SVAKA ČAST / Veliko slavlje Modrih: Dinamo odigrao 1:1 kod Rosenborga i plasirao se u Ligu prvaka!

Image
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Dinamo je u Norveškoj odigrao slabu utakmicu, međutim jedan briljantan potez Amera Gojaka osigurao je hrvatskom prvaku nastavak 'europske priče'

27.8.2019.
23:00
Jurica Galoić/PIXSELL
VOYO logo

Nogometaši zagrebačkog Dinama po sedmi put izborili su plasman u Ligu prvaka nakon što su u uzvratu posljednjeg kola kvalifikacija odigrali 1-1 kod norveškog prvaka Rosenborga i prošli zahvaljujući pobjedi od 2-0 iz Zagreba.

Norvežani su poveli već u 11. minuti golom Davida Akintole, a izjednačio je prekrasnim udarcem Amer Gojak u 71. minuti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinamo je opasno živio na sjeveru Norveške, odigrali su katastrofalno prvo poluvrijeme i kada se očekivala prava drama spas je došao briljantnom potezu i golu Amera Gojaka 19 minuta prije kraja. Rosenborg se potvrdio kao težak protivnik, odlično su odigrali prvi dio, ali su u drugom pali i fizički i psihički, što je hrvatski prvak iskoristio i ostvario plasman u Ligu prvaka. 

Zanimljivo, Dinamo na gostovanjima u kvalifikacijama za europske kupove nije izgubio već osam godina, odnosno od gostovanja kod Malmoa. Čak 23 utakmice "Modri" nisu pognute glave napustili gostujući travnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinamo je tako sedmi put u povijesti izborio nastup u natjecanju po skupinama Lige prvaka. U dosadašnjih šest nastupa niti jednom nije prošao dalje, a u 36 odigranih utakmica ostvario je četiri pobjede, pet remija i 27 poraza uz 22-82 razliku pogodaka.

Prvu veliku priliku imao je Rosenborg u 9. minuti kada je nakon kornera Livaković uspio minimalno skrenuti, ali dovoljno da Reginiussen u naletu ne pospremi glavom u praznu mrežu s dva metra. No, samo dvije minute kasnije Rosenborg je ipak poveo, opet iz gužve u petercu. Ubačaj Adegbenra s lijeve strane dočekao je Jensen, čiji udarac s tri metra Livaković brani, no na odbijenu loptu prvi je naletio Nigerijac Akintola i pogodio praznu mrežu.  U 31. minuti Livaković brani udarac Adegbenra, a nigerijski napadač je imao priliku i pet minuta kasnije kada je njegov volej također ukrotio Livaković. U 39. minuti Dinamo je uputio prvi udarac u okvir vrata nakon solo-akcije Petkovića i proigravanja Mora čiji udarac s 18 metara kroti vratar Hansen. U 44. minuti Dinamo je imao sreće nakon što je Hedenstad iz slobodnog udarca s 20-tak metara zatresao vratnicu, pa se na odmor nakon vrlo lošeg izdanja hrvatskog prvaka u prvom dijelu otišlo s minimalnom prednošću Norvežana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugo poluvrijeme započelo je obostrano oprezno, a u 67. minuti Petković je skoro iskoristio kratku loptu domaćih braniča, a kada je lopta došla do novoušloga Gojaka, prošao je vratara, ali je reagirao brzopleto i njegov udarac je završio samo u bloku. No, u 71. minuti Amer Gojak se iskupio golom za izjednačenje. Gojak je oduzeo loptu i iskosa s 25 metara lijevom nogom pogodio same rašlje norveških vrata.  

U 78. minuti Adenbero priprema šansu za Soderlunga, čiji udarac s desetak metara odlazi pored vratnice, a u 81. minuti udarac Oršića se odbio od braniča i skoro matirao Hansena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ždrijeb skupina je u četvrtak u 18.00 sati u Grimaldi Forumu u Monacu, a Dinamo je već samim plasmanom u LP osigurao oko 25 milijuna eura.

ROSENBORG - DINAMO 1-1

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pred 19.000 gledatelja na stadionu Lerkendal sudio je Hategan iz Rumunjske. 

Strijelci: 1-0 Akintola (11), 1-1 Gojak (71)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ROSENBORG: Hansen - Hedenstad (Ceide, 84), Reginiussen, Hovland, Meling - Jensen, Lundemo (Trondsen, 73), Konradsen - Akintola (de Lanlay, 74), Soderlung, Adebenro

DINAMO: Livaković - Stojanović, Dilaver, Perić, Leovac - Moro - Hajrović (Gojak, 66), Ademi, Olmo (Gavranović, 90+1), Oršić (Atiemwen, 81) - Petković

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinamovi nastupi u Ligi prvaka

Nogometaši Dinama po sedmi put zaigrat će u skupini Lige prvaka, do sada niti jednom nisu prošli dalje, a u 36 odigranih utakmica ostvarili su četiri pobjede, pet remija i 27 poraza uz 22-82 razliku pogodaka.

"Modri" su bili najuspješniji u svom prvom nastupu u grupnoj fazi elitnog natjecanja "Starog kontinenta". Pod vodstvom Zlatka Kranjčara tadašnja Croatia je osvojila drugo mjesto u skupini s tri boda manje od pobjednika skupine grčkog Olympiacosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost, u tadašnjem sustavu natjecanja u "Champions league" samo su pobjednici skupina izborili plasman u četvrtfinale, dok je za ostale klubove završila europska priča. Dinamo je te sezone pobijedio Porto u Zagrebu sa 3-1, te Ajax u Amsterdamu i remizirao protiv Olympiacosa u zadnjem kolu sa 1-1.

Na putu do povijesnog uspjeha u zadnjem kolu 'Modria' je stajao je Olympiakos. Na temperaturi minus 10 stupnjeva i potpuno zaleđenom terenu, hrvatski sastav je trebao pobijediti s tri gola razlike, kako bi nadoknadio poraz iz Atene 0-2 i Grcima oteo prvo mjesto i prolazak skupine. Međutim, nije uspio,.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godinu dana poslije Dinamo je u skupini s Manchester Unitedom, Marseilleom i Sturmom ostvario jednu pobjedu i dva remija osvojivši zadnje mjesto u skupini. Dinamo je u zadnjem kolu pobjedom u Marseilleu mogao dohvatiti treće mjesto i nastavak natjecanja u Kupu Uefa, ali je susret završio 2-2. "Modri" su vodili 1-0 i 2-1, ali nisu izdržali.

Iz te sezone ostao je upisan remi (0-0) na Old Traffordu protiv Manchester Uniteda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uslijedila su četiri nastupa u Ligi prvaka tijekom kojih je Dinamo u 24 utakmice upisao tek jednu pobjedu, jedan remi i čak 22 poraza. U sezoni 2011/12. Dinamo je završio grupu sa šest poraza i razlikom pogodaka 3-22 izgubivši na Santiago Bernabeu od Real Madrida 2-6, te u Maksimiru od Lyona sa 1-7.

U sezoni 2012/13. hrvatski prvak je osvojio jedan bod uz pet poraza. Bez pobjednika je završio maksimirski ogled zadnjeg kola protiv imenjaka iz Kijeva. Utakmica je završila 1-1, a domaćin je izjednačio u posljednjim trenucima susreta golom Ivana Krstanovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na novu pobjedu u LP Dinamo je čekao sve do 16. rujna 2015. kada je na Maksimiru 'pao' Arsenal rezultatom 2-1. Golove za hrvatskog prvaka zabili su Alex Oxlade-Chamberlain (24-autogol) i Junior Fernandes (58), dok je strijelac za goste, koji su od 40. minute igrali bez isključenog Oliviera Girouda, bio Theo Walcott (79).

Bila je to prva pobjeda Dinama u Ligi prvaka nakon 16 godina. Posljednji put 'Modri' su u elitnom natjecanju Starog kontinenta slavili 29. rujna 1999. protiv Sturma (3-0). Maksimirske tribine tada su razveselili dvostruki strijelac Tomo Šokota i Tomislav Rukavina. Nakon te utakmice Dinamo je nanizao 15 susreta bez pobjede pri čemu je upisao čak 13 poraza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon pobjede protiv 'topnika' uslijedilo je pet poraza u skupini, a potom još šest u sezoni 2016./17 u kojoj Dinamo nije uspio zabiti niti pogodak.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo