SVE ŠTO VAS ZANIMA O THE BEST FIFA FOOTBALL AWARDS: / Otkad se dodjeljuje, tko su kandidati i ima li naših

Image
Foto: Screenshot

Danas od 20.30 sati dodjeljuju se 'The best FIFA football awards', a evo što sve trebate znati o toj nagradi. Cristiano Ronaldo i Carly Lloyd glavni su favoriti za osvajanje.

23.10.2017.
15:08
Screenshot
VOYO logo

The Best FIFA Football Awards je nagrada koju FIFA dodijeljuje svake godine najboljem igraču i treneru u muškoj i ženskoj kategoriji, a prvi put je dodijeljena prošle godine.

Nagrada je relativno nova, a razlog što je tomu tako je razlaz Fife i France Footballa prošle godine. Francuski magazin od tada samostalno dodjeljuje Zlatnu Loptu, a Fifa je odlučila dodjeljivati ovu novu nagradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AFP

Real Madrid and Portugal's forward and winner of The Best FIFA Mens Player of 2016 Award Cristiano Ronaldo (C) poses with Portugal's coach Fernando Santos (L) following The Best FIFA Football Awards 2016 ceremony, on January 9, 2017 in Zurich. / AFP PHOTO / Fabrice COFFRINI

Ovogodišnja ceremonija dodjele održat će se 23. listopada od 20 sati u Bloomsbury Ballroomu u Londonu. Glavne kategorije su: najbolji igrač, najbolja igračica, najbolji trener u muškoj kategoriji, najbolji trener u ženskoj kategoriji i najbolji vratar, a dodjeljuje se i Puškaš nagrada za najbolji gol.

Ronaldo i Lloyd glavni favoriti

Ove godine nagrada se dodjeljuje po drugi put, a najviše interesa privlači izbor najboljeg igrača protekle sezone. Prvi favorit je Cristiano Ronaldo koji je nagradu osvojio i prošle godine, a slična je situacija i u izboru najbolje igračice - Carly Lloyd dominira ženskim nogometom i prošle je sezone osvojila tu nagradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AFP

SAN FRANCISCO, CA - OCTOBER 27: Midfielder Carly Lloyd #10 of the U.S. Women's National Team heads the ball as midfielder Betsy Hassett #12 of New Zealand defends during the second half of their international friendly match on October 27, 2013 at Candlestick Park in San Francisco, California. The United States defeated New Zealand 4-1. Stephen Lam/Getty Images/AFP

U kategoriji najboljeg igrača nominirani su Lionel Messi, Cristiano Ronaldo i Neymar. U početku su bila 24 kandidata za ovu nagradu, a njih je izabrala grupa 'Fifinih legendi' među kojima su Diego Maradona, Cafu i Carles Puyol. Od 22. kolovoza do 7. rujna najbolju trojicu birale su četiri ravnopravne skupine: izbornici, kapetani reprezentacija, odabrani novinari i navijači.

Među 24 inicijalna kandidata bio je i naš Luka Modrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za najbolju igračicu kandidatkinje su Carly Lloyd iz Sjedinjenih Američkih Država, Deyna Castellanos iz Venezuele te zvijezda Barcelone Lieke Martens. Incijalni broj kandidatkinja bio je 10.

Allegri, Conte ili Zidane?

Za najboljeg trenera nominirani su Massimilliano Allegri, Antonio Conte i Zinedine Zidane. U početku ih je bilo 12, a izbor je suzila ista skupina koja je odlučivala o najboljem igraču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AFP, FILIPPO MONTEFORTE

Izbornica nizozemske ženske reprezentacije Sarina Wiegman, trener Lyona Gerard Precheur i bivši izbornik Danske Nils Nielsen našli su se na listi tri finalista u kategoriji za najboljeg trenera/icu u ženskoj kategoriji.

Modrić u najboljih 11?

Što se tiče vratara, tu su u konkurenciji Gianluigi Buffon, Keylor Navas i Manuel Neuer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim individualnih nagrada, na ceremoniji se bira i najboljih 11 iz protekle godine pod nazivom FIFPro World XI. FIFPro je proveo anketu između 25 000 profesionalnih nogometaša u kojima su trebali izabrati najboljeg vratara, četiri braniča, tri vezna igrača i tri napadača iz sezone 2016/2017.

U konkurenciji za najimpresivniji gol sezone, odnosno Puškaš nagradu, je i naš Mario Mandžukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo