Tko je 'cinkao' Dinamo? Prozvana udruga odgovorila Mamiću

Iz riječke Udruge za mlade 'Korak ispred', koju je Zdravko Mamić prozvao da je prijavila Dinamo UEFA-i zbog rasizma na utakmici protiv Fole, poslali su priopćenje.

30.7.2013.
14:20
VOYO logo

U Dinamu tvrde da je prijava UEFA-i stigla iz Udruge za mlade "Korak ispred", koju 'favorizira' ministar Jovanović.

"U 5. mjesecu 2012. su ministar Jovanović i predstavnik te udruge Zoran Stevanović u prostorijama ministarstva potpisali povelju na borbu protiv takvog ponašanja, koju mi itekako podržavamo, ali ne i način da 'ministar Jovanović zaobilazi Savez i udruge navijača kako bi pogodovao regionalnom centru Rijeka' kao što su mediji pisali nakon toga."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, u prozvanoj udruzi tvrde da nemaju veze s tim, a priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Ovom izjavom za medije Regionalni info-centar za mlade Rijeka želi razjasniti neke terminološke, strukturne i moralne postavke u vezi sa slučajem UEFA-ine kazne GNK Dinamo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Regionalni info-centar za mlade Rijeka, sa svojim programom Nogometno-logističke organizacije, od 2005. je član FARE mreže. FARE mreža krovna je europska organizacija koja aktivno radi na prevenciji svih oblika diskriminacije u nogometu te je partnerska organizacija UEFA-i, a u svom sastavu broji 118 organizacija iz 33 europske države.

Otkad smo postali članicom proveli smo niz akcija i kampanja, poput 'All equal, all diffrent', '10 točaka protiv rasizma', 'Nogometna igraonica' i dr. (više na http://www.vatreni.net/onama). Napravili bismo i znatno više da je za to bilo sluha među ključnim dionicima hrvatskog nogometa, kojima je već od 2008. predstavljan projekt prevencije i proaktivnog djelovanja, te edukacije, kojim je jedino moguće utjecati na razvoj kulture navijanja i time skinuti etiketu huligana s hrvatskih navijača. Stoga se ne možemo ne zapitati što zapravo rade hrvatske nogometne institucije po tom pitanju, koji su to programi i projekti prevencije financirani, kad se situacija na terenu-stadionu, nikako ne poboljšava. Vidljivost 3-5 posto huligana i dalje je prejaka. Mi smo spremni i ovim putem pozivamo i HNS i GNK Dinamo na zajedničku konferenciju za medije, kojom bi hrvatska javnost dobila odgovore koje zaslužuje. Vidljivo je, naime, da nam je potrebna zajednička, inkluzivna akcija i moguće organiziranje konferencije na nacionalnoj razini, kojom bi se krenulo u pravcu rješavanja problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I na kraju praćenja utakmica dio su FARE Match Monitoring Projecta, u kojem Regionalni info-centar za mlade Rijeka ne sudjeluje, što je sasvim jasno iz našeg određenja i dogovora s FARE mrežom, za što postoje i pisani dokazi, sasvim jasno i transparentno, za razliku od ostalih. Stoga znatiželjnike koji pokušavaju hajkom rješavati probleme upućujemo da sva pitanja vezana uz taj projekt postave FARE uredu u Londonu, na sljedeći kontakt: +44 20 72536795 ili info@farenet.org.

Nadamo se da ćete nas pratiti u našim nastojanjima da nogomet udaljimo od negativnih priča, kazni i prepucavanja i da ga podignemo na nivo koji hrvatski navijači zaslužuju, a oni i jesu najvažniji dionik nogometa; ujedno su to velikim dijelom mladi ljudi, koji su naša ciljana skupina. Nećemo odustati od naše misije vezane za politiku zaštite mladih, te ćemo i dalje štititi supkulturu navijača, koja je još jedan od malobrojnih korektiva društva, a ujedno ćemo prozivati i sve one koji taj nogomet diskreditiraju i ocrnjuju."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo