AS IZ RUKAVA / Moneyball Roberta Palikuče: Kako je Rijeka opet uspjela složiti solidnu momčad bez milijuna

Image

Palikuča ima dosta težak zadatak svake sezone, istražili smo njegove transfere te zaključili kakav je posao napravio u malo više od godinu dana svog mandata kojeg je prije njega obnašao Ivan Mance

23.7.2022.
10:00
VOYO logo

Robert Palikuča je sportski direktor Rijeke koji je zaslužan za pojačanja koja pristižu na Rujevicu, ali također i za one koji odlaze. Prijelazni rok je prilika za pojačati roster i popuniti pozicije koje su potrebne. Za razliku od ostalih momčadi iz velike trojke (Dinamo, Hajduk i Osijek) Rijeka svake sezone promijeni gotovo cijeli kadar. Uz manja ulaganja od ostalih klubova s vrha tablice Palikuča ima dosta težak posao u pronalasku igrača koji bi mogli pojačati klub s Kvarnera.

https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/82bcaebe-09b0-11ed-890a-8ae51a2a4f98/original

Robert Palikuča

Rekli smo da Rijeku svake sezone napusti kostur momčadi, no to ne znači da Rijeka padne. Rijeka uvijek nađe neke igrače za koje malo tko zna. To može biti dvosjekli mač, jer igračima treba neko vrijeme da se prilagode jedni na druge, nedostaje uigranosti, a to dolazi do izražaja kad pridodamo činjenicu da već nakon par pripremnih susreta i ligaških kola naše klubove čekaju jako bitne obveze u Europi. Ako je to najveća mana slaganja potpuno nove momčadi svake sezone, onda moramo dodati i jednu dobru stvar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U HNL-u se igra 36 kola, od toga momčadi četiri puta igraju protiv svakog protivnika, što znači da među njima nema tajni, gotovo se sve zna o protivnicima koji se natječu unutar jedne lige. Koliko je to što momčad nije uigrana problem, toliko je novi kadar nepoznanica za ostale momčadi u borbi za vrh, pogotovo u prvom dijelu sezone.

Image
OTIŠAO PRIJE POLA GODINE /

Pratio je Rijeku na Šubićevcu: Otkrivamo vraća li se Ivan Tomečak u klub s Rujevice

Image
OTIŠAO PRIJE POLA GODINE /

Pratio je Rijeku na Šubićevcu: Otkrivamo vraća li se Ivan Tomečak u klub s Rujevice

Zato je Rijeka svake sezone podcijenjena no uvijek je tu, iznenadi sve i bude konkurentna za vrh. Zbog svega navedenog sportski direktor Palikuča ima dosta težak zadatak svake sezone. Istražili smo njegove transfere i zaključili kakav je posao napravio u malo više od godinu dana svog mandata kojeg je prije njega obnašao Ivan Mance.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Besplatan ulov i dobra zarada

Na Rujevicu su besplatno preselili Sava Arangel Čestić, Mikhail Merkulov, Lindon Selahi, Bernard Karrica, Martin Zlomislić, Andres Solano, Haris Vučkić, Anton Krešić, Pablo Alvarez, Duje Dujmović, Mateo Pavlović, Matej Mitrović, Alen Halilović, Nikita Vlasenko. Moramo napomenuti i Marija Vrančića koji je došao na posudbu iz Stoke Citya.

Igrači za koje je plaćena odšteta su Jorge Obregon (500 tisuća eura) i Mato Stanić (150 tisuća eura). Rijeka je specifična sredina, poznata je po tome da dovodi igrače na posudbu ili bez odštete. Politika kluba je dovoditi igrače čije su karijere u padu, one koji su skrenuli na krivi put, bez minutaže i kontinuiteta. Zato nas ne treba ni čuditi što je lista igrača za koje je plaćena odšteta jako kratka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/07107088-09ac-11ed-8fbb-8e19cfbaf23b/original

Sofa Score grafika Rijekinih transfera

Stjepan Lončar (2,5 milijuna eura, Ferencvaroš), Hrvoje Smolčić (2,5 milijuna eura, Frankfurt), Robert Murić (Nepoznata cifra, Konyaspor), Milan Ristovski (300 tisuća eura, Trnava), Josip Drmić (kraj posudbe), Robert Mudražija (kraj posudbe), Adam Gnezda Čerin (kraj posudbe), Issah Abass (kraj posudbe)

Nogometaši koji su napustili Rijeku bez odštete su: Luka Capan, Joao Escoval, Jasmin Čeliković, Daniel Iglesias, Nino Galović, Ivan Tomečak, Domagoj Pavičić, Sava Arangel Čestić, Darko Velkovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Može li Halilović postati novi Rijekin Murić

Igrač koji svojim imenom znatno odskače od ostalih je „Hrvatski Messi“ Alen Halilović. On je u svojoj karijeri nosio dres Barcelone, na Transfermartku je vrijedio čak deset milijuna eura. U prvoj momčadi katalonskog kluba upisao je samo jedan nastup u kupu te se nažalost nije se uspio nametnuti. Odlaskom iz Španjolske krenuo je pad njegove karijere koja se početkom ove sezone nastavlja u dresu Rijeke koja je poznata po tome da oživljava karijere brojnih nogometaša. Možemo usporediti stanje Halilovića s onim Roberta Murića kada ga je Rijeka dovela i vratila na pravi put s kojeg je skrenuo u svojoj karijeri ranim odlaskom iz zagrebačkog Dinama u Ajax.

https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/b40be76a-09af-11ed-9b47-1eda91e3452f/original

Alen Halilović protiv Djurgardensa

Drugo ime momčadi je Slovenac Haris Vučkić koji je u svojoj bogatoj karijeri nosio dres jednog Newcastlea. Vučkić je glasio za jednog od najvećih talenata europskog nogometa, prošao akademije najvećih europskih klubova. U Rijeku je prvo stigao na posudbu pa nakon toga bez odštete trajno preselio na Rujevicu. Nakon što je prošle sezone upisao 12 pogotaka i 5 asistencija u novoj će sezoni biti kapetan Rijeke. Koliko je momčad mlada dovoljno govori podatak da je Vučkić treći najstariji igrač sa tek 29 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/accb9a4a-09af-11ed-8cd8-8e19cfbaf23b/original

Haris Vučkić slavi pogodak protiv Djurgardensa

Od dolaska u Rijeku u malo više od godinu dana Palikuča je na ulazne transfere potrošio 650 tisuća eura, dok je od izlaznih transfera riječka blagajna uprihodila 5,3 milijuna eura, tu nismo ubrojili transfer Roberta Murića koji je u Konyaspor otišao za cifru koja nije poznata javnosti. Spominje se cifra u iznosu od 1,5 milijuna eura a vjerojatno je i veća.

Ponekad se mora i promašiti

Kad uzmemo u obzir da Rijeka nije u stanju plaćati visoke odštete za igrače te da mjenja hrpu igrača svake sezone možemo reći da je Palikuča odradio vrlo dobar posao. Proveo je dosta vremena u Njemačkoj pa mu je Bundesliga glavni izvor iz kojeg crpi igrače. Njegov jedini očigledan promašaj bio je Ganac doveden iz Mainza, Issah Abass. Otvorio je sezonu iz snova s dva odlična pogotka protiv Dinama i jednim protiv Hiberniana. U nastavku sezone izgubio je mjesto u prvih jedanaest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Issah Abass i Ibrahim Aliyu

Sava Arangel Čestić, stoper također pristigao iz Bundeslige, no nije imao sreće. Najbolje je to tako opisati, zabio je dva autogola, ali treba napomenuti da je u tim trenutcima cijela momčad igrala dosta loše i na kraju je ispalo da je on glavni krivac za sve, no rekli bismo da to nije tako. Sigurno nije pokazao ono najbolje što može i nije ni dobio priliku da dokaže što može. Ipak ga moramo svrstati u kategoriju promašaji.

https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/9fb5ea64-09ae-11ed-8a93-0e0c44e54557/original

Luka Ivanušec i Sava Čestić

Rijeka je u novu sezonu ušla pobjedom protiv Šibenika te se vraća s punim plijenom. Tri boda su tu ali igra još uvijek nije na razini. Momčad ima odlične pojedince no vidjelo se da to još nije sve posloženo na pravi način. Uopće ne sumnjamo da će trenerski duo na klupi bijelih Dragan Tadić i Fausto Budicin pripremiti momčad za ono najbolje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što može brinuti ljubitelje hrvatskog nogometa je to da vremena nema. Rijeka je u četvrtak poražena 1-2 u prvoj utakmici drugog pretkola Konferencijske lige te sad ima tjedan dana vremena u kojoj će se momčad pripremiti za uzvrat koji ih čeka u Švedskoj.

Pomlađenu i neuigranu Rijeku čeka težak, ali ne i nemoguć zadatak. Nadajmo se da će se riječani iz Švedske vratiti prolazom u iduće pretkolo gdje će svakako imati lakši zadatak jer će igrati protiv boljeg iz ogleda Sepsi - Olimpija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo