STRUČNJAK UPOZORIO NA PROBLEM KOJI JE ESKALIRAO: / 'Na kraju možda neće pobijediti bolji, nego onaj koji ima veći roster'

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Raspored nikad gušći, igrači na rubu izdržljivosti

13.11.2020.
23:03
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Reprezentacija ovaj mjesec ima veoma zgusnut raspored utakmica - u sedam dana odigrat će ih tri, što može biti pogubno za formu i ozljede igrača. Ni njima ni trenerima, naravno, ne odgovara ovakav ritam.

Zbog pandemije koronavirusa nogometna sezona je kasno završila, u hrvatskom domaćem prvenstvu nova je počela već tri tjedna nakon toga, s time da su klubovi imali tek tjedan dana pauze zbog priprema. Dosad je odigrano 11 utakmica, za Dinamo i Rijeku tu su još i one u Europskoj ligi. A gdje su tek reprezentativne obveze. Kondicijski trener PeroKuterovac kaže - sve više će padati kvaliteta performansa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vrlo brzo su prošli kroz neke bazične dijelove, odmah su brzo ulazili u formu i dugoročno će to biti veliki problem, a kratkoročno je to jedini način da pripremite ekipu. Odmah se guraju u maksimalna opterećenja, što je dosta problematično. Pogotovo kad gledamo muskularni odgovor organizma tetive, mišići. Moglo bi vrlo lako doći do povreda", rekao je za RTL.

Treneri moraju pažljivo dozirati minutažu, a nije lako ni izbornicima kojima dolaze već izmoreni igrači. Vatreni ovaj mjesec imaju tri utakmice u sedam dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sigurno da nije lako igračima koji igraju po dvije, tri utakmice. Nije lako za izdržati. Oni su došli iz svojih klubova i sada u sedam dana tri utakmice. Mi izbornici moramo voditi računa da ih ne opteretimo maksimalno i da ih ne uništimo s tim utakmicama”, rekao je izbornik Zlatko Dalić prije nekoliko dana.

Image
Foto: Profimedia

Croatia's coach Zlatko Dalic gestures during the friendly football match between Turkey and Croatia at the Vodafone Park in Istanbul on November 11, 2020.,Image: 568496074, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Mnogi treneri u stranim ligama već su izrazili nezadovoljstvo jer igrači su skloniji ozljedama i nisu u dovoljno dobroj formi. Zbog učestalih utakmica ni treninzi više nisu isti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja bih namjerno preskakao neke utakmice i namjerno rušio formu da ih gurnem u neke pripreme. Pokušao bih dogovoriti s glavnim trenerom da im ubacim neki mikrociklus kondicijske pripreme tipa jakosti, brzine i izdržljivosti."

Uz domaća prvenstva, Ligu prvaka i Europsku ligu te Ligu nacija, iduće ljeto slijedi i odgođeni Euro. Igrači će do tada, kaže Kuterovac, biti iscijeđeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na kraju možda neće pobijediti bolji, što je inače u sportu normalno, nego onaj koji ima više igrača, veću klupu i roster."

Jer uz ovakav ritam, pitanje je tko će od igrača biti dostupan za Euro sljedećeg ljeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo