VRUĆA MAKSIMIRSKA KLUPA / Evo s kakvim referencama u Dinamo stiže Sergej Jakirović: Usporedili smo ih i s Bišćanovim rezultatima do dolaska u Maksimir

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL/Net.hr

I jedan i drugi ostvarivali su zapažene rezultate u Rijeci, manjim klubovima iz Zagreba i okolice, ali i osvojili prvenstva u regiji

21.8.2023.
18:05
Goran Kovacic/PIXSELL/Net.hr
VOYO logo

Sergej Jakirović novi je glavni trener Dinama, objavio je u ponedjeljak zagrebački klub na svojim službenim stranicama. Na klupi momčadi iz Maksimira zamijenit će gospodina Igora Bišćana. Dosadašnji strateg Rijeke vodit će Plave već u četvrtak protiv praške Sparte, a za vikend će snage odmjeriti i protiv sada već bivšeg poslodavca - Rijeke. Također, izuzmemo li reprezentativni angažman Igora Bišćana, njegov posljednji klupski trenerski posao bio je u Rijeci, kao što je i slučaj kod novog trenera Plavih.

Image
STIGLO PRIOPĆENJE /

Dinamo službeno potvrdio da je Bišćan bivši: 'Zahvaljujemo mu se na ostvarenim rezultatima'

Image
STIGLO PRIOPĆENJE /

Dinamo službeno potvrdio da je Bišćan bivši: 'Zahvaljujemo mu se na ostvarenim rezultatima'

Sada već bivšem treneru Dinama, kobno je bilo ispadanje od grčkog prvaka AEK-a. Iako je Dinamo imao puno prilika u prvom poluvremenu maksimirske utakmice, došlo je do šokantnog preokreta grčke momčadi u sudačkoj nadoknadi utakmice, a još je nevjerojatniji bio dvoboj u Ateni, gdje su Plavi u 100. minuti ispali iz kvalifikacija za Ligu prvaka. Inače, Bišćan je kao što smo spomenuli i u uvodu, prije Dinama na klupskom planu radio u Rijeci, u koju je stigao iz ljubljanske Olimpije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa Zmajčekima je Bišćan uzeo duplu krunu čime je izazvao interes Rijeke koju je tada napustio Matjaž Kek. Rijeka je tu sezonu završila na drugom mjestu u prvenstvu, ali je zato u direktnom okršaju s prvakom Dinamom osvojila Kup, čije se finale igralo u Puli na stadionu Aldo Drosina.

Image
Foto: Sofascore

Bišćan je po odlasku iz Rijeke dobio poziv za vođenje U-21 reprezentacije Hrvatske gdje je radio dobar posao, a samo nekoliko mjeseci pred još jedan nastup na Euru za mlade igrače, stigao je i zov voljenog Dinama. Beli nije mogao odoljeti tom pozivu, iako je znao za previranja u klubu i mogućnost da će mu obavljanje posla biti jako teško. Nažalost, nesretni kiksevi na početku nove sezone značili su kraj za Igora Bišćana koji je u 16 utakmica poražen samo dvaput.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njega na klupi zagrebačkog diva mijenja Sergej Jakirović, koji kao i Bišćan, u Dinamo dolazi s posljednjim klupskim angažmanom u Rijeci. Bišćan je na Kvarneru u 42 utakmice pobijedio 26 puta, 9 puta njegova je momčad igrala neriješeno, a poražen je 7 puta.

Odradio sjajan posao u Mostaru, došao u Rijeku koja je bila u krizi

Bosanskohercegovački strateg nakon suvereno osvojenog naslova sa Zrinjskim u idućoj je sezoni ponovno radio odličan posao, a stvorio je i veliku bodovnu prednost nad idućim pratiteljem kada je odlučio prihvatiti poziv Kvarnerana. Rijeka se tada nalazila u nezavidnoj poziciji - nakon 15 kola imali su samo 17 bodova i tavorili su gotovo na samom dnu ljestvice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U podužoj pauzi koju je izazvalo Svjetsko prvenstvo u Kataru, Jakirović je promijenio DNK momčadi. Riješio se igrača koje je smatrao prekobrojnima i promijenio filozofiju igre. Prvih pet utakmica Rijeka je bila neporažena, a do kraja sezone osvojio je 34 boda i ugrabio četvrto mjesto koje je Riječane odvelo u kvalifikacije za Konferencijsku ligu.

Slagao momčad po svom guštu

Preko ljeta, Rijeka se opasno pojačala, a gotovo svi igrači po dolasku su izjavili kako ih je najviše privukao sam Jakirović svojim planom, programom i entuzijazmom. I da to nije bila pusta priča, pokazalo se na startu sezone. Riječani su napunili mrežu Kosovarima i Faranima, a u HNL-u su ostvarili tri pobjede i jedan poraz i to na Poljudu od Hajduka. Gol razlika u prvenstvu zaustavila se na brojci od +10 (12:2), a Rijeku je ovog četvrtka čekao dvoboj protiv Lillea. Međutim, Armadi, Miškoviću i svim ljubiteljima kluba s Kvarnera, dosadašnji je heroj postao - izdajica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Sofascore

Nakon 27 utakmica u kojima je s klupe vodio Rijeku, te u njima ostvario 17 pobjeda, četiri remija, te šest poraza, ''Profa Jakir'', kako ga vole zvati, odlučio je potvrdno odgovoriti na poziv Dinama da preuzme vruću maksimirsku klupu. U Rijeci je Jakirović prosječno osvajao 2,04 boda, što je gotovo identično kao i Bišćanovih 2,07, a prosječno je njegova Rijeka zabijala 1,89 golova po utakmici, te primala 0,78. Taj podatak, ako ga usporedimo sa Bišćanovih 1,95 i 0,93 na klupi Rijeke, također govori o slično ostvarenim rezultatima na klupi momčadi s Rujevice.

Vatreni početak

Jakirovića tako, kao i njegovog prethodnika Bišćana, čeka težak start na klupi Plavih. Bišćan je u Dinamo stigao u jeku klupskih promjena te Čačićevih kikseva, došao je spasiti prvenstvo i podići igrače, a u tome je i uspio. Jakirović sada, dolazi u vrlo sličnoj situaciji, ali i u situaciji gdje mora spasiti i europsku sezonu. Slijedi mu dvomeč sa jakom Spartom iz Praga, a u vikendu između te dvije utakmice čeka ga i okršaj protiv pogađate već koga - Rijeke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sva sreća pa se dvoboj igra na Maksimiru, ali ne sumnjamo kako će ga Armada propisno ''počastiti'' povicima s južne tribine maksimirskog stadiona.

Također, postavlja se i pitanje rostera. Bivši trener u nekoliko je navrata ''opleo'' po Upravi, a Jakirović stiže sada kada je prodan Šutalo, o Livakoviću kažu da je sve gotovo, a trakavica oko Ivanušeca i dalje traje. Nova pojačanja još nisu stigla, stoga će biti zanimljivo gledati kako će ovo ''Profa Jakir'' ishendlati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

FNC 12 iz pulske Arene ekskluzivno ćete 2. rujna moći gledati na streaming platformi Voyo.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo