U ZAGREBU STASA NOVI GERD MÜLLER: / Veliki talent iz Rudeša prelazi u Ajax?

Image
Foto: Privatni album

Lovro Vukovski (19) mladi je nogometaš NK Rudeša koji je trenutno na posudbi u seniorskoj momčadi Stupnika.

11.9.2016.
14:00
Privatni album
VOYO logo

Ono što upada u oči kad govorimo o ovom talentiranom mladiću je njegova prošlogodišnja statistika. Naime, Lovro je za juniore Rudeša u 2. juniorskoj ligi zabio čak 26 golova u 26 odigranih susreta. Njegove dobre partije nisu prošle nezapaženo. Za njega je ozbiljno zagrizao Ajax koji ga na zimu dovodi na probu u svoju B momčad koja nastupa u drugoj nizozemskoj ligi.

HRVATSKI NOGOMETAŠ KOJI ZABIJA NA ISLANDU: ‘Svašta sam vidio u našem nogometu. I doživio…’

Nizozemci ozbiljno zapeli za njega

"Zvao me skaut Ajaxa Desmond Gemert i pitao da li želim doći kod njih u klub na probu. Naravno, odmah sam rekao da, a ne moram vam niti posebno napominjati kako sam bio oduševljen. Ni sam ne znam kako su došli do mene i na koji način su me uočili. Očito imaju neke svoje načine. Trebao sam otići na probu u Ajax još ovog ljeta, ali sam krajem svibnja ove godine imao operaciju gležnja i zbog toga nisam otišao put Amsterdama", objašnjava nam Lovro Vukovski i dodaje kako Nizozemci nisu odustali od njega, što često zna biti slučaj kad su u pitanju ozljede i mladi igrači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Još uvijek nije zaigrao za U-19 Hrvatsku

"Skaut Ajaxa mi je rekao da ne odustaju od mene, da će pričekati da zaliječim ozljedu i da me na zimu žele vidjeti na probi kod sebe u klubu".

I sad dolazimo do drugog dijela ove priče. Naime, iako je Ajax, jedan od europskih velikana, klub koji ima jednu od boljih nogometnih škola u Europi, uvidio kvalitete koje ovaj napadač posjeduje, to nije slučaj sa izbornicima i trenerima u mlađim selekcijama Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Lovro Vukovski unatoč tome što je prošle sezone briljirao u dresu Rudeša nije još dobio poziv u reprezentaciju Hrvatske do 19 godina.

Postignuće vrijedno divljenja

Dobro, neki će možda reći da igra u 2. juniorskoj ligi. Ali opet, zabiti 26 golova iz 26 odigranih utakmica, u konkurenciji Zagreba, Hrvatskog dragovoljca i drugih, to postignuće je vrijedno divljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, razlog ne pozivanja Vukovskog u U-19 reprezentaciju Hrvatske mogao bi ležati u činjenici da on nema agenta koji ga zastupa.

Priča poput Struparove

"Da, nemam agenta. U takvoj situaciji očito moram biti tri puta bolji od ostalih da bi me primjetio. Mislim da bi se trebalo malo bolje pratiti mlade igrače. No ne bi sad o tome. Još će netko reći da preko medija želim doći do dresa Hrvatske. Jedino na što sam usredotočen je nogomet, treninzi, moj razvoj... I jedino na taj način mogu napredovati. A Ajax je idealna nogometna sredina za takvo što. Veselim se što ću na zimu pokušati domoći se Ajaxovog dresa. Trener u Rudešu Igor Bišćan me prati i dalje u to sam siguran, kazao je Lovro koji nas je oduševio zrelošću kao i svojom upornošću. Nema agenta, ali on svojim radom, oslanjajući se samo na sebe, omogućio je sebi mogući prelazak u Ajax.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

'Kad dobije loptu - zabije'

"On je nešto poput Branka Strupara. Ne zna se baš za njega u Hrvatskoj, a onda kad ode van, u Europu, svojim igrama se dokaže i skrene pozornost na sebe. Eto, takav je tip igrača. To bi moglo na kraju tako ispasti", opisuje nam situaciju Stipe Brnas, trener koji ga je priključio seniorima Rudeša.

"Njegove glavne odlike u igri su ta sjajna golgeterska učinkovitost i prostor. On je igrač prostora. Kad dobije loptu - zabije! Nešto poput Gerd Müllera. Njegov nogometni put neće biti lagan, bit će teži jer nema agenta, ali on će uspjeti. Evo, dokaz tome je i poziv u Ajax na probu. Da te takav klub odluči testirati. Pa ne zove Ajax bilo koga", daje do znanja Brnas i objašnjava zašto još nije dobio poziv u U-19 selekciju Hrvatske:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'On mora uspjeti'

"Gledajte, to je jako teško zbog toga što su u reprezentaciji igrači koji igraju u poznatijim klubovima i u tom su nekom sustavu koji je uočljiviji. Zasigurno bi Lovro trebao jednog dana dobiti poziv u nacionalnu momčad jer je on kvalitetan igrač koji samo i isključivo svojim radom i zalaganjem dolazi do uspjeha. Kao takav mora uspjeti. Naravno, još se on privikava na seniorski nogomet, ali to je normalno".

Igor Bišćan, bivši hrvatski nogometaš, čovjek koji je tijekom svoje karijere igrao za Dinamo i slavni Liverpool, ima samo riječi hvale za Lovru kojem je bio pomoćni trener u Rudešu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sjajan je kao igrač i kao osoba, van travnjaka i na njemu. Unatoč svojim godinama vrlo je zreo za nogometaša. Sve ono što mu se kaže zna primjeniti na travnjaku. A to je bitno. Naravno, prostora za napredak ima, kao uostalom kod svakog igrača. Ako dođe do toga da prijeđe u Ajax, to bi bila dobra stvar za njega jer je to sredina gdje može razvijati svoj potencijal. Uporan je, voli trenirati, ništa mu nije teško. Ima sve one karakteristike za napredak. E sad je sve na njemu", izjavio je Bišćan.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo