OGLAS

NOVA AFERA TRESE RUSKI SPORT: / Najvećoj zemlji na svijetu žele zabraniti nastupe na OI, mogli bi ostati i bez Eura!

Image
Foto: AFP, ANDREJ ISAKOVIC

Istražitelji WADA-e smatraju da su analize u više od 1000 uzoraka podešene u moskovskom središnjem nacionalnom laboratoriju

26.11.2019.
15:08
AFP, ANDREJ ISAKOVIC
VOYO logo

Posebna komisija Međunarodne antidopinške agencije (WADA) predložila je da se ruskim sportašima zabrane nastupi na međunarodnim natjecanjima, a zemlji zabrani organizacija sportskih natjecanja u iduće četiri godine, zbog nepoštivanja doping pravila. WADA će o novoj suspenziji Rusije odlučiti na sastanku Izvršnog odbora u ponedjeljak, 9. prosinca u Parizu, i očekuje se da će to potvrditi.

Prvi čovjek Ruske antidopinške agencije (RUSADA) JurijGanus je u razgovoru za francusku novinsku agenciju AFP rekao da očekuje kazne za ruske sportaše i potpunu zabranu natjecanja na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužna stvarnost

"Mislim da će se zabrana odnositi i na Zimske olimpijske igre u Kini 2022. godine", rekao je Ganus, dodavši: "Nažalost, to je stvarnost".

Svjetska antidopinška agencija tražila je od Rusije objašnjenje nedostataka u podacima. Istražitelji WADA-e sumnjaju da je prethodno vodstvo laboratorija u Moskvi manipuliralo i na taj način nastojalo prikriti slučajeve dopinga. Rusija je optužena da je uklonila stotine pozitivnih testova i podmetnula lažne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ganus vjeruje da je bilo toliko manipulacija da odgovor ruskih vlasti ovoga puta neće biti dovoljan, dodavši da on ni njegov laboratorij nemaju pristup bazi podataka. Ganus, koji RUSADA-u vodi od 2017. godine, smatra kako je Rusiji potrebno novo sportsko vodstvo i pozvao je predsjednika VladimiraPutina da intervenira.

Taoci dužnosnika

"Nadam se da će se predsjednik aktivno uključiti u rješavanje problema. Najtragičniji dio svega ovoga je što su naši sportaši postali taoci djelovanja naših sportskih dužnosnika".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istražitelji WADA-e smatraju da su analize u više od 1000 uzoraka podešene u moskovskom središnjem nacionalnom laboratoriju.

Ruska sportska javnost pita se što će se dogoditi s ruskom nogometnom reprezentacijom koja je izborila EURO na kojem će Rusija biti i jedan od domaćina. Na stadionu u St Peterburgu trebale bi se igrati četiri utakmice, tri u skupini i jedno četvrtfinale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema veze s nogometom

Bivši dopredsjednik Europske nogometne federacije (UEFA) Rus VjačeslavKoloskov je u razgovoru za rusku agenciju Tass kazao kako nema izgleda da Rusija ostane bez EP-a.

"Postoji li šansa da ruska nogometna reprezentacija izgubi pravo igrati na ovom turniru. Iskreno, ovo je pitanje retoričko. Odluka koju će WADA donijeti 9. prosinca nema nikakve veze s nogometom", rekao je Koloskov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svjetska i Europska nogometna federacija imaju svoje zdravstvene i antidoping komisije i laboratorij. Obje organizacije imaju svoju kompletnu dokumentaciju o našim nogometašima. Prema pravilima, doping testovi su obavezni za svaku utakmicu pod okriljem ove dvije organizacije", dodao je.

Ruski ministar vanjskih poslova SergejLavrov izjavio je kako je preporuka za nove kazne ruskim sportašima još jedan pokušaj udara na Rusiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima onih koji Rusiju žele staviti u obrambeni položaj. Optuženi smo za gotovo sve sfere međunarodnog života, ekonomiju, sukobe, prodaju oružja, plinovode", kazao je Lavrov na konferenciji za novinare.

Cijena strasti
Brak na prvu
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Brak na prvu Australija
default_cta
Zlatni dečko
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Svemirci s gornjeg kata
Dosje Jarak
default_cta
Obiteljske tajne
Plaćenici
Mali princ
VOYO logo