajuća tradicija mogla doći kraju. Treba istaknuti da su u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo nakon prvog kruga azijskih kvalifikacija bili pobjednici svoje grupe. U drugom krugu ostali su drugi iza Japana kojeg su pobijedili u zadnjem kolu, ali i ispred mnogo 'nogometnije' nacije Australije.

Najveća zvijezda momčadi je Nawaf Al Abed, član Al-Hilala, bivšeg kluba našeg aktualnog izbornika Zlatka Dalića i najuspješnije momčadi s azijskih prostora. Radi se o ofenzivnom krilu, brzancu sjajna centaršuta i ubojita udarca. Ostali igrači uglavnom igraju u domaćoj ligi i nema ih ni smisla nabrajati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saudijcima je najveća prednost što su im igrači uigrani - većina ih dolazi iz dva najuspješnija domaća kluba - Al-Hilala i Al-Ahlija. Ostalim kvalitetama, osim trke i požrtvovnosti, što im je i kao naciji životna i religiozna filozofija, ne mogu se pohvaliti. Top doseg im je osmina finala, iako će im i za to trebati pomoć Alaha.

Egipat

Izbornik: Hector Cuper

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvih 11: El Shenawy (Al-Ahly), Ali Gabr (WBA), (Al-Ahly), Samir (Al-Ahly), Hegazy (WBA), Abdel-Shafi (Al Fateh), Morsy (Wigan), Elneny (Arsenal), Said (KuPS), Trezeguet (Kasimpasa), Sobhi (Stoke City), Salah (Liverpool)

Svaka računica o Egiptu počinje i završava s jednim čovjekom. Mohamed Salah ove je sezone prikazao ubojitu formu i mnogi su ga nakon tih predstava svrstali u isti koš s dva ponajbolja igrača svijeta - Messijem i C. Ronaldom. Posljednju utakmicu sezone - finale Lige prvaka - Salah je napustio sa suzama u očima nakon tek pola sata igre i ružnog starta Sergija Ramosa nad njime. Bilo je dvojbeno hoće li uopće putovati u Rusiju, na kraju se ipak našao na popisu, no nepoznato je u kakvom je trenutno stanju i hoće li u Rusiji moći pružiti svoj maksimum i igru kakvu je prikazivao u dresu 'redsa'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: EXPA/PIXSELL

Mohamed Salah

FOTO: EXPA/PIXSELL​

Njihov plan igre, osim što će morati biti natprosječno taktički disciplinirani, vjerojatno će se svesti na 'daj loptu do Salaha i nadaj se najboljem', i to ako će Salah biti spreman. Dakle, ne očekujte previše. Stoperski dvojac im čine dva člana WBA - Hegazi i Gabr - što je definitivno prednost po pitanju uigranosti zadnje linije. Ipak, WBA je sezonu završio na posljednjem mjestu Premier lige i od rujna će nastupati u Championshipu, tako da ni ta činjenica nije neki zalog obrambene pouzdanosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U veznom redu valja izdvojiti Arsenalova veznjaka Mohameda Elnenyja, kvalitetnog playmakera koji se doduše, nije naigrao u redovima 'topnika', tu je i Ramadan Sobhi iz Stoke Cityja te naravno, Mohamed Salah kao predvodnik reprezentacije.

Image
Foto: Charlie Forgham-Bailey/Press Association/PIXSELL

Mohamed Elneny

FOTO: Charlie Forgham-Bailey/Press Association/PIXSELL​

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihova možda najveća snaga sjedi na klupi - Hector Cuper sjajni je argentinski trener koji je Valenciju 2000. i 2001. godine doveo do dva uzastopna finala Lige prvaka, a 'šišmiše' su tada krasili čvrsta obrana i ubojiti kontranapadi, nešto slično što bismo mogli vidjeti i od Egipta u Rusiji. Saudijsku Arabiju bi morali pobijediti, a borbu za prolazak skupine vodit će s Urugvajcima i domaćinom, pa o njihovom dosegu zaključite sami.

Urugvaj

Izbornik: Oscar Tabarez

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvih 11: Muslera (Galatasaray), Gimenez (Atletico Madrid), Godin (Atletico Madrid), Caceres (Lazio), Varela (Penarol), Vecino (Inter), Bentacur (Juventus), Rodriguez (Penarol), Nandez (Boca Juniors), Cavani (PSG), Suarez (Barcelona)

Urugvajci su apsolutni favoriti skupine. Nijedna momčad nema toliku kvalitetu raspodijeljenu na svim pozicijama unutar momčadi. Čak i igrači koji potiču iz domaćih liga prethodno su ostvarili uspješne karijere na europskom tlu gdje je nogometna konkurencija najjača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Urugvaj će na Svjetskom prvenstvu voditi izbornik Oscar Tabarez, koji je na klupi već dugih 12 godina. Legendarni Urugvajac u karijeri je vodio mnoge klubove iz Urugvaja, Argentine i Italije, a reprezentaciju La Celestea u drugom navratu preuzeo je 2006. godine. Savez u njega ima potpuno povjerenje, kako i ne bi, 2010. godine u Južnoafričkoj Republici ovu je nezgodnu, ali ipak resursima ograničenu reprezentaciju doveo to polufinala i na koncu osvojio četvrto mjesto, a godinu dana kasnije osvojio je Copa Americu.

Image
Foto: Miguel Schincariol/DPA/PIXSELL

Oscar Tabarez

FOTO:Miguel Schincariol/DPA/PIXSELL

Na vratima je superiskusni vratar Galatasaraya Muslera, obranu drži stoperski dvojac iz Atletica GodinGimenez, vezna linija gotovo kompletno je sastavljena od članova Serie A, no najveća snaga leži u napadu, jer kombinacija Cavani – Suarez – Stuani predstavlja opasnost i za najjače obrane na svijetu.

Image
Foto: Barry Aldworth/Press Association/PIXSELL

Suarez i Cavani

FOTO: Barry Aldworth/Press Association/PIXSELL

Kroz uvijek tešku južnoameričku kvalifikacijsku skupinu Urugvajci su prošli s nizom uspona i padova, završivši na trećem mjestu, s 10 bodova manje od prvog Brazila i samo pet više od šestog Čilea. Imaju i bogatu povijest – Urugvaj je osvojio prvo Svjetsko prvenstvo na domaćem terenu 1930. godine, kao i 20 godina kasnije, kad su na brazilskoj Maracani napravili jedno od najvećih iznenađenja u povijesti svladavši u finalu domaći Selecao. Tradicija je to koja predstavlja veliku odgovornost i pritisak, ali i dodatni motiv.

Prolazak skupine za Urugvaj ne bi trebao doći pod znak upitnika, pitanje je samo koja će joj se od preostale tri reprezentacije iz skupine pridružiti.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo