CROATIA IZ ZMIJAVACA U ČUDNOJ SITUACIJI / Sportski direktor kluba koji treba zamijeniti Inter u Prvoj ligi za RTL.hr: 'Još ne znamo hoćemo li igrati'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ako se stvari budu razvijale očekivanim tijekom mjesto u Prvoj ligi bi trebala dobiti Croatia iz Zmijavaca koja je završila prošlu sezonu kao prva ispod crte. U srijedu ujutro smo razgovarali sa sportskim direktorom ovog kluba iz Dalmatinske zagore, Svetimirom Mrkonićem koji nam je objasnio kakva je situacija u klubu te kako klub i HNS reagiraju na situaciju uzrokovanu 'slučajem Inter'

20.7.2022.
18:46
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski nogomet danas je potresla vijest da Inter Zaprešić odlazi u stečaj i da će se proslavljeni hrvatski klub ubrzo - ugasiti. Klub iz Zaprešića proveo je 20 sezona u HNL-u, a do gašenja nalazio se u drugom najvišem rangu hrvatskog nogometa koji sada nosi ime Prva liga.

Inter još nije javio HNS-u da se ne planira natjecati u drugom rangu hrvatskog nogometa, ali prema svemu sudeći, to je samo pitanje je vremena i procedure. HNS je otkazao ždrijeb za Drugu ligu (treći rang) na sedam dana. Razlozi nisu navedeni, ali je prilično jasno o čemu se radi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Već sutra trebaju igrati /

Croatia iz Zmijavaca trebala bi mijenjati Inter u Prvoj ligi: 'Ta vijest došla je puno prekasno'

Image
Već sutra trebaju igrati /

Croatia iz Zmijavaca trebala bi mijenjati Inter u Prvoj ligi: 'Ta vijest došla je puno prekasno'

Ako se stvari budu razvijale očekivanim tijekom mjesto u Prvoj ligi bi trebala dobiti Croatia iz Zmijavaca koja je završila prošlu sezonu kao prva ispod crte. U srijedu ujutro smo razgovarali sa sportskim direktorom ovog kluba iz Dalmatinske zagore, Svetimirom Mrkonićem koji nam je objasnio kakva je situacija u klubu te kako klub i HNS reagiraju na situaciju uzrokovanu 'slučajem Inter'.

Croatia je klub koji se gradi već godinama, polako raste i razvija se nekim prirodnim tijekom. Sada ste dovedeni pred gotov čin i 15 dana prije prvog kola još ne znate koju ćete ligu igrati. Jeste li imali naznaka da bi se nešto takvo moglo dogoditi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi put smo za tu mogućnost čuli odnosno saznali preko medija. Ne znam tko je prvi objavio, ali smo prije 15-ak dana saznali da je Inter u financijskim problemima te smo se malo više počeli raspitivati. S obzirom na to da sam ja i FIFA-in čovjek u sustavu vidio sam da je FIFA 24. lipnja suspendirala Inter zbog ovog dugovanja igračima. Vidio sam da je to jedna ozbiljna situacija, ali Inter je ipak naspram jedne Croatije iz Zmijavaca, klub s povijesnom reputacijom i utjecajem. Računao sam da će se možda izvući, ali ispostavilo se da tu nije u pitanju samo dug od FIFA-e zbog kojeg su suspendirani već da su tu problemi puno dublji.

Hoće li Croatia igrati 2. ligu? Koliko je realno da se to dogodi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još ne znamo hoćemo li ući i igrati u 2. ligi. Slušajte, u ovih zadnjih deset dana mi intenzivno razgovaramo unutar uprave. Pokušavamo se nekako pripremiti da budemo spremni, ako dođe do toga da smo mi ti koji trebaju ići u 1.NL (drugi rang). Naravno, ako hoćemo, a ako ne onda su iza nas Sesvete. I nekako se pripremamo za taj čin. Još nije ništa službeno stiglo, a trebalo bi danas ili sutra.

Kakve to izazove stvara pred vas? Imate sasvim korektnu momčad pretpostavljam, ali su tu logistički i drugi izazovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gledajte, kada je došlo do ispadanja Croatije iz 2. lige imali smo sastanak s igračima na kojem smo im rekli 'situacija je takva kakva je, ispali smo, ne želimo tražiti krivce. Svi smo krivi zajedno. Život ide dalje i trebamo skupit glave i krenuti iz početka'.

Odlučili smo početi iznova, igračima smo dali mogućnost da traže klubove po 1. i 2. ligi, a i mi smo im pomogli. Samim tim dosta je igrača otišlo, da smo mi u jednom balunu. Dogovarate se s igračima da postoji mogućnost da ćete igrati tu ligu, ali svatko vam kaže 'javite se kada bude sigurno'. A ić s postojećim kadrom je besmisleno. Potrošili bi novac i ispali iz lige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To bi vas samo vratilo unatrag…

Tako je. Ako ta odluka dođe i ako mi prihvatimo da ćemo igrati, morat ćemo napraviti totalni reset i u 15,20 dana složiti sve iznova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imate nekakav plan?

Imamo plan. Ako upadamo umjesto Intera, prva dva kola igramo u Dugopolju i Solinu. Osobno smatram da je to dobro, jer ne moramo ići na put i dobit ćemo dva tjedna da sastavimo ekipu i da se dignemo na fizičkom planu. Problem je što je većina igrača koji su nešto kvalitetniji našli klubove. Trebat će zasukati rukave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HNS vam nije još ništa potvrdio, a očekujete da bi to trebalo biti danas ili sutra?

Da, očekujem. Danas je trebalo biti izvlačenje parova za 3. rang, a odgođeno je na tjedan. Nije naveden razlog, ali jasno je koji je razlog. Ako mi idemo gore, onda je pitanje što će biti s tom ligom. Svi smo u nekom iščekivanju. Moram priznati da je ovo sve ispalo neozbiljno. U nogometu sam preko 30 godina i poznam tematiku, ali ovakav slučaj još nisam imao da 15 dana ne znamo ni kako se liga zove ni u kojoj ligi igramo. Ne bih htio prozivati, ali tako je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo