Brojni izostanci / Zlatko Dalić morat će 'izmisliti' postavu za Azerbajdžan: Evo kako bi to moglo izgledati u četvrtak

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL/buildlineup.com

Kako će izgledati početni sastav Hrvatske protiv Azerbajdžana objavit će izbornik Dalić u četvrtak

19.3.2019.
18:49
Igor Kralj/PIXSELL/buildlineup.com
VOYO logo

Hrvatska nogometna reprezentacija nakon neuspješne epizode u poluozbiljnoj Ligi nacija okreće se kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2020. godine. Svjetski viceprvaci obračunat će se s Azerbajdžanom u četvrtak na Maksimiru, a veliki misterij je sastav s kojim će Zlatko Dalić izaći u prvoj utakmici kvalifikacijskog ciklusa. 

Kako stvari stoje, Lovre Kalinić više nije prvi vratar hrvatske reprezentacije. Golman Aston Ville u posljednjim je utakmicama bio na klupi, a s punim pravom Zlatko Dalić želi dati priliku mladom dinamovcu Dominiku Livakoviću koji se dokazao obranama u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najproblematičniji dio sastava bit će obrambena linija. Uz pretpostavku da će se Dalić odlučiti na formaciju s četiri obrambena igrača, najlogičnija rješenja za stoperske pozicije trebali bi biti Domagoj Vida i Duje Ćaleta-Car

Stoperski par sa Svjetskog prvenstva razdvojen je jer Dejan Lovren neće biti raspoloživ za utakmicu s Azerbajdžanom. Stoper Liverpoola oporavio se od ozljeda prepone i mišića, ali činjenica je da više od dva mjeseca nije igrao u natjecateljskoj utakmici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

S druge strane, Ćaleta-Car u tišini je čekao svoju priliku da konačno upadne u prvi sastav reprezentacije. Uz rutinera Vidu moći će pokazati da je budućnost hrvatskog nogometa. U veljači se ustalio u prvoj postavi Marseillea koji je nanizao odlične rezultate. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako ne računamo posljednju utakmicu s PSG-om (poraz 3:1) koji je ionako van svake konkurencije, Marseille je s Ćaletom-Carom u zadnjoj liniji u sedam utakmica primio samo dva pogotka. Od tih sedam utakmica slavili su u šest, a u jednoj upisali remi.

Kraljevstvo za desnog beka

Otkad je svijeta i vijeka Hrvatska je deficitarna na bočnim pozicijama. A u utakmici protiv Azerbajdžana bit će jako teško posložiti bekove. Bolešću vječno kritiziranog, ali ipak prvog izbora već godinama na lijevom beku Ivan Strinića otvorilo se mjesto za bivšeg igrača Osijeka Bornu Barišića

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Barišić je više-manje standardni član Glasgow Rangersa koji drže drugo mjesto iza Celtica u škotskom Premiershipu. U ovim kvalifikacijama ima priliku pokazati da je materijal za reprezentaciju. Ofenzivne sklonosti pokazao je još dok je igrao u HNL-u, tako da će u tom smjeru sigurno biti koristan. Usto, dobar je izvođač prekida koji ima odličan centarštut, tako da ima prednost pred Marinom Leovcem koji ipak nema toliko kvalitete.

Ozljeda Šime Vrsaljka pod upitnik je dovela i poziciju desnog bočnog. iako je bilo govora o Josipu Brekalu na poziciji uz desnu aut liniju kao ultraofenzivnom rješenju na bekovskoj poziciji, dobro se sjećamo kako je prošao eksperiment s veznjakom Markom Rogom na istoj poziciji. Nešto slično radio je i Zidane u Realu kad je Lucasa Vazqueza povukao na beka, ali to jednostavno nije funkcioniralo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prirodno je Brekalo krilni igrač, a na bekovskoj poziciji defenzivna odgovornost mora se balansirati s ofenzivnim "izletima". Najbolje rješenje u toj situaciji je Tin Jedvaj koji muku muči s ozljedama i nije u potpunosti spreman. Prema posljednjim informacijama Tin je na liječničkom promatranju i tek će se u četvrtak znati može li zaigrati. 

Image
Foto: Ilustracija/Marko Lukunić/Pixsell, Igor Kralj/Pixsell,

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se ne oporavi, morat će Dalić odabrati između krilnog igrača Brekala i nominalno stopera, ali zapravo all-around braniča Antonia Milića koji može "zakrpati" rupu na desnom boku, a tu je i Karlo Bartolec koji je jedini pravi bek i naknadno je pozvan baš zbog stanja Tina Jedvaja.

Krama u srcu napada

Dok hrvatski izbornik kombinira koga bi stavio u obranu, takvih problema nema s veznim redom. Najbolje što hrvatska ima su Marcelo Brozović, Ivan Rakitić i Luka Modrić i vjerojatno će se na ovaj trojac izbornik odlučiti u utakmici protiv Azerbejdžana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O Luki Modriću i Ivanu Rakitiću i njihovim kvalitetama ne treba trošiti puno riječi. Bitno je da su u natjecateljskoj formi. Marcelo Brozović imao je malih problema s ozljedom, ali čini se da će biti spreman pretrčati svojih 10+ kilometara dok pokriva sve eventualne propuste Rakete i Luke. Ako ne, pouzdani Milan Badelj moći će pokriti poziciju zadnjeg veznog, a tu je i Filip Bradarić kao druga alternativa na poziciji "šestice".

A napad će gotovo sigurno na Maksimiru predvoditi Andrej Kramarić. Krama je u vrhunskoj formi, U Hoffenheimu zabija kao da sutra ne postoji i nitko ga trenutno ne može istisnuti iz sastava. Nije on ona prava stereotipna špica poput Marija Mandžukića, ali može biti vrlo koristan u ulozi "lažne devetke" sa svim svojim dodavačkim i golgeterskim kvalitetama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako ga Dalić stavi na pozicijiu centarfora, mogao bi Krama svojim spuštanjima u međuprostor odigrati ključnu ulogu u razbijanju azerbejdžanskog bloka. 

Na krilima se očekuju Ivan Perišić i Ante Rebić. Obojica su imali problema s ozljedama, no spremni će biti za utakmicu na Maksimiru. Perišić je odigrao cijelu utakmicu protiv Milana ovog vikenda, dok je Rebić dobio tek 15-ak minuta za Eintracht u posljednjem kolu. Dovoljno da bi konkurirao za utakmicu u četvrtak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako će izgledati početni sastav Hrvatske protiv Azerbajdžana objavit će izbornik Dalić u četvrtak. Mi možemo samo nagađati. A nagađamo da će to izgledati ovako:

Image
Foto: builduplineup.com
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo