VELIKE PRIČE MALIH KLUBOVA / Samba, samuraji i popevke: Kako je međimurski 'internacional' iz mirovine vratio Dinamovu ikonu?

Image

Vijest da je bivši Dinamov Brazilac Etto potpisao za međimurskog niželigaša zaintrigirala je domaću nogometnu javnost, a mi smo odlučili provjeriti kakva se to ekipa stvara u Štefancu i otkrili da je tamošnji Jadran jedna uistinu 'internacionalna ekipa'

11.2.2023.
10:55
VOYO logo

Brazilac Oélilton Araújo dos Santos poznatiji pod nadimkom Etto novi je igrač NK Jadran Štefanec koji nastupa u 3. međimurskoj ligi. Da, nije zabuna, riječ je o bivšem igraču Dinama koji je u šest sezona između 2005. i 2011. godine odigrao 127 utakmica u modrom dresu.

Umirovio se Etto 2014. nakon što je završila njegova epizoda u Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana, no igrom slučaja devet godina kasnije se odlučio reaktivirati u dresu Jadrana iz Štefanca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
LIJEPA NAŠA /

Ovo nema nitko na svijetu: Pogledajte šest najspektakularnijih hrvatskih nogometnih igrališta

Image
LIJEPA NAŠA /

Ovo nema nitko na svijetu: Pogledajte šest najspektakularnijih hrvatskih nogometnih igrališta

Inače, Štefanec je naselje sa oko 700 stanovnika u sklopu Grada Čakovca, a klub se trenutno nalazi na vrhu 3. međimurske lige sa 32 boda koliko ima glavni konkurent Graničar iz Novakoveca. Etto im je stigao na poziv svog kuma, prijatelja i sunarodnjaka Andre Batiste Silve koji je također kroz karijeru trčao hrvatskim prvoligaškim stadionima u dresu Međimurja, Croatije iz Sesveta, Lučkog i Osijeka.

Kumstvima do zvijezda

No ni tu nije sve jer međimurski Jadran ima još nekoliko zanimljivih akvizicija u kadru pa smo odlučili provjeriti s predsjednikom kluba Matijom Pavlekovićem što se to kuha u Štefanecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odmah nas je srdačno pozdravio, kao da je očekivao naš poziv pa nam je u dahu otkrio kako su u svoj klub doveli čak dvije HNL ikone.

'Veza je za njegov angažman nam je bio Andre Silva, naš član i igrač koji nam je pristupio u ljeto 2022. godine. Njih dvojica se poznaju još iz Brazila i kumovi su pa su tako došli na ideju da bi pod stare dane mogli negdje zajedno igrati. Mi smo tu ideju prihvatili, nama je to super stvar i radi promocije kluba, a i vjerujemo da nam igrački mogu pomoći. Trenutno se borimo za prvo mjesto i treba nam širina kadra. Kad smo Silvu angažirali on je odmah predložio da dođe i Etto. Mi smo odlučili da može jer će nam sigurno donijeti i igrački puno', pojasnio je Pavleković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkrio je i kako Etto još nije odradio prvi trening u novom klubu, ali da će i taj trenutak doći uskoro.

'On ima petero djece i trenutno ima još obiteljskih obaveza, ali očekujemo da bi kroz sedam do deset dana mogao i odraditi prvi trening s ekipom. Dovoljno vremena ima. Mi smo tek počeli s pripremama, a prvo kolo je 18. ožujka i odmah nas čeka derbi protiv Graničara u gostima. Nadamo se da će Etto tamo imati premijeru', konstatirao je predsjednik Jadrana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Japanski studenti u dresu Jadrana

Zanimljivo je kako Jadranov dres uz Međimurce i Brazilce nose i dva Japanca Toshiyama Yushi i Shinji Uchiba.

'Oni vam dođu na tromjesečnu razmjenu. Dečki dođu iz Japana tu studirati, tri mjeseca se zadrže kod nas. Malo igraju nogomet, a istovremeno iskuse drugu kulturu i način života. Njih su dvojica trenutno izvan hrvatske zbog tih njihovih viza, ali se vraćaju i oni na početku sezone', s očiglednom simpatijom prema svojim strancima priča nam Pavleković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovako internacionalnu momčad nemaju ni neki prvoligaši no kako nam kaže 'arhitekt' Jadranovog kadra – to u Međimurju više nije ništa neobično.

'Ajmo reći, prije par godina je to bilo vau, neki bauk, ali sad manje-više svaka ekipa kod nas u Međimurju ima jednog ili dva stranca tako da je to postala normalna stvar. Bilo je prije to neobično da u ekipi imate Brazilca, Kamerunca, Japanca, danas je to posve uobičajeno', objašnjava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Važno je da djeca vide kako trenira profesionalac'

Otkrio nam je Pavleković planira li još koju 'zvijezdu' izvaditi iz naftalina ili pak transferirati u Jadran.

'Pregovaramo sada s još nekim igračima. Riječ je o domaćima da ne bi imali samo strance pogotovo što ih i ne može igrati više od dvoje, ali sezona je duga i bit će mjesta za sve. A nama je plan da se odmah vratimo u 2. ligu. Borba će biti teška, moramo imati širok kadar koji je na raspolaganju treneru. Bilo je nekih pregovora s 'bivšim zvijezdama', ali nismo se uspjeli dogovoriti. Možda iduće sezone, ako uspijemo otići gore', pojasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak da ne bi tko krivo pomislio, ne zasniva se Jadranova sportska politika na stvaranju legije stranaca već sve to ima viši cilj.

'Za kraj bi samo htio reći da mi Ettoa nismo angažirali samo radi toga da nam igrački pomogne i doprinese promociji kluba već i dana djeca iz naše škole nogometa odmah na početku bavljenja ovim sportom imaju priliku vidjeti kako živi i trenira jedan profesionalac, čovjek koji je sve prošao u nogometu. Naime, mi smo u suradnji s nogometnim klubom Mladost Ivanovec pokrenuo zajedničku školu nogometa i to nam je još jedan dodatni motiv bio. Trenutno imamo tri selekcije s nekih 60-ak klinaca što je velika stvar nakon 15 godina što nismo imali rad s djecom', zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naposljetku, ostaje Mornarima samo poželjeti sreću u novoj polusezoni i s nestrpljenjem iščakivati taj 18. ožujak kada će Međimurje svjedočiti vatrenom trećeligaškom derbiju, a vjerojatno i Ettovom debiju.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo