PROMJENA PRAVILA / Velika rasprava o budućnosti nogometa: Sucima kamere, a VAR više neće biti isti?

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Postoji i prijedlog da se sučeva rasprava o VAR situacijama prenosi uživo preko razglasa

1.3.2024.
15:44
Jurica Galoic/PIXSELL
VOYO logo

Međunarodni odbor nogometnih saveza (IFAB) raspravljat će 2. ožujka o novim pravilima u nogometnoj igri, a naglasak će biti na dojmu da su igrači i treneri izgubili povjerenje u suce u modernim vremenima. U kontekstu velike VAR afere koja potresa hrvatski nogomet, razgovarat će se i o VAR tehnologiji.

Image
NAJVEĆI SKANDAL DOSAD /

HNS-ov pokVAReni telefon: Nova snimka otkriva da su iz saveza prethodnu lažirali

Image
NAJVEĆI SKANDAL DOSAD /

HNS-ov pokVAReni telefon: Nova snimka otkriva da su iz saveza prethodnu lažirali

RAZGOVOR SA SUCIMA I PLAVI KARTONI

Prijedlog je da se od ljeta svaka kritika na račun suca sankcionira žutim kartonom. Tu priča ne završava, priča se i o plavom kartonu, odnosno privremenim isključenjima na po deset minuta. Zadnjih mjeseci to je pravilo isprobano u mlađim kategorijama i nižim ligama. Privremene suspenzije, međutim, vjerojatno neće biti uvedene odmah, jer sami suci smatraju da im treba više vremena da testiraju ideju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KAMERA NA SUCIMA

Još jedna mjera usmjerena na smanjenje protestiranja. Suci bi nosili kamere koje bi snimale sve što se događa oko njih kako im ništa ne bi promaklo. To bi trebalo natjerati nogometaše da shvate da se neće moći izvući.

VAR RASPRAVA UŽIVO PREKO RAZGLASA

To bi zaista bila novost, jer tko god ide na stadione zna da se čak ni snimke problematičnih situacija ne vrte na ekranima na stadionima. A sada postoji prijedlog da se sučeva rasprava o VAR situacijama prenosi uživo preko razglasa. Već je isproban na nekim FIFA natjecanjima, poput Svjetskog klupskog prvenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ODUGOVLAČENJE I PRAVILO ŠEST SEKUNDI

Stara boljka nogometa. Stariji se sjećaju da je svojedobno bilo određeno da kada igrač vraća loptu golmanu, ovaj je ne smije uhvatiti u ruke. Tu negdje je uvedeno i pravilo "šest sekundi" koje ograničava koliko dugo lopta smije biti u rukama golmana. Još uvijek je aktivno, ali rijetko korišteno. Sada se razmatra treba li ga potpuno oživjeti. Pričalo bi se i o drugim načinima krađe vremena, od simuliranja ozljeda, do izvođenja auta.

VAR

I sami smo svjedoci da se VAR ne koristi na isti način u svim zemljama. Dijelom i zato što je ocijenjeno da su same upute prekomplicirane, odnosno nejasne. IFAB želi pojednostaviti pravila kako bi svima bilo kristalno jasno kada se VAR koristi i kako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PENALI

Ovdje se ne uvodi ništa, ali se, slično pravilu šest sekundi, razmišlja o strogom poštivanju kaznenih udaraca. Stoga nijedan igrač ne smije ući u kazneni prostor. I lopta mora biti točno na bijeloj točki. Tako je i sada, ali svi znamo da se mala odstupanja toleriraju.

TKO ODLUČUJE O PROMJENI PRAVILA?

Ostavština starih vremena, jer Velika Britanija je kolijevka nogometa. Dakle, IFAB se sastoji od četiri člana lokalnih nogometnih saveza (engleski, škotski, velški, sjevernoirski), svaki s jednim glasom. FIFA ima isti broj glasova – njih četiri – iako predstavlja preostalih 207 konfederacija. Za promjenu pravila potrebno je tri četvrtine glasova, točnije njih šest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska ženska rukometna reprezentacija 3. ožujka igra novu utakmicu protiv Rumunjske. Susret je jako bitan u kvalifikacijama za EP. Gledajte ga na Voyo.

Spektakularnu FNC 15 priredbu iz Ljubljane možete gledati u prijenosu UŽIVO 30. ožujka na Voyo platformi

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo