TURSKA - HRVATSKA 0-2 / Fantastični Vatreni preživjeli tursku opsadu i osvojili Bursu na krilima Matea Kovačića: Imamo prvu pobjedu u kvalifikacijama za EP

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Hrvatska nogometna reprezentacija ostvarila je prvu pobjedu u kvalifikacijama za EP 2024.

28.3.2023.
22:27
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

Kvalifikacije za EP 2024.

Skupina D

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjesto održavanja utakmice: Bursa - Stadion Timsah Arena

Početak: 20.45

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gledatelja: 40. 000

Glavni sudac: Andreas Ekberg (Švedska)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turska - Hrvatska 0-2

TURSKA  (4-3-3): Gunok - Celik, Soyuncu, Demiral, Kadioglu - Calhanoglu, Akturoglu, Kokcu, Ozcan - Under, Unal

HRVATSKA  (4-3-3): Livaković - Stanišić, Šutalo, Gvardiol, Barišić - Modrić, Brozović, Kovačić - Pašalić, Kramarić, Perišić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U susretu 2. kola D skupine kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2024. godine, hrvatska nogometna reprezentacija je danas navečer u Bursi, pred 44.000 gledatelja, pobijedila Tursku sa 2-0, a oba gola zabio je Mateo Kovačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon šoka na Poljudu uzeli važna 3 boda

Nakon šoka na Poljudu i remija protiv Walesa, hrvatska nogometa reprezentacija se u grotlu novog, rasprodanog stadiona u Bursi vratila na pojedničku stazu, slavivši sa 2-0. Hrvatska nakon dva kola vodi na ljestvici sa četiri boda koliko ima i Wales koji je pobijedio Latviju sa 1-0. Turska je ostala na tri boda, dok su Latvija i Armenija na nuli.

Uoči susreta izbornik Zlatko Dalić je imao problema s ozljedama. Nije mogao računati na Marka Livaju, te na Brunu Petkovića koji se nije uspio oporaviti niti za drugi susret u ovom mini ciklusu. U odnosu na utakmicu s Walesom, iz prvog sastava ispali su Josip Juranović, Borna Sosa i Livaja, a mjesto u momčadi dobili su Josip Stanišić, Borna Barišić i Mario Pašalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemački stručnjak na turskoj klupi Stefan Kuntz također je napravio tri promjene u odnosu na sastav koji je započeo utakmicu u pobjedi protiv Armenije. Zeki Celik, Kerem AkturkogluSalih Ozcan su dobili priliku od prve minute, dok su iz momčadi ispali Onur Bulut, Ozan Kabak i Cenk Tosun.

Turska opsada u prvih 15 minuta

Domaćin je daleko bolje ušao u susret i Turci su već u petoj minuti mogli do vodstva. Marcelo Brozović je u opasnoj zoni "prodao" loptu, njegovo dodavanje je presjekao Salih Ozcan uposlivši Cengiza Undera koji je odlično pucao, no Dominik Livaković je sjajno reagirao. Under je opasno zaprijetio i dvije minute kasnije, no napadač Marseillea je srećom, pucao pored gola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novu veliku priliku domaćin je imao u desetoj minuti. Šutalo je pogriješio, lopta se odbila do Karema Akturkoglua koji je pucao s ruba kaznenog prostora, no Livaković je još jednom fantastično obranio odbivši loptu u korner. Turska je nakon ubačaja iz kuta zabila gol, no Akturkoglu je srećom bio u zaleđu.

Prvi udarac hrvatske vrste prema vratima, ali ne i u okvir gola, vidjeli smo u 16. minuti kada je pokušao Josip Stanišić. Samo dvije minute kasnije uzvratio je Orkun Kokcu, no Livaković je još jednom bio spreman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akcija za 1-0

Ono što nije uspjelo domaćinu, uspjela je Hrvatska. Brončani s posljednjeg World Cupa poveli su u 20. minuti nakon lijepe akcije koju je započeo Šutalo dugačkim proigravanjem do Stanišića, branič Bayerna je produžio do Pašalića koji je odigrao dupli pas s Perišićem, a na loptu je natrčao Kovačić pogodivši za 1-0.

Turska je bila korak do izjednačenja u 28. minuti. Livaković je u pokušaju da ispuca loptu pogodio turskog napadača, ali je ipak uspio otkloniti opasnost nakon toga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi problemi za domaćina uslijedili su u 37. minuti kada je teren zbog ozljede morao napustiti njihov najbolji igrač Hakan Calhanoglu, a u igru je ušao Ismail Yuksek.

Gol za 2-0

U završnici prvog dijela Turska je opasno pritisnula, no uslijedio je novi "vatreni" ubod. Modrić je osvojio loptu na sredini terena gurnuvši je do Pašalića, čiji je udarac zaustavio Meret Gunok, ali je na odbijanac natrčao Kovačić i lako zabio za velikih 2-0 postigavši svoj peti gol u hrvatskom dresu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turska je nastavila s pritiskom i na otvaranju drugog dijela, u 50. minuti je s ruba kaznenog prostora pucao Ismail, ali preko gola. U 56. minuti Turci su tražili kazneni udarac nakon duela Šutala i Kadioglua, ali je švedski sudac samo odmahnuo rukom, a njegovu odluku je potvrdio i VAR.

Pašalić zapucao zicer

Dvije minute kasnije "Vatreni" su imali meč loptu, Modrić je sjajno ubacio na peterac do Pašalića koji je pucao, ali je turska jedinica sjajno reagirala. Uslijedila je prilika na suprotnoj strani, u 61. minuti je pucao Zeki Celik, ali pored gola. Deset minuta kasnije okušao se Under, ali i on je bio neprecizan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novu priliku Hrvatska je imala u 77. minuti. Najbolji igrač utakmice, Kovačić je projurio kroz tursku sredinu gurnuvši do Perišića na lijevo krilo, a ovaj je povratnom loptom uposlio Kramarića na rubu kaznenog prostora. Napadač Hoffenheima je pucao, ali pored gola.

Wales bolji do Latvije

Domaćin je u sudačkoj nadoknadi imao još jednu lijepu priliku, Cenk Tosun je pucao, ali je Livaković imao novu zapaženu obranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugom susretu iz ove skupine Wales je u Cardiffu pobijedio Latviju sa 1-0, a gol odluke zabio je Kieffer Moore u 41. minuti.

Nakon dva kola na ljestvici vodi Hrvatska sa četiri boda koliko ima i Wales, ali uz slabiju razliku pogodaka. Turska je na tri boda, dok su Latvija i Armenija na nuli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavak kvalifikacija je sredinom lipnja kada se sastaju Latvija - Turska i Wales - Armenija. Hrvatska će zbog nastupa na završnom turniru Lige nacija, koji je od 14. do 18. lipnja, igrati tek u 8. rujna, kada će ugostiti Latviju, a tri dana kasnije gostovati u Armeniji.

98' - GOTOVA JE UTAKMICA. BRAVO. BRAVO, BRAVO HRVATSKA! Mateo Kovačić zabio je dva gola i junak je utakmice, pobjede naših a Dominik Livaković imao je tri velike obrane.Andreas Ekberg produljio je utakmicu za skoro 3 minute.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

93' - BRAVO DOMINIK: Livi sjajno skida za potpuni očaj Turaka.

91' - Luka Ivanušec ulazi u igru, najavljena izmjena. Kapetanska traka ide na ruku Kovi. 125 put je Perišić igrao za repku večeras. Svaka čast majstore!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

90' - Igrat će se još 5 minuta u Bursi.

90' - Luka Ivanušec će ući u igru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

89' - Šepa Ivan, podiže Dalić Luku Ivanušea. Nadamo se da ništa nije ozbiljno.

88' - Arda Guler je nagazio Ivana Perišića u trenutku pokušaja prolaska dokapetana Vatrenih. Perija je ostao na travnjaku ali brzo se pridigao. Bravo za našeg Ivana, ratnika. Otežano hoda. Hoće li ga Dalić mijenjati?

86' - Tosun je tukao na gol, ne treba mu puno da pokaže klasu. Sad se odlično izborio za loptu i iz iznimno teške situacije pucao blizu, ali opet pored gola. Na našu sreću...

83' - Krama izlazi, Petar Musa ulazi. U igru će i Lovro Majer a umjesto njega će iz igre Luka Modrić. Kapetanska traka ide Ivanu Perišiću. Pljesak Timsah Arene.

77' - UF, BILO JE OVO BLIZU: Andrej Kramarić tukao je s nekih 17 metara ali otišlo je to pored gola. Pljesak za našeg Andreja.

76' - Imamo i dalje loptu u nogama, Modrić sjajno razigrava i drži loptu, stvara višak.

75' - Pritisak naših.

71' - Pokušaj Turaka, bez potrebe za intervencijom Livakovića.

70' - Joško Gvardiol dobio je žuti jer je neoprezno uklizao suparničkom nogometašu.

66' - Gužva u šesnaest metara Turaka ali nažalost ništa od toga.

64' - Juranović ulazi, Pašalić izlazi. To je ta opcija koju je najavio Dalić. Sad su Stanišić i Juranović zajedno. Jura je naprijed, Stanišić iza.

63 - Josip Juranović se sprema za ulazak, Vedran Ćorluka daje mu posljednje upute.

57' - JOOOOJJOOOOJ STARI MOJ - Mario Pašalić promašio je s 2-3 metara, točnije odlično mu je skinuo Gunok. Pašalić je tukao ravno u vratara Turske. Modrić je u toj akciji stvarno, ali stvarno idealno, kao na pladnju, servirao loptu Pašaliću u peterac koji s dva-tri metra pogađa vratara Gunoka! Bilo je ovo teže promašiti nego pogoditi, hvata se veznjak Atalante za glavu...

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Pašalić tukao s dva-tri metra ali ravno u vratara Turske. Zapucao je 'Super Mario' čisti zicer.

54' - EVO GA, ALI NIŠTA - Odlični Mateo Kovačić nakon duplog pasa s Marcelom Brozovićem silovito šutira, a turski vratar brani, samo do Stanišića koji pronalazi Pašalića, a ovaj radi potez previše i uspijevaju ga neutralizirati turski braniči.

52‘ - Iskušava i Kokcu svoj udarac, publika je poskočila na noge ali sigurni Gvardiol pravovremeno blokira.

Image
DUGO GA NISMO VIDJELI /

Davor Šuker se pojavio na utakmici Hrvatske: 'Moja reprezentacija 1998. ili srebrna iz Rusije? Mojom krvlju teče nogomet...'

50‘ - Turci svim silama pokušavaju doći do našega gola ali granitna je naša obrana. Yuksek još jednom pokušava iz daljine, ni ovog puta nije tu bilo opasnosti po Livakovića.

46' - Odmah su se Turci bacili na glavu, ali Bogu hvala, nisu zabili.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme.

45'+4 - Gotovo je prvo poluvrijeme. Nakon lošeg početka naši su nogometaši zabili preko Matea Kovačića. Dominik Livaković u početku utakmice dva je puta spašavao našu momčad. Ne briljiramo ali vodimo 2-0. Mateo Kovačić, pak, briljira a Vatreni su pokazali opet koliko su velika reprezentacija. I kad ne igraju najbolje - zabijaju! Josip Stanišić sjajno igra na desnom beku i Zlatko Dalić pogodio je sa sve tri izmjene.

45'+4 - GOOOOL - Hrvatska vodi 2-0. Opet Mateo Kovačić. Ovo mu je peti pogodak u karijeri za Hrvatsku. U totalnom je raspadu sad Turska. Modrić je spretno reagirao i s centra gurnuo Pašalića u kontru koji je probio lijevi bok i dobro tukao. Gunok je njegov pokušaj obranio, ali samo do Kovačića koji se prometnuo u pravog junaka Vatrenih.

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Mateo Kovačić slavi s Brozovićem drugi gol Hrvatske u Bursi.

45' - Igrat će se 4 minute sudačke nadoknade.

38' - Veliki problemi za Tursku. Ozlijedio se kapetan i Brozovićev suigrač iz Intera Hakan Calhanoglu, a zamijenit će ga Ismail Yuksek. U nevjerici je njemački izbornik na turskoj klupi Stefan Kuntz, baš nema sreće.

32' - Predugo je Stanišić vukao loptu i ništa od akcije.

28' - Dominik Livaković pokupio je jednu tešku loptu, pogriješio je kod ispucavanja ali se iskupio. Turci su opet pojačali dominaciju. Nova netipična serija pogrešaka hrvatskih nogometaša koji su opet pali u pregledu stanja na terenu... Nekoliko je već puta Modrić, potpuno neuobičajeno za njega, dao pogrešan pas u noge, popratio ga je tako sad i Marcelo Brozović, da bi Stanišić odigrao kratko za Livakovića a njemu su zamalo turski napadači pod presingom zabili gol. Velika je doza dekoncentracija naših, iako Turci rade pritisak.

Image
Image

27' - Opet pogreška laganog pasa, u laganom dodavanju, samo koliko smo ih pogriješili dosad?! Strašno...

24' - Nova izvrsna suradnja hrvatskih obrambenih igrača, presjekli su jednu opasnu akciju Turaka a Gvardiol sigurno i moćno iznio loptu s naše polovice. Tako se to radi, idemo sad nastaviti u istom tonusu.

20' - GOOOL - Mateeeeoooo Kovaaaaačiiiić zabija za 0-1 Hrvatske. Tribine su u šoku jer smo zabili nakon dominacije Turaka. Perišić, Pašalić i Kova su kombinirali a Šutalo je ranije odradio veliki posao. Supervažan gol.

Image
Image

17' - Treća obrana Livakovića, ponovno se poigravamo. Dosta dekoncetracije, ovo ne izgleda dobro. Kokcu je uputio šut.

16' - Josip Stanišić uputio je prvi udarac Hrvatske na gol Turske ali nije išlo u okvir gola. Nemamo rješenja.

10' - ŠTO SE DOGAĐA? Dominik Livaković s vršcima prstiju skida pokušaj Akturoglua nakon izgubljene lopte Šutala. Nakon kornera Turci zabijaju ali zaleđe je. Isti je igrač Akturoglu zabio, ali hvala Bogu ništa.

8' - Pritisak Turaka ali vjerujemo da ćemo se othrvati tome.

5' - VELIKA OBRANA DOMINIKA LIVAKOVIĆA: Marcelo Brozović je pogriješio, a Under je tukao s nekih 11 metara iz kosa s desne strane. Publika je već vidjela loptu u golu ali ne da naš Dominik.

4' - Turci su se žestoko postavili, svaki njihov dodir s loptom publika enerično prati pljeskom.

1' - Počela je utakmica. Sretno Vatreni. Na stadionu ima 500 do 600 hrvatskih navijača. Ovo je 11 međusobni susret u povijesti Hrvatske i Turske. Imamo 3 pobjede, 5 remija i Turci imaju dvije pobjede. Igramo u istim dresovima kao i u Splitu, plavim. Zlatko Dalić 72 put vodi reprezentaciju Hrvatske i time se izjednačuje s legendarnim Ćirom Blaževićem.

20.46 - Minuta šutnje za stradale u potresu.

20.43 - Na redu je himna Turske. Grmi s tribina.

20.42 - Ustanite dame i gospodo, svira se Lijepa naša.

20.41 - Igrači izlaze na teren.

20.37 - Turski navijači digli su koreografiju koja je, u biti, poruka čitavoj Turskoj za one potrese koji su pogodili njihovu zemlju - "Zajedno ćemo graditi bolje sutra, rame uz rame" - stoji na ogromnoj poruci koja se dizala sa krova pomoću užadi, a podignuta je na tribini koja je iza gola, dok je na onoj sa strane dignuta velika turska zastava. Eto, tako to Turci rade, prilično emotivno, dostojanstveno i ponosno. Turci pokazuju tako da su sa svojim sunarodnjacima i u dijelovima države koji nisu bili zahvaćeni potresom kao što je Bursa. Taj trenutak je na stadionu izazvao goleme emocije što nimalo ne čudi, publika je u nekoj vrsti pravog transa. Inače, radi se o tribini koju na utakmicama Bursaspora zaposjedaju ultrasi toga kluba Texas Green Army koji bojkotiraju utakmicu zbog neslaganja s turskim savezom. Pridružujemo se i mi željama Turaka za oporavkom!

20.10 - Pogledajte kako je Jerko Leko komentirao poteze Zlatka Dalića uoči utakmice u Turskoj, odnosno promjene u prvih 11.

19.20 - Došli su sastavi. Zlatko Dalić napravio je tri izmjene - Borna Barišić, Josip Stanišić i Mario Pašalić novi su igrači u prvih 11 u odnosu na Wales.

HRVATSKA: Livaković - Stanišić, Šutalo, Gvardiol, Barišić - Modrić, Brozović, Kovačić - Pašalić, Kramarić, Perišić

Nakon šoka na Poljudu prošle subote na otvaranju kvalifikacija za EP 2024. u skupini D za Vatrene, izabranici Zlatka Dalića na teškom gostovanju u Bursi traže prvu pobjedu u skupini D. Hrvatski nogometaši su protiv Walesa primili gol za 1-1 u 93. i bacili u očaj i izbornika Dalića, igrače ali i čitavu naciju.

Vrijeme je za pobjedu!

Sad je vrijeme za pobjedu. No, neće biti lako. Turci su opasni, igraju na svom terenu i nabrijani su na jednu od najboljih reprezentacija svijeta, kao što to i sami ističu.

Turci su na otvaranju kvalifikacija teškom mukom uzeli sva tri boda u Armeniji nakon preokreta na teškom gostovanju te se s tri boda nalaze na čelu grupe D ispred Hrvatske i Walesa koji imaju po bod.

Zlatko Dalić je na konferenciji za medije najavio ogled sa Turskom osvrnuvši se prvo na period koji je iza njega.

"Čudo smo napravili, ali mi ne možemo živjeti od toga i moramo gledati u budućnost. Ja sam puno puta ponovio da mi je ovo najdraži posao i nemam ga još namjeru promijeniti. Bilo je kontakata, čisto prijateljski, ali je ostalo na priči. Ja o tome nisam razmišljao niti o tome razmišljam", kazao je Dalić pa se okrenuo utakmici s Turskom.

"Bit će zahtjevnija utakmica jer je Turska bolji protivnik nego Wales. Bit će veći pritisak, bit će više napada na naš gol i morat ćemo se više braniti. Morat ćemo igrati drukčije jer neće to biti jednosmjerna utakmica kao protiv Walesa. Ulazimo u utakmicu s puno respekta", konstatirao je izbornik pa je podijelio još par informacija o sljedećem protivniku Vatrenih.

'Bit će nam jako teško'

'Oni su zaista organizirana ekipa koji ima disciplinu u igri i sjajne pojedince u velikim klubovima. Kuntz im je sigurno donio puno discipline i organizacije, to im je trebalo i neugodna su reprezentacija. Imali su neugodnu utakmicu u Armeniji i dobili su je i bit će nam jako teško', oprezan je Dalić.

Priznao je izbornik da je momčad pomalo ispražnjena nakon uspjeha na SP-u, a također je istaknuo da ima dosta problema sa minutažom pojedinih igrača u njihovim klubovima.

"Mi imamo mladih igrača, a dokaz tome su stoperi koji imaju 21 godinu, a standardni su. Dolaze i Sosa i još neki mlađi igrači tako da imamo potencijala kao i uvijek. Teško je stalno proizvoditi nove igrače, nas je tri i pol milijuna, vas je 85 i to je velika razlika. Bursa ima tri milijuna stanovnika, a nas je tri i pol, a mi smo treći i drugi na svijetu. Vi se pitajte kako", kazao je izbornik pa je malo bocnuo Turke.

Tko će biti u napadu i na desnom krilu?

Na kraju svog dijela izlaganja osvrnuo se na dvije najosjetljivije pozicije u ekipi, a to su ona na desnom krilu i u vrhu napada.

"Ostali smo bez Petkovića i Livaje, ali mislim da nije bilo potrebe da nekog zovemo. Imamo Musu i Kramarića i mislim da nije trebalo", ustvrdio je Dalić, a onda i otkrio kako je razmatrao da mu na desnom krilu zaigra i netko od dvojca Juranović - Stanišić.

"Razmišljali smo o tome čak i za Wales, ali smo donijeli drukčiju odluku i nismo pogriješili. Igrali smo protiv Walesa jako dobru utakmicu. To je jedna od opcija, ali imamo tu i Pašalića i Majera", zaključio je.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo