Sijeva sa svih strana: Otkrio novi veliki sportski skandal

9.1.2012.
19:22
VOYO logo

Nakon što je Antun Vrdoljak poručio hrvatskom ministru obrazovanja i sporta Željku Jovanoviću da prestane pritiskati čelne ljude HNS-a, jer tako samo izaziva suspenziju UEFE i FIFE, ministar je odgovorio priopćenjem koje donosimo u cijelosti:

"Vrdoljak – političar koji je samo zbog politike i političkom odlukom postao predsjednik HOO se našao pozvan govoriti o nemiješanju politike u sport, ako je i od Vrdoljaka, previše je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve Riječanke i Riječani dobro znaju kako je Antun Vrdoljak osigurao svoje mjesto u Međunarodnom olimpijskom odboru, kada je samovoljno 'u ime Rijeke' odlučio da Rijeka odustaje od daljnjeg natjecanja za domaćinstvo Mediteranskih igara kod prve kandidature u Bariju.

Stoga, ja razumijem da on ne razumije što znači moralna i društvena odgovornost čelnika jednog sportskog saveza. Iz tog razloga, moram još jednom ponoviti da se čelnici HNS-a, Srebrić, Marković i ostatak IO, koriste uspjesima naše nogometne reprezentacije kao tepihom kojim su prekrili prljavštinu, kriminal, mito i korupciju hrvatskog ligaškog nogometa. Na taj način dozvoljavaju da manjina prlja pošten, težak i nerijetko volonterski rad ogromne većine istinskih zaljubljenika u nogomet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema tome, ja govorim sve ono što misli većina hrvatskih građana, gospoda Marković i Srebrić odgovorni su za stanje u hrvatskom nogometu, jer oni vode HNS. Uopće ne govorim o kaznenoj odgovornosti nikoga iz HNS- a jer je to posao uskočke vertikale koja mora biti maksimalno depolitizirana i profesionalizirana. Međutim, ako čelnici nogometnog saveza tvrde da nisu ništa vidjeli, ništa čuli i da ništa ne znaju, a Remetinac se svakodnevno puni njihovim najbližim suradnicima iz nogometne organizacije, onda oni jednostavno nisu dorasli funkciji koju obavljaju.

Minimum njihove društvene odgovornosti i moralnosti bio bi ponuditi svoje funkcije na raspolaganje. Nakon toga, odluku o njihovom ostanku ili odlasku donijet će nogometna organizacija, a ne ministar ili politika. Dakle, alibi ostanka u prozivanju politike i strašenjem javnosti sankcijama FIFA-e je krajnje proziran i jadan. 'Odvjetnik' Vrdoljak brani Srebrića i Markovića jednako uspješno kao što je Gredelj branio vrh HDZ-a. Zaključujem, moja je odgovornost da kažem što vidim, što čujem i što znam. I to ću činiti i dalje, jednako glasno kao do sad, glede i unatoč Antunu Vrdoljaku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Politika će donositi zakone i osiguravati da se oni provode, ni manje ni više od toga!"

Nije se dugo čekalo. Antun Vrdoljak odmah je u svom stilu odgovorio Željku Jovanoviću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne želim ulaziti u neku veliku polemiku s Jovanovićem, to mi je ispod časti. Svatko može zbrojiti što je u životu napravio Jovanović, a što ja. To s prodajom Mediteranskih igara je Linićeva teza, ali stoji na staklenim nogama. Ja sam, naime, postao član MOO-a 1995., a događaj na koji očito ciljaju i Linić i Jovanović zbio se godinu dana poslije. U Bariju, 1996., godinu dana prije Mediteranskih igara u istom gradu. Tada je pokojni Samaranch primio mene i Linića, a tu je bio i Talijan Mario Pescante. Zbog napetih odnosa s arapskim zemljama, Samaranch je tražio da Rijeka odustane od kandidature kako bi nakon 12 godina Igre dobio Tunis. 'Ne možete preko reda', govorio je. Iako je Samaranch naveo što je sve učinio za Hrvatsku, primljeni smo u MOO šest mjeseci prije nego u UN, nastupili na OI u Barceloni – Linić je ostao tvrdoglav, pa ga je Samaranch na kraju potjerao", istaknuo je Vrdoljak i dodao: "Meni je žao da smo za ministra sporta dobili čovjeka koji nema pojma o sportu i o odnosu sporta i politike. Nije problem u tome što on sam nije bio sportaš, nije to bio ni Samaranch, nego što Jovanović neke stvari ne razumije, a bahat je u svojim izjavama. Pa, on je za pomoćnika ministra za sport postavio čovjeka koji ne živi u Hrvatskoj, nema fakultet, a i nije baš tako mlad (Petar Skansi), zaključio je Vrdoljak za Večernji list.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo