STATISTIKA ZA VATRENE / Stručnjak otkrio kolike su šanse Hrvatske za prolazak skupine i što pobjeda Japana znači za naše

Image
Foto: Pixsell/Twitter Tomislav Globan

Zanimljivo je pogledati i njegovu analizu grupe s kojom se Vatreni križaju ako prođu skupinu. U grupi E Španjolska je pregazila Kostariku sa visokih 7:0, dok je u drugom susretu Japan šokirao favoriziranu Njemačku s 2:1

24.11.2022.
18:40
Pixsell/Twitter Tomislav Globan
VOYO logo

Hrvatska je u prvom kolu Svjetskog prvenstva odigrala mršavih i blijedih 0:0 protiv Maroka. Velik dio domaće javnosti je razočaran remijem protiv 22. reprezentacije po FIFA rankingu te je dojam da sad već mnogi sumnjaju da Vatreni mogu proći skupinu.

Image
NAJBOLJE ZA NAJBOLJE /

Hrvatska reprezentacija se smjestila u bazu: Pogledajte u kakvom luksuzu uživaju Vatreni

Image
NAJBOLJE ZA NAJBOLJE /

Hrvatska reprezentacija se smjestila u bazu: Pogledajte u kakvom luksuzu uživaju Vatreni

Tako je to kod nas, put od euforije do depresije je kratak, no srećom statistika i znanost ne poznaju emocije. Profesor sportske ekonomike s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Tomislav Globan je iskoristio statističke modele kako bi pokazao koliko zapravo Hrvatska još uvijek dobro stoji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kanada najveći gubitnik

Naime, prema njegovim izračunima Vatreni su prije 1. kola imali 63 posto šansi za prolazak u drugi krug, a nakon remija s Marokom se ta vjerojatnost spustila na 57 posto što je i dalje jako dobro. S druge strane Maroko je vjerojatnost prolaska dalje podigao sa skromnih 23 na 27, dok je najveći gubitnik nakon prve utakmice Kanada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je pogledati i njegovu analizu grupe s kojom se Vatreni križaju ako prođu skupinu. U grupi E Španjolska je pregazila Kostariku sa visokih 7:0, dok je u drugom susretu Japan šokirao favoriziranu Njemačku s 2:1.

Japan na korak od prolaska, Nijemci u ponoru

Statistička analiza i Globanov model pokazuju kako je Španjolska gotovo sigurna u drugom krugu s čak 91 posto vjerojatnosti, a Japan je na čak 73 posto vjerojatnosti za prolazak u osminu finala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka je jako kompromitirala svoje šanse te im trebaju dvije pobjede u preostale dvije utakmice kako bi se imali čemu nadati no to zasigurno neće biti lagan posao znamo li da ih čeka razigrana Furija već u idućem kolu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kostarika je već otpisana, ne samo zbog poraza već i zbog načina na koji su pali protiv Španjolske. Prema trenutnim prognozama raspored u grupi E prema statističkim analizama i predikcijama bi mogao na vrh skupine gurnuti Španjolsku pa Japan i Njemačku na treće mjesto dok bi Kostarika trebala biti na začelju.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo