utakmica u drugom planu / Utakmica koja je obilježila jednu eru: prošlo je 26 godina od povijesnog 13. svibnja 1990. na Maksimiru

Oko 3.000 Delija je došlo u Zagreb te su tučnjave počele već nekoliko sati prije utakmice, a prave nevolje su počele na stadionu

13.5.2016.
9:14
VOYO logo

Prošlo je 26 godina od neodigrane utakmice između Dinama i Crvene zvezde u Maksimiru.

Datum 13. svibnja 1990. ostao je zapamćen u hrvatskoj povijesti kad su izbili neredi između Bad Blue Boysa i Delija, a taj događaj je CNN uvrstio među pet nogometnih utakmica koje su promijenile svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj datum bio je nekoliko tjedana nakon održavanja prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj te je pobjedu odnijela stranka koja se zalagala za neovisnost Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko 3.000 Delija je došlo u Zagreb te su tučnjave počele već nekoliko sati prije utakmice, a prave nevolje su počele na stadionu. Navijači Crvene zvezde su, predvođeni Arkanom, krenuli u rušilački pohod na južnoj tribini Maksimira. Probijali su se do Boysa, a pri tome su vikali 'Zagreb je Srbija!' i 'Ubit ćemo Tuđmana!'.

Mogu samo reći da sam reagirao na jednu veliku nepravdu koja je bila toliko očita da jednostavno čovjek s s minimalnim dignitetom i nacionalnim ponosom ili čovjek koji ima osjećaj za za minimalnu pravdu ne može ostati miran Zvonimir Boban

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Probili su zaštitnu ogradu i počeli napadati Dinamove navijače stolicama i noževima.

Boysi su srušili ogradu na sjeveru te upali na teren, a nakon proboja, napala ih je specijalna policija koja nije dijelila sličan entuzijazam prema Delijama. Policajci su koristili palice i suzavac, a uskoro se situacija otela kontroli jer je broj navijača bio veći od toga kojeg su specijalne snage mogle zadržati svojim mjerama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sat vremena od sukoba, bilo je na desetke ozlijeđenih, a usred nereda je nekoliko igrača ostalo na terenu dok su Zvezdini igrači već utekli u svlačionice. Zvonimir Boban, Vjekoslav Škrinjar i Josip Kuže su branili Dinamove navijače od premlaćivanja. Boban, kapetan Dinama, napao je policajca koji je napadao navijača, a zbog toga čina on je postao 'nacionalni junak' dok su ga Srbi proglasili 'nacionalistom'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogu samo reći da sam reagirao na jednu veliku nepravdu koja je bila toliko očita da jednostavno čovjek s s minimalnim dignitetom i nacionalnim ponosom ili čovjek koji ima osjećaj za za minimalnu pravdu ne može ostati miran. Ne može ne reagirati na neki način. Ja sam kasnije bio isprovociran budući da ja jesam psovao, svašta sam vikao milicajcima i tako bilo je, bilo je sigurno i s moje strane dosta provokacija prije nego što me onda milicajac udario i onda sam mu ja vratio", rekao je Zvone nekoliko godina kasnije.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo