HRVATSKA - SLOVAČKA 3:1: / Vatreni preokretom u drugom dijelu do svog 6. Eura u povijesti; Vlašić, Petković i Perišić bacili naciju u trans

Image
Foto: PIXSELL

Vatreni su izborili 6. plasman na Euro u povijesti

16.11.2019.
22:35
PIXSELL
VOYO logo

Kvalifikacije za Europsko nogometno prvenstvo 2020., 8. kolo skupine E, stadion Rujevica; Rijeka, Glavni sudac: Clement Turpin

HRVATSKA - SLOVAČKA 3:1

HRVATSKA (4-2-3-1): Livaković, Barišić, Perić, Ćaleta-Car, Jedvaj, Brozović, Modrić, Perišić, Vlašić, Rebić, Petković

Klupa: Kalinić, Sluga, Melnjak, Brekalo, Kovačić, Oršić, Škorić, Pašalić, Rog, Badelj, Juranović, Bartolec

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SLOVAČKA (4-3-3): Dubravka, Pekarik, Škriniar, Vavro, Hancko, Kucka, Lobotka, Hamšik, Rusnak, Boženik, Mak

Klupa: Rodak, Greif, Valjent, Šatka, Greguš, Haraslin, Duda, Bero, Hrošovsky, Špalek, Mraz, Duriš

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strijelci: Boženik 0:1 (32.), Vlašić 1:1 (56.), Petković 2:1 (60.), Perišić 3:1 (

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski nogometaši osigurali su nastup na EURU 2020 pobijedivši u dvoboju kvalifikacijske skupine E u Rijeci Slovačku s 3:1 (0:1). Slovaci su na Rujevici poveli golom Roberta Boženika (32), ali je Hrvatska u drugom poluvremenu uspjela preokrenuti i slaviti pogocima Nikole Vlašića (56), Brune Petkovića (60) i Ivana Perišića (74). U 66. minuti je isključen slovački igrač Robert Mak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadnja utakmica Hrvatske u skupini

Bila je to zadnja utakmica Hrvatske u skupini, koju su pobjedom nad Slovacima i osvojili. Hrvatskoj će to biti šesti nastup na europskim prvenstvima, a peti zaredom.

Hrvatska je slavila preokretom na Rujevici nakon što je prvo poluvrijeme gubila s 0:1, a u kišnom drugom poluvremenu su izabranici Zlatka Dalića izvrsnom igrom postigli tri gola i plasirali se na EURO.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ćaleta-Car i Perić u obrani od prve minute

Izbornik Dalić je odlučio najkritičnija mjesta u hrvatskoj postavi, ona na poziciji središnjih braniča, riješiti s Dujom Ćaleta-Carom i Dinom Perićem, kome je to bio debi za "vatrene". Kiša i jako jugo su se "smilovali", pa je dvoboj započeo bez kiše i vjetra, pred dobro raspoloženim tribinama Rujevice na kojima je bila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska utakmicu počela kontrolirano

Hrvatska je utakmicu počela kontrolirano, a u 6. minuti nakon duge i precizne akcije Modrić je ostao sam na 16 metara, no njegov šut je u zadnji trenutak blokirao Vavro. U 21. minuti Ćaleta-Car je pokušao glavom nakon udarca s kuta, ali samo u vratara Dubravku, a u 25. minuti Brozović je tukao pored vrata.

Dubravka branio sjajno za Slovačku

Minutu kasnije pokušao je Vlašić glavom, a Dubravka to izbacuje u korner. U 30. minuti prva prijetnja Slovaka, Pekarik je išao sam na Livakovića, koji brani njegov udarac. No, dvije minute kasnije Slovačka je povela preko Roberta Boženika, koji je zabio gol nakon što je ispala cijela naša desna strana, a dodavanje Lobotke u sredinu ispratio je napadač Slovačke i iz blizine pogodio mrežu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 36. minuti najveća šansa za Hrvatsku, Rebić je ubacio, a udarac glavom Perišića s pet metara brani Dubravka, koji nekoliko minuta kasnije brani i udarac Petkovića. Na odmor se tako otišlo s prednošću Slovaka, koji su se mudro branili te čekali i dočekali svoju priliku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jaka kiša počela padati na početku drugog dijela

Na početku drugog poluvremena počela je jaka kiša nad Rujevicom, a hrvatski igrači su izašli riješeni nadoknaditi zaostatak. Petković je u 53. minuti okrznuo vratnicu, a tri minute kasnije Hrvatska je izjednačila. Perić je izborio jednu loptu na polovici Slovačke, a Nikola Vlašić je s 16 metara uputio prizeman udarac koji odsjeda u samom desnom kutu slovačkih vrata. Vlašić je sličan gol postigao i u prvoj utakmici ovih sastava u Trnavi.

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpuni preokret u 60. minuti

U 60. minuti potpuni preokret - korner s desne strane izveo je Modrić, a najviše je skočio Bruno Petković i zakucao loptu u mrežu pa je Hrvatska u samo četiri minute postigla dva gola. Petković je mogao i do brzoga drugoga gola u 62. minuti, iz idealne situacije je pucao s pet metara, ali vratar to brani. U 66. minuti Robert Mak nepotrebno zarađuje drugi žuti karton i Slovačka je ostala s igračem manje.

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

[FOTO] U ŠTO TO GLEDA LUKA MODRIĆ? Jeste li vidjeli kako su izgledali Vatreni uoči utakmice? Pogledajte njihova lica

Image

[FOTO] U ŠTO TO GLEDA LUKA MODRIĆ? Jeste li vidjeli kako su izgledali Vatreni uoči utakmice? Pogledajte njihova lica

Hrvatska osvajanjem skupine najvjerojatnije u drugoj jakosnoj skupini uoči ždrijeba Eura

Hrvatska je igrača više realizirala u 74. minuti kada je Barišić prošao po lijevoj strani i nabacio u kazneni prostor, gdje Perišić u padu volejem pogađa sam lijevi kut.

"Vatreni" su dokraja imali još nekoliko situacija za još pokoji gol, kako bi zapečatli najbolje odigrano drugo poluvrijeme još od SP-a u Rusiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je osvajanjem skupine najvjerojatnije biti u drugoj jakosnoj skupini uoči ždrijeba Eura koji će se održati 30. studenoga u Bukureštu.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

GOTOVA JE UTAKMICA. Vatreni su na Euru 2020.

84' - Luka Modrić probao je udarac, ali bez uspjeha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

82' - Mislav Oršić je ušao umjesto Ivana Perišića.

81' - Brekalo je dobro pucao nakon okreta, ali odlični Dubravka i to brani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

78' - Krasna kombinacija Vatrenih, ali udarac Perišića nije bio precizan. Šteta što ovo nismo zabili za točku na i.

75' - Strijelac Nikola Vlašić izašao je uz pljesak Rujevice, u igri je Mateo Kovačić koji će podignuti dinamiku i agresivnost u igri naših nogometaša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

74' - GOOOOOL: Kakva golčina Ivana Perišića. Borna Barišić je fantastično prošao po lijevoj strani i ubacio poput pravog znalca, a Perišić poslao bombu u mrežu!

68' - Mirno Vatreni grade napade. Ne žuti im se nigdje, imaju rezultat i Euro u rukama!

63' - Hrvatska ima igrača više. Mak je dobio drugi žuti zbog rušenja, odnosno zbog toga što je vukao za ruku Brekala na centru. Apsolutno zasluženo.

62' - I dalje napadaju Vatreni. Petković je sad bio u šansi. Ulaskom Brekala, nivo igre Vatrenih se podignuo, isto kao i dinamika.

60' - GOOOL: Bruno Petković je sjajno zabio glavom za 2:1. Luka Modrić ubacio iz kornera odmah na rub peterca, a Dinamov napadač bio je najviši u skoku.

56' - GOOOL: Nikola Vlašić sjajno je zabio s nekih 16 metara za 1:1. Hrvatska je ovim rezultatom na Euru. Perić je napravio veliki posao iznošenjem lopte iz obrane, a Vlašić je povukao i fantastično, milimetarski precizno pogodio s 20-ak metara!

54' - Stativa za Vatrene. Ivan Perišić odlično se snašao u petercu, loptu dotaknuo nogom i od Kucke se ona odbila u stativu.

52' - Mak je bio u šansi za Slovake, pobjegao je po lijevoj strani, pucao, ali ništa... Nema ovdje niti udarca iz kuta.

47' - Vatreni su odmah napali, bacili su se na glavu.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. Dalić nije ništa mijenjao. Počela je padati i kiša na Rujevici.

Poluvrijeme u Rijeci. Imamo bolji dojam igre, napadamo, pritišćemo, ali Slovačka je ta koja vodi. I što nam sve to vrijedi kad Slovaci vode. Dalić će nešto morati mijenjati na poluvremenu, trebamo taj gol za 1.1 čim prije!

45'+1 - Opet dobar centaršut Tina Jedvaja, ali Bruno Petković nije stigao do lopte. Netko od Slovaka je to skrenuo malo, ali dovoljno i izbio u korner.

45' - Igrat će se minuta sudačke nadoknade.

44' - Slovaci su opet napravili nered po hrvatskoj lijevoj strani koja u ovoj utakmici nije baš branjena kako treba. Kucka je pucao, ali to je prejako.

43' - Ante Rebić je jednim neopreznim startom s leđa ušao u Turpinovu bilježnicu. Još jedan žuti za našu momčad.

39' - Dubravka je obranio sjajan pokušaj Petkovića. Sve što za sad ide u gol, on brani!

36' - Treći pokušaj glavom naših i opet ništa. Kakva je ovo bila prilika Ivana Perišića? Ovo je bila naša najljepša prilika na utakmici. Obrabrujuće je što smo odmah uzvratili.

32' - GOL ZA SLOVAČKU! Slovačka je povela. Boženik je iskoristio ubačaj Lobotke s lijeve strane, iz prve je matirao Livakovića. Slovaci su stigli u prednost prvi put nakon što su uspjeli vezati dvije poštene akcije. Ispala nam je obrana naivna, Mak je dobro centrirao s lijeve strane i prvi između dvojice naših stopera bio je Boženik. Napadač Slovačke skrenuo je loptu u gol i Vatreni su u zaostatku...

Galerija

30 - Zaspala je lijeva strana hrvatske obrane, Pekarik je pobjegao i ušao u šesnaesterac te pucao, ali obranio je Livaković.

27 - Opet je gužva u šesnaestercu Slovačke, Perišić se izborio za udarac, ali Slovaci su se obranili.

26' - Nikola Vlašić fantastično je glavom umalo matirao Dubravku. Jedna je lopta bila obačena s desne strane negdje malo iza centra, a Nikola je pametno glavom pokušao iznenaditi Dubravku. Tukao je Vlašić glavom s nekih 14 metara. Sjajno...

25' - Pet pokušaja naših u susretu, Slovaci bez pokušaja.

24' - Vatreni napadaju, pritisnuli su Slovake, išla je lopta u zoni udarca, Vlašić je dodao Barišiću na lijevoj strani koji je ubacio, ali očistili su to Slovaci.

15' - Slovačka se malo oslobodila Hrvatske. Kada se sve zbroji, prvih 15 minuta prošlo je relativno mirno bez prevelikih turbulencija u igri. Ni jedna ni druga momčad se ne zaletavaju u igri, ulog je velik i činjenica da nam igra i bod uvelike utječe na situaciju na Rujevici.

Galerija

13' - Nepotreban prekršaj Duje Ćaleta-Cara koji je dobio žuti karton. To je prvi žuti na utakmici. Boženika je srušio s leđa na centru nakon što je slovački napadač presjekao neoprezno dodavanje Brune Petkovića.

11' - Dosta visoko naši igrači stoje na polovici Slovaka.

7' - Hrvatska je otvorila utakmicu s jednim uravnoteženim pritiskom.

6' - Evo odlične prilike za Vatrene. Odigrali su Petković i Modrić kombinaciju na 16 metara, ali Luka je to poslao u blok Slovaka. Petković je odlično proigrao kapetana Vatrenih na vrhu šesnaesterca, ali Luka je predugo čekao umjesto da je odmah pucao. Lopta je na koncu završila u bloku pa u korneru za našu reprezentaciju.

3' - Vatreni su na svojoj polovici, ali bez maštovitosti u zadnjoj fazi organizacije napada.

1' - Kreću Slovaci u organizaciju svog prvog napada. Igraju Slovaci oprezno.

1' - Počela je utakmica na Rujevici. Sretno Vatreni!

20.42 - Evo nam i Lijepe naše. Ustanite svi i zapjevajte himnu Hrvatske.

20.41 - Na redu je himna Slovačke.

20.39 - Kiša je prestala, teren izgleda jako dobro. Bit će brz travnjak. Za sad i nema vjetra. To je dobro.

20.38 - "Ako me ostaviš kad poželiš kraj, i nebo će plakati izgubit će sjaj", grmi s tribina Rujevice bezvremenski hit Mate Miše Kovača "Ako me ostaviš".

20.37 - Prije nekoliko trenutaka završila je utakmica u našoj skupini E Azerbajdžan - Wales. Konačan rezultat je 0:2 čime Velšani ostaju u utrci za plasman na Euro. Oni su sad s 11 bodova na trećem mjestu, Mađarska ima 12, a Slovačka 10. Na vrhu je Hrvatska s 14, a na dnu Azerbajdžan s jednim bodom.

19.37 - Pada kiša u Rijeci u ovim trenucima. Lagana kišica pada po travnjaku Rujevice, a službene stranica DHMZ-a pokazuju da je u Rijeci trenutno 12 stupnjeva. Inače, svaki navijač na stadionu dobit će kabanicu kako bi se zaštitio od padalina.

19.32 - Prema informacijama iz Rijeke, vrijeme je sve lošije. Kiša obilno pada, ne znamo koliko će je pasti i hoće li se zaustaviti do utakmice. No, nema brige. Rujevica ima najbolju drenažu i najbolji travnjak u Hrvatskoj.

19.28 - Ante Rebić, unatoč tome što nema minutažu u Milanu, ipak će igrati od prve minute. Josip Brekalo svoju priliku čekat će s klupe. Zanimljiva odluka izbornika...

Galerija

19.24 - Stigli su i sastavi. Kao što se i očekivalo, izbornik Zlatko Dalić s ovih atomskih 11 kreće po Euro protiv Slovačke:

Livaković, Barišić, Perić, Ćaleta-Car, Jedvaj, Brozović, Modrić, Perišić, Vlašić, Rebić, Petković.


Treba nam samo bod

Hrvatska na Rujevici igra utakmicu odluke. Osvoje li Vatreni bod protiv Slovačke, osigurat će plasman na Europsko nogometno prvenstvo sljedeće godine kao najmanje drugi u skupini E. Izbornik Zlatko Dalić već je odabrao udarnih 11. Onaj s Antom Rebićem i Ivanom Perišićem, uz Nikolu Vlašića u veznom redu umjesto Ivana Rakitića koji je ozlijeđen. U obrani će po prvi put debitirati stoper ModrihDino Perić, a tu je i povratnik Duje Ćaleta - Car.

[VIDEO] UŽIVO, KOGA BRIGA ZA KIŠU: Navijači okupirali centar, pojavila se i predsjednica, pljušti u Rijeci, evo što čeka Vatrene večeras

Nova obrana

Hrvatska na Hapalovu momčadi ide s novom obranom, jer samo je samo lijevi bek Glasgow Rangersa Borna Barišić startao u Trnavi, ali s potpuno istim igračima u sredini terena i napadu. Modrić i Brozović djelovat će kao zadnji vezni, graditi igru i diktirati tempo, ali i paziti na novu stopersku liniju da ne napravi kakav kiks, jer mjesta pogreškama i popravcima više nema.

Vlašić ima zadaću napraviti dar-mar

Nikola Vlašić ima ulogu biti udarni ofenzivni naprijed u veznom redu s povlačenjem nazad. Njegova će zadaća biti napraviti dar-mar Slovacima. Zlatko Dalić priziva Trnavu. Vlašić je u Trnavi bio ključan taktički igrač, a mnogo će ovisiti o njemu i ovaj put, kao i o Bruni Petkoviću. Sve u svemu, očekuje nas zanimljiva, izlučna utakmica za našu nacionalnu nogometnu vrstu.

Slovačka je još u igri za Euro

Što se tiče Slovačke, oni iako imaju dosta problema s formom u kvalifikacijama pa tako osciliraju od susreta do susreta, Slovaci još mogu izboriti plasman na završni turnir. Trenutno se nalaze na trećem mjestu u skupini E s dva boda, ali i dvije utakmice manje od drugoplasirane Mađarske. Sami ovise o svojoj sudbini i sve je u njihovim rukama. Eventualnom pobjedom protiv Hrvatske i kasnije nad Azerbajdžanom Nikole Jurčevića, Slovačka bi osvojila prvo mjesto u skupini. Iako je tako nešto prilično nerealno za očekivati, slovački izbornik Pavel Hapal najavio je tri boda na Rujevici.

Što se tiče sudaca, nju večeras čine Francuzi. Glavni sudac dvoboja bit će Clement Turpin. Pomoćni suci bit će Nicolas Danos (FRA) i Cysril Gringore (FRA) dok će ulogu četvrtog suca preuzeti Francois Letexier.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo